aGenikiApopsiAith Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 έγινε στην αίθουσα της Παγγορτυνιακής Ένωσης (Πειραιώς 1) η προγραμματισμένη εκδήλωση του Συνδέσμου μας, για την κοπή της πίτας και την βράβευση των νέων. Οι πατριώτες άρχισαν να έρχονται από τις 9,30 το πρωί και μέχρι τις 10,30 η αίθουσα σχεδόν είχε γεμίσει. Αυτό είναι μια ένδειξη πως οι πατριώτες ανταποκρίνονται στα καλέσματα του Συνδέσμου μας και πως αισθάνονται την ανάγκη για την μεταξύ τους επικοινωνία και τη στήριξη του Σωματείου.

       Πρώτος έλαβε το λόγο ο γραμματέας του ΔΣ κ. Χ. Μαραγκός, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους πατριώτες και ευχήθηκε καλή χρονιά, ζήτησε από όλους να τηρήσουν «ενός λεπτού σιγή» στη μνήμη του πατριώτη μας Γιώργου Σαββόγλου (συζ, Ευγενίας Λ. Βέργου) που έφυγε από τη ζωή πριν ένα 24ωρο καθώς και στη μνήμη όλων των πατριωτών που δεν βρίσκονται πια κοντά μας. Ακολούθως ευχαρίστησε τους φίλους του Συνδέσμου μας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωσή μας και αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Παπαηλίου, βουλευτή Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ, στην κυρία Τατούλη, πολιτευτή Αρκαδίας ΝΔ, στον κ. Θεοδωρόπουλο από το ΔΣ του Δήμου Γορτυνίας, στην κυρία Καλύβα, εκδότρια της εφημερίδας «Γορτυνία», στην κυρία Μουτεβελή συντ. Ειρηνοδίκη που παλιά υπηρέτησε στα Λαγκάδια και γνωρίζει αρκετούς πατριώτες και στον κ. Πλέσια, πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης. Επίσης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Τοπικού κ. Γιάννη Ρουσιά, που ήρθε από το χωριό (με χιόνι), για να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους πατριώτες είπε:

        bMaragosX«Χαιρόμαστε πολύ που τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση αυτή του Συνδέσμου, στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που κατά το ήμισυ είναι αφιερωμένη στους νέους. Στα νέα Σερβιωτόπουλα (έτσι συνηθίσαμε να τα λέμε) που μπορεί να μην γεννήθηκαν στο χωριό όπως εμείς, όμως αποτελούν την συνέχεια των γονιών τους, των παππούδων και γιαγιάδων, οι οποίοι λίγο-πολύ έζησαν στο χωριό, άφησαν εκεί τον ιδρώτα και τους κόπους τους και πολλοί τα κόκαλά τους. Στο ιστορικό αυτό χωριό Σέρβου, με τη μακραίωνη ιστορία του, που έχει να επιδείξει πολλές και σημαντικές δημιουργίες των πατριωτών, όχι μόνο σε έργα, που αναλυτικότερα θα αναφερθεί ο πρόεδρος Ι. Μπόρας, αλλά κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, επιστήμονες, επιχειρηματίες κλπ., που τιμούν το χωριό μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Και μιας και έχουμε εδώ δύο νέους φοιτητές Ιατρικής που θα βραβεύσουμε σε λίγο, θυμήθηκα πριν μερικά χρόνια που κάποιος είχε μετρήσει τους γιατρούς που έχει βγάλει το χωριό και ξεπερνούσαν τους εκατό. Με τους σημερινούς φοιτητές, αυριανούς γιατρούς σίγουρα ξεπερνάμε τους 110. Έχουμε την τιμή να παρευρίσκεται και σήμερα εδώ –δεν θυμάμαι και καμία εκδήλωση του Συνδέσμου που να μην ήταν παρών- τον μεγαλύτερο εν ζωή Σερβαίο γιατρό, αγαπητό Στάθη Δάρα, ο οποίος, εκτός από το πλούσιο συλλογικό του έργο (είτε ως πρόεδρος του Συνδέσμου, είτε και ως απλό μέλος και για το οποίο δεν θα αναφερθούμε σήμερα), έχει καθιερώσει δύο θεσμούς: Το θεσμό των βραβείων των νέων, από το 1976 που ήταν πρόεδρος και πολλά χρόνια τώρα το χρηματικό έπαθλο εκ 300 ευρώ σε καθένα νέο με καταγωγή από το χωριό που εισάγεται στην ιατρική, στη μνήμη της μητέρα του. Πριν τελειώσω -και παρόλο που δεν είναι σήμερα η πλέον κατάλληλη ημέρα για αναφορά σε συλλογικά θέματα-, θα μου επιτρέψετε να το κάνω, γιατί ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή. Θέλω να κάνω μία έκκληση στους πατριώτες να στηρίξουμε όλοι τον Σύνδεσμο και να μην τον αφήσουμε να διαλυθεί. Το λέω αυτό γιατί όπως ξέρετε το σημερινό ΔΣ δεν έχει προέλθει από εκλογές, γιατί δεν υπήρχαν υποψήφιοι σε επανειλημμένες προσπάθειες διενέργειας εκλογών. Είμαστε διορισμένοι (με το ζόρι κατά κάποιον τρόπο, αφού κανείς δεν ήθελε να αναλάβει) με ομόφωνη απόφαση της Γ/Σ του περασμένου Αυγούστου, ώστε να μη διαλυθεί ο Σύνδεσμος. Τον ερχόμενο Αύγουστο επόμενο είναι να καταθέσουμε την εντολή και αν δεν βρεθούν άνθρωποι να σχηματίσουν νέο ΔΣ, το πρόβλημα συνέχισης λειτουργίας του Συνδέσμου γίνεται πολύ ποιό σοβαρό. Μπορεί ο Σύνδεσμος να συμπληρώνει φέτος 94 χρόνια ζωής και δράσης, που ασφαλώς είναι πολλά, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλυθεί. Σε αυτό κάθε πατριώτης έχει προφανώς το δικό του μερίδιο ευθύνης».

