«Αν σαν την μάνα σου ομιλείς, ποτέ σου δεν λαθεύεις»,

έγραψε ο αείμνηστος πατριώτης Θ.Κ. Τρουπής, στο Ιδιωματικό Γλωσσάρι των έργων του Εθνικού μας Ποιητή Δ. Σολωμού,

που έφτιαξε και δημοσίευσε στο τεύχος 67 του περιοδικού «Μοριάς».

ΤΡΟΥΠΗΣ ΜΩΡΙΑΣ

 

Η μητέρα του Δ. ΣολωμούΑγγελική Νίκλη καταγόταν από την Μάνη ή απο την Τεγέα.

Ισως να μην είναι αυτό τόσο σημαντικό όσο σημαντικό είναι για μας η γλώσσα που πρωτοάκουσε ο μικρός Διονύσιος από την μόλις 14 ετών υπηρέτρια μητέρα του.

Τι κι αν σπούδασε στην Ιταλία, τι κι αν έζησε τα πιο πολλά του χρόνια στα Επτάνησα; Αυτό πού πάντα τον ακολουθούσε όταν έγραφε ή μετέφραζε στα ελληνικά ήταν τα παιδικά του ακούσματα. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι ο Δ. Σολωμός έκανε πάντα πολλά προσχέδια και ελάχιστα έργα του έφτασαν να δημοσιεύονται στην τελική τους μορφή, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ότι γράφτηκαν τελικά με τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς που μάζεψε ο αείμνηστος Θ. Κ. Τρουπής. Και μάλιστα μια εποχή που σχεδόν τίποτα λόγιο δεν υπήρχε στην Δημοτική γλώσσα του Δ. Σολωμού, στις αρχές δηλαδή του 19ου αιώνα!

Πολλοί απο αυτούς τους ιδιωματισμούς ακούγονται μέχρι τις μέρες μας στα χωριά της Αρκαδίας.

Για ανάγνωση  ΚΛΙΚ  :  ΕΔΩ

  

  .Παύλος Δάρας.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.