Σπίτι Ρηγόπουλου ΛΑΓΚΑΔΙΑ Στον ιστότοπο των Λαγκαδίων ANTHITISPETRAS.GR  διαβάσαμε πως ο ομώνυμος  σύλλογος δραστηριοποιείται για να φτιάξει ένα Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στα Λαγκάδια. Προς τούτο έχει επιλέξει να αξιοποιήσει το κτίριο Ρηγόπουλου που φαίνεται στη φωτογραφία και έκανε έκκληση κυρίως στους Λαγκαδινούς να συνεισφέρουν γι αυτό το έργο. Πράγματι η ανταπόκριση υπήρξε εντυπωσιακή όπως προκύπτει από τα ποσά που προσφέρθηκαν και δημοσιεύθηκαν στον παραπάνω ιστότοπο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στον ιστότοπο:

«…Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει το κάλεσμα της Κίνησής μας στους πολίτες να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την αγορά κτηρίου, το οποίο θα στεγάσει το Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στα Λαγκάδια. Όλο και περισσότεροι πολίτες συμβάλουν, παρά τις γνωστές οικονομικές δυσκολίες, δίνοντας σάρκα και οστά στο κοινό μας όραμα…»

Είναι άξια κάθε επαίνου αυτή η πρωτοβουλία γιατί εκτός των άλλων θα αναδείξει την ιστορία των Λαγκαδινών μαστόρων και την τέχνη τους στη επεξεργασία και τη χρήση της πέτρας. Για μας τους Σερβαίους έχει ξεχωριστή σημασία η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου, γιατί η πορεία των Σερβαίων μαστόρων ήταν παράλληλη με αυτή των Λαγκαδινών μαστόρων.

ΧΙΜ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.