«O ΘΕΟΣ ΠΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ».

Ομιλητής: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΛΕΤΣΟΣ, ερευνητής, συγγραφέας.
Η ομιλία εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Ιστορία και φιλοσοφία του Αρκαδικού Ιδεώδους", η οποία έλαβε χώρα, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο Δημαρχείου Περιστερίου.
Διοργάνωση: "Μυσταγωγία - Μυθαγωγία" και "Αρκαδικός Κύκλος".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Η μυθιστορία της Αρκαδίας χάνεται στα βάθη της ανθρώπινης προϊστορίας.
Εδώ σύμφωνα με τη μυθολογία, απέδωσαν για πρώτη φορά οι άνθρωποι τιμές στους θεούς.
Εδώ, στην αρχέγονη Αρκαδία, αναπτύσσεται μια αμιγώς φυσιολατρική λατρεία και ένας αντίστοιχος τρόπος ζωής, ο οποίος κατά την Αναγέννηση θα αναγεννηθεί ως το «Αρκαδικό ιδεώδες». Επιστροφή στο Κλασικισμό, επιστροφή στην αρχαία Ελλάδα, και σε θρύλους των Αρκάδων και σε θεότητες της φύσης όπως ο Πάν, ένας παράξενος κερασφόρος Θεός μισός άνθρωπος - μισός τράγος, με τον ήχο φλογέρας του να αποτελεί την αφορμή για το ξεκίνημα του χορού στα δάση, μαζί με τις Νύμφες, τις Χάριτες, τους Σάτυρους και τις Μαινάδες.
Το Αρκαδικό ιδεώδες αποτελεί έναν φόρο τιμής στο Αρκαδικό μέτρο που δεν επιτρέπει στα ανθρώπινα να επιβληθούν στη φύση. Για τους αναζητητές, το Αρκαδικό ιδεώδες είναι ένας κόσμος Δύναμης και Γνώσης, μία «ατραπός αυτογνωσίας»..
ΚΛΙΚ στο σχετικό video στο youtube, για να παρακολουθήσετε την ομιλία:
https://www.youtube.com/watch?v=bpE2bK9YxOs

E.K.M

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.