23-6-2010. Συνεδρίαση ΔΣ Συνδέσμου.

Syndesmos_sfragidaΤην Τετάρτη 23 Ιουνίου, στις 4 το απόγευμα, συνήλθε σε συνεδρίαση το ΔΣ, στο γραφείο του Συνδέσμου. Παρόντα ήσαν 7 από τα 9 μέλη. Ο Ι. Ν. Βέργος και ο Κ. Δάρας βρίσκονταν στο χωριό.
θέματα που συζητήθηκαν:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

1) Συνέχιση εργασιών και εξοπλισμός με έπιπλα, φωτιστικά κλπ.

*Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ελαιοχρωματισμού, από τον πατριώτη μας Μήτσιο Στρίκο (Στρικοπαναγή). Τον ευχαριστούμε γιατί πρόσφερε στο Σύνδεσμο δωρεάν, το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του εργασίας και έκανε πολύ καλή δουλιά.  

*Ολοκληρώνεται η πλακόστρωση της ράμπας και η διαμόρφωση κάπως εκεί του χώρου.  Παρακαλέσαμε τον πατριώτη μας Γιάννη Μ. Ρουσιά να μας βοηθήσει σε αυτή τη δουλιά, αφού στο χωριό είναι όλα δύσκολα. Ο Γιάννης προσφέρθηκε να αγοράσουμε τα υλικά και να διαθέσει ο ίδιος την προσωπική του εργασία δωρεάν για τους πατριώτες, ώστε να γίνει και αυτή η δουλιά. Να είναι καλά. 

*Παραγγέλθηκαν τα αλουμίνια για τα παράθυρα και την πόρτα της κάτω αίθουσας, σύμφωνα με προγενέστερη απόφαση του ΔΣ. Η δουλειά ανατέθηκε στον πατριώτη μας Θεόδωρο Κουτσανδριά (εγγονό του Ζευκιλή, από την κόρη του Γεωργία), που έχει μεγάλη επιχείρηση με σίδερα και αλουμίνια στην Τρίπολη και ο οποίος έδωσε την πλέον οικονομική προσφορά, ως πατριώτης για τον Σύνδεσμο. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.  ΄Ετσι ολοκληρώνονται σχεδόν οι εξωτερικές εργασίες στο κτίριο και προστατεύονται τούτο από την είσοδο ζώων κλπ. Παραγγέλθηκε το διαχωριστικό "παράθυρο" του γραφείου από την κύρια αίθουσα και θα σταλεί στο χωριό να το τοποθετήσει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ι. Ν. Βέργος, που τοποθέτησε και τις πόρτες.

*Μεταφέρθηκαν στο χωριό για το Πολιτιστικό Κέντρο 65 πτυσσόμενες καρέκλες, όλα τα απαραίτητα φωτιστικά και ένα ψυγείο. Για την προμήθειά τους σε οικονομικές τιμές, μας βοήθησε ο πατριώτης Τάκης Ρουσιάς, ο οποίος τα μετέφερε επί πλέον στο χωριό, δωρεάν για το Σύνδεσμο. Πλέον αυτών θα προσφέρει δωρεάν και θα τοποθετήσει μικροφωνική εγκατάσταση. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ο Τάκης έχει δύο καταστήματα με ηλεκτρικές- ηλεκτρονικές συσκευές και εντοιχιζόμενα  έπιπλα στο Ίλιον και στο Περιστέρι.

 *Ο υδραυλικός Γιάννης Τσαντίλας (γαμπρός του αείμνηστου προέδρου του Συνδέσμου μας  Ηλία Χειμώνα) προσφέρθηκε να μεταφέρει στο χωριό κάποια αντικείμενα για το Κέντρο και να τοποθετήσει τους νιπτήρες και διάφορα αξεσουάρ στα μπάνια.

*Ο γραμματέας Ν. Τρουπής ανέλαβε να φτιάξει την πινακίδα "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΡΒΟΥ" που θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Κέντρου.

Για μία ακόμη φορά ευχαριστούμε όλους τους πατριώτες, που πρόσφεραν ότι μπορούσαν για να προχωρήσουν οι εργασίες στο Κέντρο.
Παρόλο που τα οικονομικά του Συνδέσμου δεν μας το επιτρέπουν, τολμήσαμε να προχωρήσουμε σε περισσότερες εργασίες στο ΠΚΣ, με το σκεπτικό πως οι πατριώτες θα εκτιμήσουν τις προσπάθειές μας και όσοι έχουν την δυνατότητα θα μας βοηθήσουν.

2) Εκδηλώσεις του Συνδέσμου το Δεκαπενταύγουστο στο χωριό.

Σύμφωνα και με προγενέστερες συζητήσεις στο ΔΣ, αποφασίστηκε να γίνουν τρεις εκδηλώσεις του Συνδέσμου το φετινό δεκαπενταύγουστο. Πανηγύρι δεν θα γίνει από πλευράς Συνδέσμου αφού "το ταμείο είναι μείον" λόγω έργων. Του χρόνου που δεν θα υπάρχουν προφανώς οι φετινές ανάγκες, είναι πλέον ή βέβαιο πως θα γίνει πανηγύρι.

