Μια παλιά φωτογραφία.

 

Στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου servou.gr  υπάρχουν δημοσιευμένες αρκετές παλιές φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1930, που έχουν σχέση με το χωριό και τους πατριώτες.

Πρόσφατα, στο βιβλίο «σκαλίζοντας τις ρίζες μας» του αείμνηστου πατριώτη λογοτέχνη Θ. Κ. Τρουπή, βρήκα μια φωτογραφία του 1923, που δημοσιεύω. Ίσως να είναι η ποιο παλιά φωτογραφία πατριώτη. Αν τυχόν κάποιος πατριώτης έχει κάποια πολύ παλιά φωτογραφία, που να έχει σχέση με το χωριό μας, ας μας την στείλει να την δημοσιεύσουμε.

SXIZAS D

 

Στο σχετικό κείμενο γράφει ο συγγραφέας Θ. Τρουπής:

«24-5-87 Κυριακή.

Με θείο δάσκαλο Μήτσιο Ν. Σχίζα, το γιό του Τάκη και την κόρη μου Ελένη πήγαμε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του Γιώργου Μέγγουλα στον Πειραιά, για να δει ο θείος το πήλινο πρόπλασμα της προτομής του λοχαγού Δημητρίου Τρουπή και να δώσει στο γλύπτη τις οδηγίες του σχετικά με την ομοιότητα του πρωτοπλάσματος.

 

Επιστρέψαμε στο σπίτι του θείου.PAPATHEODOROY

Εκτός από το φίλεμα είχαμε και ευτράπελες διηγήσεις.

Πήρα και αυτή εδώ τη φωτογραφία του θείου.

 

Είναι  ο δάσκαλος Δ. Ν. Σχίζας (αριστερά) τραυματίας πολέμου, έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο (Μάρτιος 1923).

 

Πήρα και μία ακόμη φωτογραφία:

Είναι ο ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Παπαθεοδώρου από τα Ζουλάτικα, που διετέλεσε εφημέριος στο χωριό μας, καθώς και εξομολόγος.

Έμαθα ακόμη πως ο θείος Ν. Δ. Σχίζας γεννήθηκε στου Μπουγιάτι, όταν δασκάλευε εκεί ο πατέρας του Ν. Δ. Σχίζας.

 

Και κάτι ακόμα ποιο σπουδαίο.

Του διηγιόταν μερικοί γέροι, όταν ήρθε και δασκάλευε στο χωριό, μετά το θάνατο του πατέρα του, πως εκείνοι οι γέροι θυμόσαντε στο χωριό είκοσι εφτά σπίτια...».

.

Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.