Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ παλιό σχολικό βιβλίο που έχει εκδοθεί το 1894 από τον εκδοτικό οίκο Σ. Κ. Βλαστού και έχει τίτλο ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.  Απευθύνεται  στους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων  και είναι το μόνο εγκεκριμένο, όπως γράφει, από το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Είναι του Κωνσταντίνου Μητσόπουλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου.

Σκέφτηκα  να μεταφέρω κάποια στοιχεία από αυτά που διάβασα,  ώστε ο αναγνώστης της ιστοσελίδας μας να σχηματίσει  μια πολύ αδρή  εικόνα του κόσμου  για εκείνη την εποχή,  πριν από εκατό τριάντα δηλαδή χρόνια,  κυρίως  σε ότι αφορά  σε φυλές, γλώσσες, θρησκείες και πολιτισμό. Προφανώς, αυτά που θα καταγράψω,  αποτελούν ένα  πολύ μικρό κομμάτι του τεράστιου πάζλ,  της μεγάλης  δηλαδή παγκόσμιας εικόνας,  εκείνης της εποχής.  Ακόμη,  θα προσπαθήσω να αναδείξω και κάποιες παραμέτρους  που έχουν σχέση με τη δική μας χώρα, αλλά και  με το δικό μας χωριό,  το ιστορικό Σέρβου Αρκαδίας.

  ΦΥΛΕΣ.

 Όπως γράφει  στο κεφάλαιο «Ανθρωπολογική Γεωγραφία»,  ο πληθυσμός σε όλη τη Γη, ήταν το 1894 περίπου 1.500.000.000 κάτοικοι. Αυτοί κατατάσσονται  σε 5 φυλές, ανάλογα με  την κατασκευή του σώματος, του χρώματος του δέρματος και του σχηματισμού του κρανίου:

   Α’ Την Καυκασία φυλή, με 645.000.000 ανθρώπους. Αυτοί  έχουν  χρώμα λευκό, υποκίτρινο ή μελαχρινό με κανονικό κεφάλι, μακριά μαλλιά και μικρά χείλη και  κατοικούν  στην Ευρώπη, ΝΔ Ασία, Βόρια Αφρική, Αμερική και  Αυστραλία (έποικοι).

   Β’ Την Μογγολική φυλή, με 592.000.000 ανθρώπους,  οι οποίοι  έχουν χρώμα κίτρινο, πρόσωπο πλατύ με εξέχοντα οστά, μάτια στενά και λοξά προς τα έσω και μύτη σιμήν (;) Κατοικούν  στη Βόρια  και Ανατολική Ασία.

   Γ’  Την Αιθιοπική φυλή, με 181.000.000 κατοίκους,  που κατοικούν  στη μέση και Νότια Αφρική. Έχουν χρώμα μελανό, κόμη ούλην (; ),   μέτωπο στενό, μύτη πλατιά και χείλη παχιά.

   Δ’ Την Αμερικανική φυλή, με 9.000.000 κατοίκους,   η οποία βαθμηδόν εκλείπει.  Αυτή αποτελείται από τους αυτόχθονες της Αμερικής, οι οποίοι έχουν χρώμα καστανό (καστάνινον, όπως γράφει), που το έβαφαν ερυθρό (ερυθρόδερμοι), μακριά και μαύρα μαλλιά  και τα οστά του προσώπου εξέχοντα.

   Ε’ Τη Μαλαϊκή φυλή, με 33.000.000 κατοίκους, που κατοικούσαν στη Χερσόνησο Μαλάικα και στα νησιά του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού (Μαλαίοι). Έχουν χρώμα κίτρινο ή  προς το μέλαν,  μύτη πλατιά, στόμα μεγάλο, μαλλιά ομαλά ή ούλη (;)

   Σε καμιά από τις πιο πάνω φυλές δεν συγκαταλέγονταν οι κάτοικοι της Νέας Γουϊνέας (Παπούα), οι αυτόχθονες της Αυστραλίας, οι Οττεντότιοι και οι Δραβίδιοι που αριθμούσαν 40.000.000 περίπου  κατοίκους.

    ΓΛΩΣΣΕΣ.

 Οι γλώσσες που μιλούσαν εκείνη την εποχή ήταν περίπου 800 και 5.000 ήσαν οι διάλεκτοι, που αποτελούνταν από διάφορους γλωσσολογικούς κορμούς  και κλάδους. Οι σημαντικότερες ήταν  οι ακόλουθες:

   Α’ Η γλώσσα  της Ασίας (μονοσυλλαβική), ως κορμός,   που την μιλούσαν περί τα   300.000.000 άνθρωποι, στη Σινική, στο Θιβέτ και στην Ινδοσινική περιοχή.

   Β’ Η  Ινδοευρωπαϊκή, που την μιλούσαν  στην υπόλοιπη Ασία, την Ευρώπη, Βόρια Αφρική, Αμερική και Αυστραλία. Αυτός ο κλάδος ήταν ο σημαντικότερος όλων διότι σε αυτόν  ανήκει η αθάνατη Ελληνική γλώσσα, όπως γράφει, της οποίας συνέχεια είναι η καθομιλούμενη γλώσσα μας, η λατινική και άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες (Ινδογερμανική Ομοεθνία). Σε αυτή ανήκουν  επίσης η αρχαία Αιγυπτιακή, η Εβραϊκή και η Αραβική, (Αιγυπτιοσημιτική Ομοεθνία κ λ π.).

