Την ημέρα αυτή (πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα) εορτάζουμε στου Σέρβου την Ζωοδόχο Πηγή, στον ομώνυμο Ναό που είναι χτισμένος βορειοανατολικά, στο ψηλότερο σχεδόν σημείο του χωριού. Πριν το 1960, που στο χωριό έμεναν πολλοί κάτοικοι, γινόταν ανήμερα πανηγυρικός εορτασμός με "τρικούβερτο" πανηγύρι, με όργανα κλπ.

Με  την ευκαιρία του εορτασμού η ιατρός Μαρία Χ. Μαραγκού (νύφη του χωριού) ζωγράφησε τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής και  προσφέρει το έργο για το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. (Κάντε αριστερό κλικ να μεγαλώσετε τη φωτογραφία).

Ο στρατηγός Χ. Αθ. Μαραγκός έχει γράψει αναλυτικό άρθρο στην ιστοσελίδα (περιλαμβάνονται και 8 φωτογραφίες), για την ιστορία του Ναού, που ακούγεται και το απολυτίκιο του εορτασμού, σε άριστη ψαλμωδία από γυναικεία φωνή. Μπορείτε να επισκεφθείτε το άρθρο, κάνοντας αριστερό κλικ στην παρακάτω φράση.

Ιστορία Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής.

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )