ΕΥΘΥΜΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ                           

ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ   Ή   ΜΙΣΟΑΔΕΙΟ; 

Μπήκε ήδη στη ζωή μας ο καινούργιος χρόνος 2023! Τον θέλουμε αισιόδοξο και προσπαθούμε να τον δούμε έτσι. Εδώ αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε,  ανάλογα  ο καθένας με το πώς βλέπει το ποτήρι που έχει νερό μέχρι τη μέση. Μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Το ερώτημα απευθύνεται σε όλους. Είναι ένα τεστ να τσεκάρει κανείς την οπτική γωνία του καθενός και σε προέκταση το χαρακτήρα του και τα αισθήματά του. Δεν έχει σημασία πόσοι το βλέπουν μισογεμάτο και πόσοι το βλέπουν μισοάδειο. Σημασία έχει ποίοι  και γιατί το βλέπουν έτσι που το βλέπουν.

.

-Γιατί κύριε  βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο;

Απάντηση: γιατί είμαι αισιόδοξος και ενθουσιάζομαι εύκολα!  Βλέπω το νερό που είναι μέσα και μου φθάνει να πιω!

-Εσύ κύριε,  γιατί το βλέπεις μισοάδειο;

Απάντηση:  γιατί είμαι  απαισιόδοξος! Βλέπω ότι λείπει ακόμα αρκετό νερό για να γεμίσει και δεν με φθάνει να πιω!

Οι άνθρωποι έτσι γεννήθηκαν και πορεύονται στη ζωή τους. Άλλοι εύθυμοι, γελαστοί  και αισιόδοξοι και άλλοι δύσθυμοι, αγέλαστοι και απαισιόδοξοι. Άλλοι καλόπιστοι, ευγενικοί και συνεργάσιμοι και άλλοι ….κατσιαούνια, κατσιμουτσιούλες και… βατοκρυμένα σμιθράτσια. Σήμερα για τον άνθρωπο θεωρείται μέγα προσόν το να είναι εύχαρις, ζωντανός, ….μισογεμάτος  και να έχει χιούμορ. Τον προτιμούν όλοι στις παρέες τους. Αντίθετα τον μαγκούφη, τον γκρινιάρη, τον …μισοάδειο  και τον ….Γούβη   όλοι τον αποφεύγουν.

.

Τί συναισθήματα έχεις εσύ που το βλέπεις μισογεμάτο;

-Εγώ κύριε  βλέπω τα πράγματα θετικά και προχωρώ μπροστά.  Δεν γκρινιάζω και δεν μεμψιμοιρώ. Τα βλέπω όλα καλά και όλα ωραία. Είναι σαν να έχω πιεί ένα ποτηράκι κρασί. Είμαι Τριτσιμπίδας και Μπαρμπαντώνης! Μόνιμος οπαδός του Βάκχου. Είμαι η Μαλλιάρω από τη Κερέσοβα.

-Μωρή Μαλλιάρω πώς τα καταφέρνεις με τα  εννέα παιδιά σου και πώς δεν σε μουρλαίνουν την ρώταγαν οι …..μισοάδειοι συμπατριώτες της. Και η …μισογεμάτη Μαλλιάρω τους αφόπλιζε απαντώντας:

Χριστός και Παναγιά, γιατί να με μουρλάνουν, είναι όλα τους μια χαρά, πάει το καθένα στη δουλειά του! Σαν να τους έλεγε Εγώ τα έχω όλα …ντεσελίμι. Δεν τα πολυψειρίζω τα πράγματα. Εμένα μου φθάνει το μισογεμάτο κανάτι και αν μου λείψει νερό, δίπλα στο καλύβι μας είναι η πηγή και πίνουμε όσο θέλουμε!. Εγώ δεν κωλώνω σε τίποτα.  Και αν βρεθεί στο δρόμο μου ανάθεμα …το σκορπάω!.

.

Τί συναισθήματα έχεις εσύ που το βλέπεις μισοάδειο;

- Εγώ κύριε είμαι σοβαρός  και μετρημένος. Δηλαδή εγώ δεν παρασύρομαι.  Μετράω δύο και κόβω μία. Δεν ενθουσιάζομαι εύκολα, ούτε είμαι έτοιμος να φύγω για …τα πανηγύρια, τους γάμους και τα συριάνια πέρα-δώθε. Εμένα δεν θα με βρείς  όπου γάμο και χαρά να είμαι μέσα. Τη ζωή την παίρνω …τοις μετρητοίς! Δεν πατάω σε ……σάπια ταύλα, ούτε τα βλέπω όλα ….ίσιωμα.!. Δεν κάνω …μπαρλομάρες. Εγώ είμαι οπαδός του Σοπενχάουερ!. Θέλω βέβαια να γελάσω, αλλά δεν μπορώ. Ακούω δίπλα στο σπίτι των Γαρουφαίων όλοι τους να σκάνε στα γέλια, στα καλαμπούρια και στη καλή χαρά κάθε μέρα, παρά τη φτώχεια τους  και εγώ ...στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να τους ακολουθήσω ! Εγώ   όλο δρυμόκολα τα βλέπω!.