Μετά τον γραμματέα το λόγο έλαβε ο πρόεδρος Ι. Μπόρας ο οποίος αφού καλωσόρισε τους πατριώτες και τους ευχήθηκε, είπε και για τους νέους να έχουν καλές σπουδές και καλή τύχη στη ζωή τους. Και συνέχισε:

     ddDarasE BorasI BergosIN«Ο Σύνδεσμός μας σε λίγα χρόνια συμπληρώνει 100 χρόνια ύπαρξης και δράσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε κρατούσες οικονομικές, πολιτικές και άλλες συνθήκες έχει πραγματώσει μεγάλο και πολυσχιδές έργο, σύμφωνα με το καταστατικό του. Σήμερα έχει στην ιδιοκτησία του γραφείο, εκδίδει επί 40 χρόνια εφημερίδα, έχει δική του ιστοσελίδα από 7ετίας και δικαιώματα χρήσης στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, που είναι δικό του δημιούργημα, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές. Όλα αυτά έγιναν κατά κύριο λόγο με προσφορά των μελών του, είτε σε εθελοντική εργασία, είτε σε προσφορά χρημάτων (συνδρομών, δωρεών), είτε σε παροχή υπηρεσιών. Η συμβολή όλων των προηγούμενων ΔΣ ήταν καίρια και σε όλους ανήκουν εύσημα. Εν όψει αυτών, επιγραμματικά λεχθέντων, οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη-αδιαφορία, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του Συνδέσμου μας, είναι εγκληματική. Ακόμη δε και η Γ. Συνέλευση που κατά τον νόμο και το καταστατικό είναι αρμόδια, δεν νομιμοποιείται ηθικά να προβεί στη διάλυση».

      Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου έγινε η κοπή της πίτας. Όλοι οι φίλοι του Συνδέσμου μας και αρκετοί πατριώτες έκοψαν από ένα κομμάτι, καθένας είπε που το αφιερώνει και κάποιοι αναφέρθηκαν και σε γενικότερα συλλογικά και άλλα θέματα. Ειδικότερα ο Στάθης Δάρας (στη φωτογραφία δεξιά κόβει κομάτι της πίτας, με τον πρόεδρο Ι. Μπόρα στο κέντρο και τον αντιπρόεδρο Ι. Ν. Βέργο δεξιά) υπογράμμισε την ανάγκη να μη διαλυθεί ο Σύνδεσμος, με όποια θυσία και αν χρειαστεί από τους πατριώτες. Συνέχισε συγχαίροντας το ΔΣ τόσο για την απόφασή του να φτιάξη πέτρινη βρύση στην πλατεία Κοίμησης Θεοτόκου στο χωριό όσο και για την πρόθεσή του να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική ατζέντα με διευθύνσεις και τηλέφωνα πατριωτών, που να υπάρχει στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου όπου θα έχουν όλοι πρόσβαση.gDimopoulosD MporasI BergosIN

       Ο καθηγητής της Ιατρικής (μαιευτήρας-Γυναικολόγος) Διονύσης Δημόπουλος (δεξιά φωτογραφία με τον πρόεδρο, μόλις έχει κόψει το κομμάτι της πίτας) είπε πως ο Σύνδεσμος και σε άλλες περιόδους βρέθηκε σε ανάλογες με τις σημερινές δυσκολίες και μπόρεσε να ανανήψει. Αναφέρθηκε στην περίοδο που και ο ίδιος συνέβαλε σε αυτό, με πρόεδρο τον δάσκαλό του, όπως είπε, Β. Δάρα και τελείωσε λέγοντας «να βοηθήσουμε όλοι να μην διαλυθεί ο Σύλλογος».

    fDimopoulosPΣτο ίδιο πνεύμα ήταν και η ομιλία του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πατριώτη Παναγιώτη Διον. Δημόπουλου (φωτο αριστερά)  η κόρη του οποίου εισήχθη φέτος στην Ιατρική Σχολή.

    Ο πρόεδρος του Τοπικού ΓιάννηςRousiasIM Ρουσιάς  (φωτο δεξιά κάτω)που μίλησε στη συνέχεια, μετέφερε τον χαιρετισμό των λίγων μόνιμων κατοίκων του χωριού (…με λίγο χιόνι που έριχνε στο χωριό το πρωί που έφυγε) και ευχήθηκε στους πατριώτες καλή χρονιά και να κάνουμε ότι μπορούμε για να μην διαλυθεί ο Σύνδεσμος, γιατί αλλιώς θα χαθεί και το χωριό.

Στη συνέχεια ο πατριώτης  

KoutsandA Αντώνης Κουτσανδριάς (φωτό κάτω αριστερά), που ήταν ο μεγαλύτερος Σερβαίος στην εκδήλωση, ζήτησε να πει ένα τραγούδι, πράγμα που έγινε με ευχαρίστηση και καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους, μαζί με τις ευχές όλων για την ονομαστική του εορτή. Στη συνέχεια άρχισε η απονομή των βραβείων που θα περιγράψουμε στο επόμενο άρθρο.

ΧΙΜ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.