ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ21.3.2010

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι Troupis_Th

Πέρασε ένας χρόνος που μας εμπιστευθήκατε τη διοίκηση του Συλλόγου και σήμερα, βάσει της καταστατικής επιταγής, είμαστε εδώ να σας ενημερώσουμε επί των πεπραγμένων.

Απουσιάζει όμως ο αγαπητός σε όλους μας γιατρός Ηλίας Χειμώνας, που για πολλά χρόνια υπηρέτησε το Σύλλογό μας καιως πρόεδρος επί μία εξαετία προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες.Αναφέροντας ενδεικτικά την αγορά του γραφείου, την πρωτοβουλία για την ιστοσελίδα μας και το κυριότερο όλων με το βίο και την πολιτεία του, δίδαξε σε όλους μας ΗΘΟΣ.

Το ΔΣ με το άγγελμα του θανάτου του απεφάσισε να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους όλων των πατριωτών, να παραστεί σύσσωμο το ΔΣ στην εξόδιο ακολουθία και το γραφείο του Συλλόγου στην οδό Αγίου Μάρκου 16 να ονομασθεί Αίθουσα: "Ηλίας Χειμώνας"

Στη μνήμη του Ηλία και των εσχάτως αποβιωσάντων συγχωριανών μας προτείνω να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.

Εργασθήκαμε στη χρονιά που πέρασε με πνεύμα ομάδας και στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε στις 5.4.2009, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε τις εργασίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Σέρβου.Δώσαμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εξωτερικών χώρων και συγκεκριμένα να κτισθεί τοιχίο προς την πλευρά του σπιτιού των Αφών Δημητρόπουλου, με πρόβλεψη χώρου για τη μεταφορά του Ηρώου, ιδέα που πρώτος διατύπωσε ο αντιδήμαρχος τότε και Δημοτικός Σύμβουλος σήμερα Θάνος Μπόρας. Στο τοιχίο αυτό ελήφθη πρόνοια για ειδική εσοχή στην οποία θα επικολληθεί μαρμάρινη Πλάκα, που θα υπενθυμίζει την προσφορά του Στρατηγού Θύμιου Δημητρόπουλου.Με τη διαμόρφωση αυτή πιστεύουμε πως θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή αρχιτεκτονική αρμονία, του συνόλου των κτισμάτων περί την πλατεία. Επίσης απεφασίσθη να διαμορφωθεί η ράμπα και να κτισθεί πέτρινο στηθαίο που να δένει με το κυρίως κτίριο. Ακόμη αποφασίστηκε να γίνει συγχρόνως αρμολόγηση της πέτρας, σε όλο το κτήριο.

Που βρισκόμαστε σήμερα:

· Τοποθετήθηκαν τα μάρμαρα της εσωτερικής σκάλας, από την πλατεία προς την πάνω αίθουσα, με προσωπική δωρεά εργασία του Αντιπροέδρου Γιάννη Ν. Βέργου. Ο ίδιος τοποθέτησε μαρμαροποδιές στα παράθυρα και επιμελήθηκε διάφορα μερεμέτια.

·Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση αλουμινίων στο κιόσκι και στην πάνω αίθουσα.

· Ολοκληρώθηκε σχεδόν η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, δωρεάν προσφορά εργασίας, από τον πατριώτη μας Θανάση Ι. Σχίζα. Όταν βαφτεί η αίθουσα θα μπουν φώτα μπρίζες κλπ.

· Έγινε, με δωρεά προσωπική εργασία του υδραυλικού Γιάννη Τσαντίλα (Γαμπρού του Ηλία Χειμώνα), η εγκατάσταση ειδών Υγιεινής

·Τοποθετήθηκαν, με δωρεάν επίσης προσωπική εργασία, από το Γιώργο Δ. Βέργο τα ντουλάπια της κουζίνας, μήκους 5 μέτρων και ο νεροχύτης.

· Έχουν αγορασθεί οι 5 εσωτερικές πόρτες (λουστραρισμένες) και με πρώτη ευκαιρία ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Ν. Βέργος προσφέρθηκε να τις μεταφέρει στο χωριό και να τις τοποθετήσει χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Συνδέσμου. Οι πόρτες είναι προσφορά της οικογένειας του άλλοτε προέδρου του χωριού Νίκου Γεωργακόπουλου (Τσούρνου), στη μνήμη του.

·Ο πατριώτης μας ελαιοχρωματιστής Μήτσος Π. Στρίκος, έχει κάνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες βαψίματος, χωρίς να πάρει χρήματα.

