Η πατριώτισσα Αγγελική (Κούλα),  σύζυγος  Αθανασίου Σχίζα, ανάρτησε στο face book  μια πολύ παλιά φωτογραφία από το χωριό, που μπορεί να χρονολογηθεί  έως  και 100 περίπου χρόνων.  Ίσως να είναι η πιο παλιά φωτογραφία που έχει βγει στο χωριό.

ΣΤΡΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Όπως  αναφέρει  η Κούλα, ο άντρας με την τραγιάσκα αριστερά είναι ο παππούς της  Γεώργιος Παρασκευά Στρίκος.  Τα υπόλοιπα άτομα στην φωτογραφία είναι από το σόι των Μποραίων,  του Γ. Μπόρα, που είχε το στιλβωτήριο στην οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα.

Με αφορμή τη φωτογραφία αυτή,  καλό είναι να αναφέρουμε λίγα  λόγια για το σόι  των Στρικαίων, κυρίως για   τους νεότερους   πατριώτες, να γνωρίζουν στοιχειωδώς  κάπως τα σόγια και την ιστορία του χωριού μας.

Ο παππούς της Κούλας, Γ. Στρίκος,  είχε παντρευτεί  αδερφή του γερο-Γιώκα (Γεωργακόπουλου) και απέκτησαν  5 παιδιά, τον Ηλία που παντρεύτηκε την Χρυσούλα  Μπόρα, την Σταυρούλα που παντρεύτηκε τον Δ. Παναγόπουλο,   την Αννιώ που παντρεύτηκε τον Πανάγο Μπόρα (μετανάστευσαν στην Αυστραλία),  την Ρίνα (μάνα της Κούλας), που παντρεύτηκε τον Δημήτριο Θ. Σχίζα (Μουσταφά) και τον Παρασκευά που πέθανε την κατοχή στην Αθήνα.

Το σόι των Στρικαίων  ήταν συγκεντρωμένο  κυρίως στα ανατολικά του χωριού (είσοδος χωριού, περιοχή Ζαχαρού) κάτω από τον κεντρικό  δρόμο και μέχρι το νοτιότερο άκρο.   Εκεί ήταν και τα σπίτια  των αδελφών του Γ. Στρίκου.  Πρώτο πάνω,  στα όρια του δρόμου,  ήταν το σπίτι του Μαρίνη, που έμενε η κόρη του Γκόλφω παντρεμένη με τον Ηλία Κουτσανδριά   (εγκαταλελειμμένο σήμερα, δεν είχαν παιδιά).

ΣΧΙΖΑ ΚΟΥΛΑ   Αντιγραφή
Κούλα Σχίζα

Στη συνέχεια το σπίτι του Γεωργίου που μένει σήμερα η Κούλα, μετά το σπίτι του Αθανασίου (ο γιος του Ανδρέας υπήρξε θύμα την περίοδο του εμφυλίου) και μετά το σπίτι του Χρήστου, ιδιοκτησίας σήμερα του εγγονού του Ηλία Σκούρου.  Πέριξ αυτών υπάρχουν αρκετά ακόμη στρικαίικα σπίτια.  

Τα 4 αυτά αδέρφια  είχαν 2 ακόμη αδεφούς.  Το Γιάννη, που μετανάστευσε στην Αμερική  και τον παππα-Δημήτρη που ιερούργησε σε διάφορα μέρη, αλλά  και στην Αθήνα στην περιοχή κυρίως της Ν. Σμύρνης. 

Με την σύγχρονη τεχνολογία  είναι πολύ απλή η αποστολή μιας φωτογραφίας. Φωτογραφίζουμε με το κινητό τη φωτογραφία και την στέλνουμε απ΄ευθείας στο messenger, η στο viber η στο email,  ενός εκ των διαχειριστών της ιστοσελίδας, τα στοιχεία των οποίων μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου.

Με την ευκαιρία της παλιάς αυτής φωτογραφίας  της Κούλας, καλό θα ήταν όποιος έχει φωτογραφία πριν από τον πόλεμο του 1940, να μας την στείλει να τη δημοσιεύσουμε. Είναι  σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του χωριού μας.

 

 Πρόεδρος & Διαχειριστής ιστοσελίδας:  Ελένη Κ. Μπόρα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 6931814692
Διαχειριστές: Παύλος Ε. Δάρας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  6936670570 / +491736927547
                        Νεκτάριος Ν. Κωνσταντόπουλος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 6973329025

Τα μέλη Super Users της ΕΔ του προηγούμενου Δ.Σ.
    Χρήστος Ι. Μαραγκός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
    Ιωάννης Στ. Βέργος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
    Θοδωρής Γ. Τρουπής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.