Στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου servou.gr  υπάρχουν δημοσιευμένες αρκετές παλιές φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1930, που έχουν σχέση με το χωριό και τους πατριώτες.

Πρόσφατα, στο βιβλίο «σκαλίζοντας τις ρίζες μας» του αείμνηστου πατριώτη λογοτέχνη Θ. Κ. Τρουπή, βρήκα μια φωτογραφία του 1923, που δημοσιεύω. Ίσως να είναι η ποιο παλιά φωτογραφία πατριώτη. Αν τυχόν κάποιος πατριώτης έχει κάποια πολύ παλιά φωτογραφία, που να έχει σχέση με το χωριό μας, ας μας την στείλει να την δημοσιεύσουμε.

SXIZAS D

 

Στο σχετικό κείμενο γράφει ο συγγραφέας Θ. Τρουπής:

«24-5-87 Κυριακή.

Με θείο δάσκαλο Μήτσιο Ν. Σχίζα, το γιό του Τάκη και την κόρη μου Ελένη πήγαμε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του Γιώργου Μέγγουλα στον Πειραιά, για να δει ο θείος το πήλινο πρόπλασμα της προτομής του λοχαγού Δημητρίου Τρουπή και να δώσει στο γλύπτη τις οδηγίες του σχετικά με την ομοιότητα του πρωτοπλάσματος.

 

Επιστρέψαμε στο σπίτι του θείου.PAPATHEODOROY

Εκτός από το φίλεμα είχαμε και ευτράπελες διηγήσεις.

Πήρα και αυτή εδώ τη φωτογραφία του θείου.

 

Είναι  ο δάσκαλος Δ. Ν. Σχίζας (αριστερά) τραυματίας πολέμου, έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο (Μάρτιος 1923).

 

Πήρα και μία ακόμη φωτογραφία:

Είναι ο ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Παπαθεοδώρου από τα Ζουλάτικα, που διετέλεσε εφημέριος στο χωριό μας, καθώς και εξομολόγος.

Έμαθα ακόμη πως ο θείος Ν. Δ. Σχίζας γεννήθηκε στου Μπουγιάτι, όταν δασκάλευε εκεί ο πατέρας του Ν. Δ. Σχίζας.

 

Και κάτι ακόμα ποιο σπουδαίο.

Του διηγιόταν μερικοί γέροι, όταν ήρθε και δασκάλευε στο χωριό, μετά το θάνατο του πατέρα του, πως εκείνοι οι γέροι θυμόσαντε στο χωριό είκοσι εφτά σπίτια...».

.

Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.