Στρίκος Αναστάσιος - Μουσικός

Ο Αναστάσιος Στρίκος, μουσικός με διεθνή καριέρα και δραστηριότητα στο Εξωτερικό, κατάγεται από το χωριό μας. Είναι γιος του γνωστού μας Αποστόλη Στρίκου και εγγονός του "Αναστάγκα". Αισθανόμαστε υπερήφανοι γι΄αυτόν, τιμάει το χωριό μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη ζωή του.

Επισκεφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα να διαβάσετε λεπτομέρειες για το υψηλό μορφωτικό του επίπεδο (μιλάει 6 γλώσσες) και το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο. Από το βιογραφικό του αντιγράφουμε το παρακάτω κείμενο.

Αναστάσιος Στρίκος διευθυντής ορχήστρας & πιανίστας γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 1972. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική σε μικρή ηλικία μαθαίνοντας ακκορντεόν με το Γιώργο Καβρουδάκη στο Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών (1984-88) για να συνεχίσει με πιάνο και θεωρητικά πρώτα με τον Μάνο Σκαρβέλη στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο (1988-94), αργότερα με την Σοφία Γιακουμίδου και τον Γιάννη Τουφεξή (1994-96) στο Ελληνικό Ωδείο και τέλος με τον Διονύση Μαλλούχο στο Αττικό Ωδείο (1996-98).

Ταυτόχρονα σπούδασε θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Oλοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα ως εξής: AnastasiosStrikos_

Πτυχίο Αρμονίας με άριστα παμψηφεί: Ελληνικό Ωδείο 1996
Πτυχίο Θεατρολογίας με άριστα: Πανεπιστήμιο Αθηνών 1998
Δίπλωμα Πιάνου με άριστα παμψηφεί: Αττικό Ωδείο 1998

Παράλληλα με τον βασικό αυτό κορμό σπουδών παρακολούθησε ποικίλα σεμινάρια και σειρές μαθημάτων με αντικείμενο τη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο (Ωδείο Φίλιππος Νάκας με τους Γ. Μπουντουβή και Δ. Παπαδημητρίου 1994-1996), τα παιδαγωγικά και την ερμηνεία του πιάνου (Oxana Yablonskaya, Nikolai Petrov), την συνοδεία του Lied, τη μουσική δωματίου, τη μουσική της Ινδίας και άλλα.

Εκτός απο τη μητρική του ελληνική, κατέχει πέντε ακόμη γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρώσικα και έχει κατα καιρούς καταπιαστεί με τη μετάφραση στα ελληνικά, θεατρικών έργων καθώς και έργων θεωρητικών για τη μουσική.

Διεύθυνση ορχήστρας μελέτησε αρχικά στην Αθήνα υπο την καθοδήγηση του Μίλτου Λογιάδη.

Το 1997 έγινε δεκτός στην Μουσική Ακαδημία του Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας (Hochschule für Musik Würzburg) στις τάξεις των καθηγητών Prof. Dr. Hermann Dechant και Prof. Peter Falk: διεύθυνση ορχήστρας και σχολή όπερας αντίστοιχα απ' όπου και αποφοίτησε το καλοκαίρι του 2001 (Diplomdirigent) με άριστα και προαγωγή στο μεταπτυχιακό τμήμα, το οποίο και ολοκλήρωσε τον Μάιο του 2003 με το ανώτατο δίπλωμα (Konzertdiplom).

Στο χρονικό διάστημα των σπουδών του εκεί, του δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί ως μαέστρος ή πιανίστας σε πολλούς συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης. Στα πλαίσια των εμφανίσεων αυτών έχει διευθύνει μουσικά σύνολα όπως την Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας του Würzburg, την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Würzburg, την Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης καθώς και την ορχήστρα δωματίου Aura Amorosa που δημιούργησε ο ίδιος.

Το 1998 απέσπασε μετα απο διαγωνισμό την αποκλειστική υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών για σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο εξωτερικό.

Το 2001 και προτού ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ακαδημία, ξεκίνησε ήδη να εργάζεται στο Θέατρο Όπερας Mainfranken Theater Würzburg ως μουσικός εκγυμναστής και διευθυντής ορχήστρας. Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές του σπουδές συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Carlo Maria Giulini στο Μιλάνο.

Συνδυάζοντας την καλλιτεχνική με την επιστημονική δραστηριότητα, εργάζεται στην διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Έρευνας για το Μουσικό Θέατρο (Forschungsinstitut für Musiktheater) του πανεπιστημίου του Bayreuth υπο την εποπτεία του καθηγητή Prof. Dr. Sieghard Döhring με θέμα το μουσικό θέατρο του πρωτοποριακού έλληνα συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη.

Σήμερα ζεί στη Βιέννη όπου παράλληλα με την έντονη συναυλιακή του δραστηριότητα εργάζεται ως πιανίστας και διευθυντής στην παιδική χορωδία Wiener Sängerknaben. Συνεργάζεται σταθερά με ορχήστρες όπως οι Wiener Ambassade, Wiener Sinfonietta, Amstettner Symphonieorchester και Camerata Italiana Wien.

Το φθινόπωρο του 2003 συμμετείχε ως πιανίστας στην περιοδεία της παιδικής χορωδίας της Βιέννης (Wiener Sängerknaben) στην Κίνα, την Κορέα και το Μακάο".

Video δείγμα του έργου του

Ιστοστοσελίδα :  http://www.strikos.at/


 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.