«O ΘΕΟΣ ΠΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ».

Ομιλητής: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΛΕΤΣΟΣ, ερευνητής, συγγραφέας.
Η ομιλία εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Ιστορία και φιλοσοφία του Αρκαδικού Ιδεώδους", η οποία έλαβε χώρα, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο Δημαρχείου Περιστερίου.
Διοργάνωση: "Μυσταγωγία - Μυθαγωγία" και "Αρκαδικός Κύκλος".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Η μυθιστορία της Αρκαδίας χάνεται στα βάθη της ανθρώπινης προϊστορίας.
Εδώ σύμφωνα με τη μυθολογία, απέδωσαν για πρώτη φορά οι άνθρωποι τιμές στους θεούς.
Εδώ, στην αρχέγονη Αρκαδία, αναπτύσσεται μια αμιγώς φυσιολατρική λατρεία και ένας αντίστοιχος τρόπος ζωής, ο οποίος κατά την Αναγέννηση θα αναγεννηθεί ως το «Αρκαδικό ιδεώδες». Επιστροφή στο Κλασικισμό, επιστροφή στην αρχαία Ελλάδα, και σε θρύλους των Αρκάδων και σε θεότητες της φύσης όπως ο Πάν, ένας παράξενος κερασφόρος Θεός μισός άνθρωπος - μισός τράγος, με τον ήχο φλογέρας του να αποτελεί την αφορμή για το ξεκίνημα του χορού στα δάση, μαζί με τις Νύμφες, τις Χάριτες, τους Σάτυρους και τις Μαινάδες.
Το Αρκαδικό ιδεώδες αποτελεί έναν φόρο τιμής στο Αρκαδικό μέτρο που δεν επιτρέπει στα ανθρώπινα να επιβληθούν στη φύση. Για τους αναζητητές, το Αρκαδικό ιδεώδες είναι ένας κόσμος Δύναμης και Γνώσης, μία «ατραπός αυτογνωσίας»..
ΚΛΙΚ στο σχετικό video στο youtube, για να παρακολουθήσετε την ομιλία:
https://www.youtube.com/watch?v=bpE2bK9YxOs

E.K.M

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.