·Ευχαριστούμε τον καθηγητή Ιατρικής κ. Γιώργο Θ.Τρουπή, που με φροντίδα του προσφέρθηκαν για το Πολιτιστικό μας Κέντρο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών 30 καρέκλες, δύο μεγάλα τραπέζια συσκέψεων κλπ εξοπλισμό γραφείου. Επίσης ευχαριστούμε την Πόπη του Παπαναστάση που με το δημοτικό Σύμβουλο Χαϊδαρίου σύζυγό της, φρόντισαν την αποστολή δύο πολυελαίων για το Κέντρο.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους παραπάνω πατριώτες για την προσφορά της προσωπικής τους εργασίας, που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να γίνουν αυτά που έγιναν. Επίσης ευχαριστούμε όλους τους πατριώτες που βοήθησαν το Σύνδεσμο οικονομικά και έγιναν οι εργασίες. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον αρχιτέκτονα Γιάννη Μαραγκό, που σε κάθε κάλεσμά μας ανταποκρινόταν με περισσή προθυμία, προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του.

Με τις Τοπικές Αρχές, είχαμε πολύ καλή συνεργασία.

*Στείλαμε επιστολές σε όλους τους Βουλευτές του Νομού μας, στο Νομάρχη , στο Δήμαρχο Ηραίας , και πολιτικούς Αρκαδικής καταγωγής ζητώντας τους οικονομική βοήθεια για το ΠΚ του χωριού, αλλά ουδείς ανταποκρίθηκε, ούτε καν υποβλήθηκε στον κόπο να μας απαντήσει (πληντου κ.Αλευρά).

*Στον αγώνα για την αναζήτηση χρημάτων στείλαμε και 700 περίπου ένθετες επιστολές με την εφημερίδα μας ΑΡΤΟΖΗΝΟΣ, σε ισάριθμους πατριώτες, που τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχαν καταβάλλει τη συνδρομή τους στο Σύνδεσμο, αλλά η ανταπόκριση ήταν φτωχή.

Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε ήταν η επανέκδοση της ατζέντας. Παρακαλέσαμε, τόσο μέσω της εφημερίδας όσο και μέσω της ιστοσελίδας, τους πατριώτες να συμπληρώσουν φόρμες με τα στοιχεία τους και να μας τα στείλουν, αλλά η ανταπόκριση ήταν πολύ μικρή. Μόλις 34 ανταποκρίθηκαν, οπότε αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε στην επανεκτύπωση.

Επικοινωνία.

Συνεχίσθηκε η έκδοση της εφημερίδας μας κανονικά και λειτουργεί άριστα η ιστοσελίδα του Συνδέσμου, με μεγάλη επισκεψιμότητα. Προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε την ιστοσελίδα με νέα του χωριού και του Συνδέσμου, αλλά και γενικότερα θέματα που ενδιαφέρουν τους πατριώτες, όσο ποιο συχνά μπορούμε. Με την ευκαιρία ευχαριστούμε πάλι τον πατριώτη Χ. Δημητρόπουλο για την συμβολή του στη δημιουργία από το Σύνδεσμο, του site. Μέσω της ιστοσελίδας και της εφημερίδας έχουμε καλέσει και νεώτερους πατριώτες που έχουν σχετικές γνώσεις με ανάπτυξη και συντήρηση τέτοιων έργων να συνδράμουν την κοινή προσπάθεια για περαιτέρω επιτυχίες.

Καταστατικό Συνδέσμου. Επιμεληθήκαμε το παλαιό καταστατικό του Συνδέσμου και φέρνουμε σήμερα ενώπιον σας (μετά 26 χρόνια) προς έγκριση ένα νέο, σύγχρονο και καλά μελετηνμένο σχέδιο καταστατικού, που θεωρούμε πως θα διευκολύνει τη λειτουργία του σωματείου μας και θα προασπίσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντά του.

Εκδηλώσεις.

Λόγω οικονομικής στενότητας και αναγκών, για την πρόοδο των εργασιών στο ΠΚ, δεν μπορέσαμε φέτος να κάνουμε κάτι το καλοκαίρι στο χωριό. Ευτυχώς που η Οικογένεια του αείμνηστου Θ. Τρουπή με τον Δήμο, οργάνωσαν μια εξαιρετική εκδήλωση, που πράγματι την απόλαυσαν οι πατριώτες. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Στις 10.1.2010 έγινε στο Δημαρχείο Ιλίου η γιορτή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας καθώς η απονομή βραβείων σε 48 Σερβιωτόπουλα, που διακρίθηκαν στα γράμματα το 2008 και 2009. Η προσέλευση των πατριωτών ήταν εντυπωσιακή, όπως και η επιτυχία της εκδήλωσης.

