.Από το face book της Παναγιώτας Χαρ. Στρίκου-Τομοπούλου.

Να μην έκανες παιδιά!


Αυτή η φράση γυρίζει στο μυαλό μου.

Και όχι δεν έχω ανοίξει τηλεόραση, δεν έχω τολμήσει να παρακολουθήσω σχετικά βίντεο από τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα. Έχω τρομάξει μόνο από τα όσα διαβάζω.

Και ακόμα και στα γραπτά οι φωνές είναι εκκωφαντικές.

Η δυστυχία και τα αδιέξοδα ουρλιάζουν.


Έχω πιάσει τον εαυτό μου πολλές φορές να θέλει να πει σε κάποιον

«να μην έκανες παιδιά».
Όταν τα παιδιά του στο πίσω κάθισμα χοροπηδάνε χωρίς ζώνες ενώ στο τζάμι ο ευσυνείδητος γονιός έχει κολλήσει το αυτοκόλλητο

«παιδί στο αυτοκίνητο», για να προσέχουμε εμείς οι υπόλοιποι.
Όταν οδηγούν σαν τρελοί και ενώ κάνουν απανωτές παραβάσεις βρίζουν τους άλλους. Τα παιδιά τους ακούν και εκπαιδεύονται στο να αντιγράψουν τους γονείς τους ως αυριανοί πολίτες, ως άνθρωποι.
Όταν καπνίζουν με τα παιδιά τους αγκαλιά.
Όταν τα απειλούν, τα φοβερίζουν, τα χτυπάνε.
Όταν λένε

«Δεν έχω πού να το παρκάρω!».

 

Η λίστα είναι ατελείωτη και ναι, είμαι θυμωμένη.

Γιατί ακόμα και για όλα αυτά δεν έχει κανείς δικαίωμα να πει στον άλλο «να μην έκανες παιδιά».
Ποιος είσαι εσύ για να κρίνεις;

Σε φαντάζομαι το ίδιο βράδυ να βλέπεις τηλεόραση με τον ήχο στο τέρμα και να καμαρώνεις τα μούτρα σου με το τσιγάρο στο χέρι και το παιδί σου από δίπλα. Και αν τολμήσει κ αυτό να σχολιάσει, να απορήσει, να μην του αρέσει αυτό που βλέπει, πες του

«τι ήθελα και σε έκανα; Για να με παιδεύεις;».

Γιατί για ότι σου συμβαίνει φταίνε πάντα οι άλλοι. Ποτέ εσύ.

Και είσαι τόσο τοξικός που από αυτά που λες ο άλλος σοκάρεται τόσο που δεν τολμάει-όχι επειδή σε φοβάται αλλά επειδή δεν βγαίνουν τα λόγια του-, να σου πει

«καλύτερα να μην είχες γεννηθεί».


Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες που οι άνθρωποι βγάζουν τον χειρότερο τους εαυτό και γίνονται κτήνη.

 

(XIM)

Η Παναγιώτα κατάγεται από το χωριό μας Σέρβου,  κόρη του Μπάμπη Ι. Στρίκου. Είναι παιδαγωγός, ιδιαίτερα σε θέματα ψυχο-κοινωνικής στήριξης των παιδιών και είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.