  Άλλοι γλωσσικοί κορμοί ήταν ο Αφρικανικός, ο Ταταρικός, ο Μαλαϊκός, ο Αμερικανικός και ο Ουραλικός (Φινινικικός), στον οποίο ανήκει και η γλώσσα της Ουγγαρίας.

     ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ.

Οι θρησκείες  ήταν οι μονοθεϊστικές, που οι άνθρωποι πίστευαν  σε ένα Θεό και οι πολυθεϊστικές, που οι άνθρωποι πίστευαν σε πολλούς θεούς και είδωλα (ειδωλολάτρες).

    Μονοθεϊστικές ήταν:

α’ Ο Χριστιανισμός με 465.000.000, που υποδιαιρούντο σε ορθόδοξους 100.000.000, καθολικούς με 230.000.000 και διαμαρτυρόμενους με 126.000.000.

β’ Ο Ιουδαϊσμός  με 8.000.000, και

γ’ ο Μωαμεθανισμός  με 171.000.000.

    Πολυθεϊστικές θρησκείες ήταν πάρα πολλές,  με πολλά εκατομμύρια  κατοίκους, από τις οποίες οι κυριότερες ήταν ο Βουδισμός, ο Κομφουκισμός, ο Βραχμανισμός στη Ν.Α. Ασία,  ο Φετιχισμός στην Αφρική και διάφορες  άλλες.

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Οι άνθρωποι επειδή είχαν διάφορους βαθμούς εξημέρωσης,  διαιρούνταν σε τρεις τάξεις πολιτισμού, που ήταν οι εξής:

   Α'  Σε άγριους,  που ζούσαν σε ζωώδη κατάσταση (Παπούα, Δραβίδοι).

   Β’  Σε νομάδες, που ζούσαν με την κτηνοτροφία και τις ληστείες (Τάταροι, Άραβες)  και

   Γ’ Σε κτηματικούς,  που είχαν κτήματα, ακίνητα, βιομηχανία, ναυτιλία κ λ π. και ασχολούμενους  επί πλέον με τα γράμματα και τις τέχνες. Αυτοί υποδιαιρούντο σε ημιπολιτισμένους (Κινέζοι, Ινδοί) και πολιτισμένους (Ευρωπαίοι).    

                     

   Αυτά  αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων,  στο  σχολικό βιβλίο  του καθηγητή Μητσόπουλου το 1894. Ξεχωριστό ενδιαφέρον  έχει το στοιχείο του πληθυσμού της γης σε σχέση με το σήμερα. Από ενάμιση δισεκατομμύριο που ήταν τότε, έχει φτάσει σήμερα τα οχτώ δισεκατομμύρια.    Δηλαδή, πέντε φορές  πάνω. Στην Ελλάδα  ο πληθυσμός από 2,5 σχεδόν εκατομμύρια εκείνη την εποχή σήμερα έχει φτάσει κοντά στα 11 εκατομμύρια.

 Άραγε, θα συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό ή αύξηση του πληθυσμού της γης και αν ναι,   ποιος θα είναι ο πληθυσμός μετά από άλλα 130 χρόνια;   Πως θα ζει ο κόσμος τότε;  Τι θα έχει γίνει με την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος;   Ή μήπως συμβεί κανένας «κατακλυσμός του Νώε», με κορονοϊούς, πολέμους  κλπ και έτσι …λυθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού της γης;

Με τη χώρα μας  τι θα γίνει που κάθε χρόνο μειώνονται σταθερά οι γεννήσεις;  Την περασμένη χρονιά είχαμε περί  τους 140.000 θανάτους  και 73.000 γεννήσεις!  Θα υπάρχει άραγε μετά από 130 χρόνια  γηγενής ελληνικός πληθυσμός, ή θα κατοικείται η χώρα από μετανάστες και αλλοδαπούς;   Ποιος ξέρει;  Δεν αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα  η λήψη μέτρων, ώστε ο αριθμός των γεννήσεων να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των θανάτων;

Για το χωριό μας Σέρβου, που πολλοί από εμάς γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εκεί, το μέλλον είναι «αόρατον». Θα υπάρχει τάχα; Πριν 130 χρόνια είχε περίπου 500 κατοίκους (570 στην  απογραφή του 1896,  με τους  περισσότερους κατοίκους -1088- το 1940), που ασχολούντο κυρίως με αγροτοκτηνοτροφικές και οικοδομικές εργασίες.  Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα είναι 20-25 άτομα, κυρίως συνταξιούχοι! 

Ας ευχηθούμε τουλάχιστον να μην χαθεί η ιστοσελίδα servou.gr, ώστε οι μέλλουσες γενιές,  με καταγωγή των προγόνων τους από το χωριό μας, να μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να αναζητήσουν τις μακρινές τους ρίζες. Μάλιστα με την τεράστια εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και την τεχνική νοημοσύνη,  σε λίγες δεκαετίες,  υποθέτω, θα μπορεί κάποιος να σκέφτεται κάτι και να του …εμφανίζεται μπροστά σε μία οθόνη, αρκεί να υπάρχει βάση δεδομένων, όπως είναι και η δική μας ιστοσελίδα. (Πρόσφατα ακούσαμε  από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι στην Αμερική έγινε εμφύτευση «τσιπ» στον εγκέφαλο παραπληγικού και με τη μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης (τηλεπάθεια την ονόμασαν) προσπάθησαν να βελτιώσουν τις κινήσεις του).

  (Ευχαριστώ τον διαχειριστή της ιστοσελίδας Χ. Μαραγκό, για τη συμβολή του στην τελική μορφή του άρθρο)

 Ιανουάριος  2024,   Γιώργος Δ. Βέργος       


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.