Α) Εγκαίνια  του Πολιτιστικού Κέντρου. Θα γίνουν την παραμονή της Παναγίας, Σάββατο 14 Αυγούστου, στις 10 το πρωί. Συζητήθηκαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των εγκαινίων (προσκλήσεις, χαιρετισμοί, απονομή τιμητικών πλακών, ιστορικό δημιουργίας του Κέντρου κλπ).

Β) Συγκέντρωση τη Δευτέρα 16 Αυγούστου στο ΠΚΣ, για ελεύθερη συζήτηση συλλογικών θεμάτων (χωρίς ατζέντα), που θα θέσουν οι πατριώτες και κρίνουν πως πρέπει να συζητηθούν. Δεν θα συζητηθούν θέματα εκτός του πλαισίου των σκοπών του Συνδέσμου. Την συζήτηση θα συντονίζει το ΔΣ του Συνδέσμου, που θα έχει και την ευθύνη της οργάνωσης. Προς αποφυγή έστω και της παραμικρής παραξήγησης, δεν θα συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με τις Τοπικές Αρχές. Αν βέβαια κάποιος πατριώτης θελήσει να ρωτήσει κάποιον παρόντα παράγοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για κάποιο θέμα και αυτός του το επιτρέψει, το ΔΣ του Συνδέσμου δεν θα έχει αντίρρηση. Είναι αυτονόητο πως η αίθουσα είναι στη διάθεση των Τοπικών Αρχών για οποιαδήποτε ενημερωτική εκδήλωση των πατριωτών, στα πλαίσια των σκοπών του Συνδέσμου.  

Γ) Ημερίδα τη Δευτέρα το απόγευμα με δύο βασικές ομιλίες για το Σύνδεσμο και το χωριό. Η πρώτη θα αφορά στο ρόλο του Συνδέσμου μας επί 88 έτη και στην προσφορά του στο χωριό και στους πατριώτες. Ομιλητής θα είναι ο επί πολλά έτη πρόεδρος  Στάθης Δάρας, ο οποίος έχει δουλέψει σκληρά για το Σύνδεσμο και έχει προσφέρει πάρα πολλά. Γνωρίζει τα συλλογικά μας θέματα τόσο καλά, όσο κανένας ίσως άλλος πατριώτης. Η δεύτερη θα αφορά στην ζωή του χωριού μας Σέρβου επί τρεις χιλιάδες χρόνια. Ο μιλητής θα είναι ο υποστράτηγος ε.α.  πατριώτης Χ. Αθ. Μαραγκός, ο οποίος έχει ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με θέματα ιστορίας του χωριού μας και μας έχει δώσει πολύτιμα στοιχεία, που έχουμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα "Αροζήνος" και στην ιστολίδα του Συνδέσμου servou.gr. Με τις δύο αυτές ομιλίες θα έρθουν στην επιφάνεια και σε γνώση των πατριωτών, πολλά άγνωστα σε πολλούς στοιχεία για την πράγματι αξιόλογη ιστορία του χωριού μας. Στοιχεία που όλοι τα έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία πατριώτες, που πρέπει να γνωρίζουν τις ρίζες τους. Φροντίστε να  παρακολουθήσετε τις αξιόλογες και ιστορικές αυτές ομιλίες, που θα αναδείξουν ότι πολυτιμότερο έχει το χωριό μας. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση με τσίπουρο και ποτά. Παρακαλούμε και τις γυναίκες του χωριού να φτιάξουν κάτι χωριάτικο ...για το καλό.

3) Τρόπος λειτουργίας του ΠΚΣ.

Η λειτουργία της αίθουσας έχει προφανείς δυσκολίες. Ως δεδομένο θεωρείται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς λόγους και άλλες εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όχι όμως για εμπορικούς σκοπούς. Γι αυτό το σκοπό την παραχώρησε ο Δήμος και με αυτό το σκεπτικό οι πατριώτες πρόσφεραν τα χρήματά  τους και τις υπηρεσίες τους και η διοίκηση του Συνδέσμου προχώρησε στην κατασκευή της.

Το μικρό κιόσκι πάνω από την έξοδο της σκάλας προς την πλατεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί -σύμφωνα και με το παραχωρητήριο- για την εξυπηρέτηση των θαμώνων της πλατείας. Με την ευκαιρία του Δεκαπενταύγουστου και την παρουσία πολλών πατριωτών στο χωριό, θα συζητήσουμε επί τόπου το πρόβλημα και θα αναζητήσουμε πως μπορεί να γίνει αυτό, λαμβάνοντας υπόψη όλες της παραμέτρους των συνθηκών του χωριού και με αποκλειστικό γνώμονα το υπέρτερο και γενικότερο συμφέρον του χωριού και των πατριωτών.

