arapides_ekk_ag_kon_640Στο όμορφο και ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στους Αράπηδες συνέρρευσε για μια ακόμη χρονιά πλήθος κόσμου, Αραπαίοι, Σερβαίοι και από τα πέριξ χωριά, για να εορτάσει τη μνήμη του Aγίου. Ήταν όλοι εκεί για να προσκυνήσουν και συνάμα να γευθούν όλα τα καλά που οι κάτοικοι με αγάπη και φροντίδα τούς πρόσφεραν.

Είναι ένα μεγάλο πανηγύρι που διοργανώνεται ανελλιπώς από γενιές και γενιές, και τα βιώματα  ειδικά των μεγαλύτερων είναι έντονα, καταγεγραμμένα στη μνήμη τους ανεξίτηλα, με πολλές χαρές και όμορφες στιγμές.

 

Είχε προηγηθεί, την παραμονή μετά τον Εσπερινό που ετέλεσε ο πατήρ Ευμένιος, ένα καλό «τσιμπούσι» μετά βροχής, με δύο γίδες, που είχαν ετοιμάσει οι Αραπαίοι για τους πιστούς.

Chamomile_250Ανήμερα. οι βροχές των προηγούμενων ημερών είχαν καθαρίσει και γυαλίσει το γύρω καταπράσινο τοπίο, και η άνοιξη σαν ακούραστος δουλευτής είχε γεμίσει με λουλούδια από όλα τα χρώματα ακόμη και τις πέτρες, το χαμομήλι όμως, καμαρωτό και βασιλιάς, υπερίσχυε και παρέμενε ο μεγάλος νικητής του χώρου.

Τη δοξολογία, την οποία ετέλεσε ο Πανοσιολογιότατος πατήρ Ευμένιος, παρακολούθησε  με κατάνυξη όλο το εκκλησίασμα, ενώ και οι καλλίφωνοι ψάλτες μετέδιδαν ήχους μελωδικούς. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη και ακόμη και το προαύλιο ασφυκτιούσε από ανθρώπους  όλων των ηλικιών.

arapides_dendro_640Ευθύς αμέσως μετά το πέρας  της λειτουργίας, αφού μοιράσθηκε ο άρτος, κάτω από τη μεγάλη βελανιδιά που μόλις είχαν σκάσει τα φύλλα της ώστε να προσφέρει απλόχερα τη σκιά της στους προσκυνητές, έλαβαν θέση όλοι για να τιμήσουν αυτά που  οι  Αραπαίοι, άνδρες και γυναίκες, πρόσχαρα, είχαν ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια.

Οι γίδες, που είχαν αναλάβει να βράσουν ο Γιάννης Παγκράτης μαζί με τον μπαρμπα-Φώτη τον Παναγόπουλο, άρχισαν να σερβίρονται αχνιστές και ο καθένας να παίρνει τη μερίδα του. Οι συμμετέχοντες ευφράνθηκαν από το ωραίο κρασί, και συνόδευσαν το βραστό με σαλάτες και κεφαλογραβιέρα. Η γλυκιά και καλοσυνάτη Σταμάτα Ευαγγέλου Μπουρνά μοίραζε από το δικό της υπέροχο τυρί που έκλεψε την παράσταση. Η πλατεία ήταν γεμάτη κυριολεκτικά από τον πολύ κόσμο που χαμογελαστός απολάμβανε και χαιρόταν το όμορφο αυτό πανηγύρι.

Στο τέλος διανεμήθηκαν και λαχνοί  για την κλήρωση ενός φωτιστικού, προσφορά του Ιωάννη Δάρρα.

Ο Σύνδεσμος των απανταχού Σερβαίων προσέφερε για το πανηγύρι μία γίδα.

Ο Νίκος Καραμάνης (λοχίας) προσέφερε και αυτός μία γίδα.

Ο Νικόλαος Χρονόπουλος 60 κιλά κρασί και την κεφαλογραβιέρα.

Ο Νίκος Λαζαρίδης τις σαλάτες.

Όλοι μείναμε πολύ ευχαριστημένοι και ευχηθήκαμε και του χρόνου να είμαστε καλά για να ξαναβρεθούμε πάλι εκεί.

 

arap_1_2011_1160 arap_2_2011_1160 arap_3_2011_1160
arap_4_2011_1160 arap_5_2011_1160 arap_6_2011_1160
arap_7_2011_1160 arap_8_2011_1160 arap_9_2011_1160

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.