Πριν από 28 χρόνια, ο συγχωριανός μας δάσκαλος Βασίλειος Ιωάννου Δάρας, πέρα των εκπαιδευτικών καθηκόντων του, ασχολήθηκε  με την ιστορία και  λαογραφία του χωριού μας συγγράφοντας δίτομο έργο, με γενικό τίτλο  "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ" . Στον πρώτο τόμο  ασχολείται με " ΙΣΤΟΡΊΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ", και στο δεύτερο τόμο  με "ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΑΙΩΝ". 

Ιδιαίτερη  αξία, για τους γεννημένους ή έλκοντας την καταγωγή τους από του Σέρβου, έχει ο δεύτερος τόμος "ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΑΙΩΝ", που διατηρεί στο χρόνο άσβεστη τη μνήμη των απελθόντων προγόνων μας. Εκτιμώντας την αξία του έργου του Β.Δάρα, τελευταία πολλοί πατριώτες άρχισαν και καταγράφουν τα γενεαλογικά δένδρα των σογιών τους, και ο Σύνδεσμος προτρέπει  για πρωτοβουλίες ώστε να καταγραφούν όλα τα σόγια μέχρι σήμερα, και  οργανωμένα.

Το έργο που μας άφησε ως παρακαταθήκη ο Βασίλης Δάρας, με την ευγενή παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων των θυγατέρων του συγγραφέα  Μαρίας και Γεωργίας Δάρα, το ΔΣ του Συνδέσμου το θέτει ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας μας, στη διάθεση των συγχωριανών μας Σερβαίων και φίλων της ιστοσελίδας μας.

 ATomosBTomos

 (Την ψηφιοποίηση των βιβλίων έκανε δωρεάν ο κ.Βασίλης Αναστασόπουλος, διαχειριστής της ιστοσελίδας opsarion.gr, τον οποίο και ευχαριστούμε.)

           

 
Θ.Γ.Τ.

 

 

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.