Με πρωτοβουλία του ΔΣ του Συλλόγου την 12η Αυγούστου 2012 στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού μας Σέρβου έγινε διάλεξη με ομιλητή τον καθηγητή Ιατρικής Ταξίαρχο ε.α κ. Νικόλαο Δ. Σχίζα με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς πολέμους με θέμα «Ακολουθώντας το 11ο Πεδινό SXIZAS_NIKOSΧειρουργείο στους Βαλκανικούς πολέμους»Ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρίνος Ρουσιάς, προλόγισε την εκδήλωση λέγοντας: «Αγαπητοί πατριώτες καλησπέρα σας.

Το ΔΣ του Συλλόγου στον ενάμισι χρόνο της θητείας του πέρα των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε για τη σύσφιξη των ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των συγχωριανών μας, απεφάσισε να οργανώσει εκδηλώσεις με ομιλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού τα καλοκαίρια που πολλοί πατριώτες επισκέπτονται το χωριό.Έτσι ομόφωνα αποφασίσαμε και παρακαλέσαμε τον καλό μας πατριώτη Καθηγητή της Ιατρικής κ. Νίκο Σχίζα, που έχει προσφέρει πολλά, και από οικογενειακή αν θέλετε παράδοση, στο χωριό και στους κατοίκους του, να μας τιμήσει με μία ομιλία ιστορικού – ιατρικού περιεχομένου για τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς πολέμους. Μεγάλη τιμή θεωρούμε για το Σύλλογο την αποδοχή της παράκλησής μας από το Γιατρό, τον ευχαριστούμε εκφράζοντας την αγάπη και σεβασμό μας στο πρόσωπό του. tου ευχόμαστε υγεία με την ελπίδα να μας ξαναδώσει χαρά να τον έχουμε ξανά κοντά μας σε νέες εκδηλώσεις. Πριν ανέλθει στο βήμα ο ομιλητής παρακαλούμε τον κ. Νίκο Παπαγεωργίου να μας πει λίγα λόγια για το γιατρό, για να τον γνωρίσουν και οι νεώτεροι πατριώτες.»

 

Ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου έκανε εκτενή αναφορά στο συγγραφικό έργο του γιατρού, (το επιστημονικό είναι ήδη γνωστό) που αναφέρεται στην ιστορία της Ελληνικής Ιατρικής και την προσφορά του Υγειονομικού Σώματος του Στρατού εν καιρώ πολέμου στα πεδία των μαχών.

 

Τελειώνοντας έδωσε το λόγο στον εισηγητή καθηγητή κ. Νίκο Σχίζα που με λόγο απλό έκανε μια μικρή εισαγωγή στην έναρξη των Βαλκανικών πολέμων και το συσχετισμό των δυνάμεων των εμπλεκομένων κρατών (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, και Βουλγαρία) εναντίον της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

Ακολούθησε η ανάπτυξη του κυρίως θέματος, με περιγραφές της προσφοράς του Υγειονομικού Σώματος του Στρατού στα πεδία των μαχών, με διαφάνειες από υπαίθρια χειρουργεία που περιέθαλπαν τραυματίες, και το ρόλο επωνύμων κορυφαίων εθελοντών ιατρών.Η ομιλία του Καθηγητή θα παρατεθεί αυτούσια στο άρθρο συντόμως.

 

Όλοι οι πατριώτες που παρακολούθησαν την ομιλία του γιατρού χειροκρότησαν και ευχαρίστησαν τον κ. Νίκο Σχίζα, και παρότρυναν το Σύλλογο να συνεχίσει την οργάνωση και άλλων εκδηλώσεων στο χωριό.

 

 

12.8.2012 Ακολουθώντας το 11ο Πεδινό Χειρουργείο στους Βαλκανικούς πολέμους

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.