Στόχοι για το επόμενο διάστημα της θητείας του ΔΣ.

·Ως πρώτο μέλημα μας είναι η ολοκλήρωση όσο γίνεται περισσότερων εργασιών στο ΠΚ, ώστε το Δεκαπενταύγουστο, εάν μπορέσουμε, να γίνουν τα εγκαίνια και επίσης εάν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί και στοιχειώδης εξοπλισμός κυλικείου στο κιόσκι. Εάν μας βοηθήσει και ο Δήμος από τη μια πλευρά και οι πατριώτες από την άλλη, αυξάνουν σημαντικά οι πιθανότητες να φτάσουμε σε αυτό το στόχο. Υπάρχει μια σοβαρή εκκρεμότητα από πλευράς Δήμου, που αφορά στην πλακόστρωση του τμήματος της πλατείας έξω από το κιόσκι. Απευθύνουμε έκκληση στο Δήμο για την εκτέλεση αυτού του έργου και είμαστε βέβαιοι πως ο πατριώτης μας Θάνος Μπόρας, που συμμετέχει στο ΔΣ του Δήμου, θα εξαντλήσει την επιρροή του στη λήψη της σχετικής απόφασης.

·Εορτασμός της «Μάχης του Σέρβου». Σκεφτόμαστε να οργανώσουμε κάποια εκδήλωση στο χωριό, το Μάη σε ανάμνηση της ιστορικής εκείνης νικηφόρου μάχης των Σερβαίων και άλλων κατοίκων της περιοχής, με επικεφαλής το Σερβαίαο Δάρα και τον Παλουμπαίο Πλαπούτα, εναντίον του στρατού του Ιμπραήμ, που έγινε στη γνωστή μας περιοχή ¨Σωρός της Γριάς¨.

·Προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε ο Σύνδεσμος να αποκτήσει ένα σύγχρονο καταστατικό, που θα αποφασίσουμε σήμερα.

Αγαπητοί πατριώτες:

Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, δουλέψαμε συνειδητά για την προώθηση των σκοπών του Συνδέσμου και εμείς είμαστε υπερήφανοι για το έργο που παραγάγαμε. Όμως αυτό που μετράει είναι η δική σας γνώμη. Θα είμαστε ευτυχείς αν και εσείς θεωρείτε σημαντικό αυτό το έργο. Ασφαλώς θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Σε ένα χρόνο από τώρα θα γίνουν αρχαιρεσίες και καλό είναι να προετοιμάζονται, κυρίως νεότεροι πατριώτες, για να αναλάβουν τις τύχες του Συνδέσμου και ει δυνατόν να τον απογειώσουν. Κανένας μας δεν θα ήθελε να συμβεί ξανά αυτό που συνέβη πέρσι, που με τη λήξη της θητείας των παλιών μελώντου ΔΣ, δεν εμφανίστηκαν νέα για να αναλάβουν το Σύνδεσμο. Αυτό δεν είναι άσχετο και με την άσκηση γενικά κριτικής στα πεπραγμένα ενός ΔΣ. Το θέμα χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής και σωστό είναι, αυτός που ασκεί κριτική να είναι πρόθυμος να αναλάβει και τις ευθύνες του, στη διοίκηση του Συνδέσμου.

Παρακαλούνται λοιπόν, με τη λήξη της θητείας του σημερινού ΔΣ, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα κοινά, όσο γίνεται περισσότεροι πατριώτες. Οι παλαιότεροι έχουν χρέος να δίνουν τη σκυτάλη και την ευκαιρία, ιδίως σε νεότερους για ανιδιοτελή προσφορά στους πατριώτες, αρκεί να υπάρχει πραγματική διάθεση για δουλειά και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα συλλογικά μας πράγματα, ώστε να μην οδηγηθεί ο Σύνδεσμος σε παρακμή και περιπέσει σε αδράνεια.

Έτσι και αλλιώς το μέλλον ανήκει στους νέους.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και εκ μέρους του ΔΣ, εύχομαι ολόθερμα στον καθένα σας χωριστά ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και κάθε καλό στο σπιτικό σας.

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.