Οπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν σε αυτόν τον «Όμορφο κόσμο ηθικό αγγελικά πλασμένο»
υπάρχουν τόσα παιδιά που υποφέρουν από κακομεταχείριση φυσική, ψυχική και συναισθηματική.

Η 4η Ιουνίου  καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 1983.

Το 1989 τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ υπέγραψαν αυτή τη Σύμβαση, η οποία ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Το 1992 έγινε νόμος και στη χώρα μας.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρεται σε τρεις κατηγορίες δικαιωμάτων που αφορούν:

α) στην προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση, κακοποίηση, ρατσισμό, διάκριση, κ.λπ.

β) στις παροχές για τα παιδιά, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, υγεία, ψυχαγωγία, κ.λπ.

γ) στη συμμετοχή των παιδιών, όπως το δικαίωμα έκφρασης, πληροφόρησης, ελεύθερος χρόνος, κ.λπ.

Οι μη αισιόδοξες στατιστικές δείχνουν ότι πάρα πολλά παιδιά καταμετρώνται καθημερινά ανάμεσα στα θύματα των πολεμικών αναμετρήσεων, ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων ή πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

 

Ελένη Κ. Μπόρα


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.