Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στα Λαγκάδια

Σπίτι Ρηγόπουλου ΛΑΓΚΑΔΙΑ Στον ιστότοπο των Λαγκαδίων ANTHITISPETRAS.GR  διαβάσαμε πως ο ομώνυμος  σύλλογος δραστηριοποιείται για να φτιάξει ένα Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στα Λαγκάδια. Προς τούτο έχει επιλέξει να αξιοποιήσει το κτίριο Ρηγόπουλου που φαίνεται στη φωτογραφία και έκανε έκκληση κυρίως στους Λαγκαδινούς να συνεισφέρουν γι αυτό το έργο. Πράγματι η ανταπόκριση υπήρξε εντυπωσιακή όπως προκύπτει από τα ποσά που προσφέρθηκαν και δημοσιεύθηκαν στον παραπάνω ιστότοπο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στον ιστότοπο:

«…Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει το κάλεσμα της Κίνησής μας στους πολίτες να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την αγορά κτηρίου, το οποίο θα στεγάσει το Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στα Λαγκάδια. Όλο και περισσότεροι πολίτες συμβάλουν, παρά τις γνωστές οικονομικές δυσκολίες, δίνοντας σάρκα και οστά στο κοινό μας όραμα…»

Είναι άξια κάθε επαίνου αυτή η πρωτοβουλία γιατί εκτός των άλλων θα αναδείξει την ιστορία των Λαγκαδινών μαστόρων και την τέχνη τους στη επεξεργασία και τη χρήση της πέτρας. Για μας τους Σερβαίους έχει ξεχωριστή σημασία η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου, γιατί η πορεία των Σερβαίων μαστόρων ήταν παράλληλη με αυτή των Λαγκαδινών μαστόρων.

ΧΙΜ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.