-Ναι, ρε φίλε,  είπαμε να είσαι σοβαρός, αλλά να μην τα βλέπεις όλα μαύρα και άραχνα. Να μην φέρνεις παντού την καταστροφή! Πάρτην λίγο ανοιχτά τη στροφή! Πάρε τη συνταγή του Μπαρμπαντώνη και του Γαρούφη!. Πιές και μία  ...κρασομηκίνη!

.Στο ερώτημα:

  «πώς βλέπεις το ποτήρι του  Συλλόγου του χωριού σου» 

ο ….μισογεμάτος πατριώτης θα σου πει:

-Καλός είναι ο Σύλλογος. Καλό έργο επιτελεί. Ναι, θάρθω στη γιορτή, ναι, θα βοηθήσω όσο πρέπει και όσο μπορώ σε ό,τι μου αναθέσετε.  Ναι, στέλνω τακτικά την μικρή συνδρομή μου (είμαι η Φωτεινή από το Κουζούλι, είμαι η Χρυσούλα από τα Βρέσθενα, η Δήμητρα από το Έλος). Διαβάζω με συγκίνηση την άριστη εφημερίδα μας και την περιμένω πώς και πώς. Γράψε στα νέα ότι ο γιός μου παντρεύτηκε, η εγγονή μου πέτυχε, η ανιψιά μου βαφτίστηκε… Μπράβο σας που διαθέτετε χρόνο κα κόπο για το καλό του χωριού μας! Έχετε περιθώριο για βελτίωση και θα βοηθήσω σ΄αυτό. Κρατείστε ζωντανό και συνεχίστε το Σύλλογο.

Στο ίδιο ερώτημα

Ο ...μισοάδειος πατριώτης θα σου πει :

- Σιγά το έργο που κάνετε στο Σύλλογο. Όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι βγαίνετε. Κοιτάζετε μόνο την προβολή σας. Στη πίτα όλο οι ίδιοι πάτε. Σιγά τα νέα που γράφετε. Η εφημερίδα δεν είναι ληξιαρχείο να γράφει γάμους-θανάτους-γεννήσεις-βαφτίσια! Να την κλείσετε!  Όλο λόγια είστε, οι ίδιοι πάντα γράφετε και τίποτα δεν αναφέρατε για τον ανεψιό μου που παντρεύτηκε ενώ γράψατε για τον ανεψιό του τάδε που βαφτίστηκε. Ξεχάσατε το θάνατο του τάδε συγγενούς μου, το γκιούλμπαση δεν ήταν καλό, η ορχήστρα ήταν φάλτσα! Δεν βαρεθήκατε πια να ασχολείστε με το Σύλλογο;

.

Ο ….μισοάδειος δεν κάνει καλόπιστη κριτική, ούτε υποδεικνύει με ευγένεια τί πρέπει να γίνει και φυσικά δεν προσφέρεται να βοηθήσει σε τίποτα.  Είναι έτοιμος όμως να σε κρίνει, να σε κατακρίνει και να σε καταδικάσει. Ο απαισιόδοξος μισοάδειος αν σου πει μια  καλή κουβέντα θα…..στραβώσει η γλώσσα του!

Έλα όμως που σε τούτη τη ζωή (και σε όλους τους Συλλόγους) χρειάζονται όλοι και οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι, αφού όλοι σε μία κοινωνία ζούμε και όλοι μαζί πρέπει να πορευόμαστε με τις αντιθέσεις μας, με τις ιδιαιτερότητές μας και με τα πιστεύω μας. Αυτό είναι και η αξία της κοινωνίας. Αρκεί να μην είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι  ή υπερβολικά απαισιόδοξοι, διότι το ένα παρασύρει και το άλλο καταστρέφει.

«Μη σφόδρα θαρρείν μηδ΄απελπίζειν άγαν. Το μεν γαρ ελκύει, το δε ανατρέπει»,

 κατά τον ιερό Χρυσόστομο.

.Συμπέρασμα:

Oπως στους αγρούς συνυπάρχουν και συμφύονται τα χαμομήλια με τις τσουκνίδες, έτσι και στη κοινωνία συνυπάρχουν οι καλόβουλοι άνθρωποι με τους …τζαναμπέτηδες.

Ας τους αφήσουμε να συμπορεύονται μαζί μας, όπως οι τσουκνίδες  ξεμοναχιάζονται στους αγρούς πνιχτές στα χαμομήλια!.

Και μη μείνουμε στο πόσο άδειο ή γεμάτο είναι το ποτήρι μας.

ποτυρι νερό

Μισογεμάτο ή μισοάδειο;

Η απάντηση "προδίδει" το χαρακτήρα

 

Αρκεί να έχει μέσα   νερό (ή κρασί) να πίνουμε!

Υγείαν να έχωμεν,  λοιπόν!

 

Φλεβάρης 2023

Δημήτρης Κουκουζής

Τηλ. 6972 800 282

 

(ΧΙΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.