Είναι αυτονόητο πως σκοπός του Συνδέσμου είναι η χρησιμοποίηση της αίθουσας στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τους πατριώτες, ώστε η προσφορά τους να "πιάσει τόπο". Αυτό ασφαλώς υπό τον όρο πως δεν θα προκληθούν ζημιές (πλην εκείνων της φθοράς του χρόνου), ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο χώρος για πάντα. Χρειάζεται δηλαδή να γίνει ένας κανονισμός λειτουργίας, που να ορίζει με σαφήνεια κάθε λεπτομέρεια χρήσης και διαχείρισης της αίθουσας.

Επειδή η βασική αποστολή του ΠΚΣ, είναι η προαγωγή του πολιτισμού του τόπου μας και η διοργάνωση εκδηλώσεων που θα συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πατριωτών, θα ήταν ευχής έργο αν υπήρχε εθελοντική προσφορά από πρόθυμες γυναίκες του χωριού για την φροντίδα (καθαριότητα, άνοιγμα-κλείσιμο κλπ) της αίθουσας, ιδίως τη θερινή περίοδο, που ο πληθυσμός του χωριού αυξάνει σημαντικά. 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΤΟΖΗΝΟΣ

Η εφημερίδα, που κανονικά θα κυκλοφορούσε περί το τέλος Ιουνίου, θα κυκλοφορήσει 2-3 βδομάδες αργότερα, ώστε να είναι ποιό κοντά στο Δεκαπενταύγουστο. Συζητήθηκαν θέματα που θα δημοσιευθούν και αντηλλάγησαν γενικά απόψεις. 

ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΩΡΙΟΥ

Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ, πως ο Δήμος φτιάχνει την πλακόστρωση της νέας πλατείας, ομαλοποιεί κάποια γωνία που υπήρχε εκεί και διαμορφώνει κατάλληλα τα κάγκελα. Μπράβο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε να παράγεται στο χωριό μας αξιόλογο έργο, όπως είναι αυτό της πλατείας. Με την ολοκλήρωση και αυτού του έργου διαμορφώνεται πλέον ένα εξαιρετικό περιβάλλον στον προαύλιο χώρο της μητρόπολης του χωριού, που σε συνδυασμό με το ΠΚΣ, έχουν να προσφέρουν πολλά στους πατριώτες, τόσο από αισθητικής όσο και λειτουργικής πλευράς.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ Ι. ΣΧΙΖΑ 

Η πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός μικρού κιόσκι (καλυβάκι) στις "Γριάς το Σωρό". Ο πρόεδρος ζήτησε από το Σύνδεσμο να καλύψει το κόστος των υλικών και ο ίδιος να προσφέρει δωρεάν την προσωπική του εργασία.

Κατ΄αρχάς να συγχαρούμε τον αγαπητό πρόεδρο, τόσο για την ιδέα του όσο και την προσφορά του για την κατασκευή. Βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση και αποδεχόμαστε την οικονομική επιβάρυνση του Συνδέσμου, όταν θα υπάρχει η δυνατότητα, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγω έργων στη αίθουσα-αποθήκη του χωριού. Φανταζόμαστε πως ο  ίδιος, ως εξαιρετικός μάστορας, θα κάνει εκεί μια όμορφη πέτρινη κατασκευή (ανάλογη με αυτή της "Βρύσης του Γιατρού" στην Κοκκινόβρυση, που ο ίδιος κατασκεύασε δωρεάν με προσφορά των υλικών από το Σύνδεσμο) που να δένει με το περιβάλλον και να αποτελεί ένα "στέκι" στους διερχόμενους πατριώτες, στους κυνηγούς, στους εκδρομείς, στους τσοπάνηδες και στους φίλους της φύσης (ορειβάτες κλπ). Παρακαλούμε τους πατριώτες που θέλουν να βοηθήσουν ειδικά για αυτό το μικρό έργο να κάνουν την προσφορά τους (θα δημοσιευθεί στον Αρτοζήνο) στον πρόεδρο του χωριού ή στο Σύνδεσμο.

.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΛΙΑ

Στο ΔΣ διαβάστηκε το παρακάτω κείμενο, που έστειλε ο πατριώτης Ν. Στ. Σχίζας, o οποίος ασχολείται (και με άλλους πατριώτες) με τις εργασίες στο εκκλησάκι του Αγιολιά.  

"Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης "του χώρου πανηγυριού", στο εκκλησάκι. Ελπίζουμε το φετινό πανηγύρι, με τη συμμετοχή των πατριωτών, να είναι καλύτερο από όλα τα προηγούμενα. Οι μαντρότοιχοι, κόστους 800 €, έγιναν με χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο περισυνό πανηγύρι, με μέριμνα του Ι. Ρουσιά «για τα όργανα». Για την πλακόστρωση του δαπέδου δαπάνης 1.300 € προσέφεραν 1.000 € οι Ηλίας Δ. Κωσταντόπουλος και Βασίλης Παπαγεωργίου, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε.

Ελπίζουμε η συμμετοχή των πατριωτών φέτος να είναι μεγαλύτερη και θερμότερη. Αξίζει τον κόπο". 

            06/05/2010                                                                              Ν. ΣΧΙΖΑΣ

.

Το ΔΣ εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στο Νίκο, στο Γιάννη, στον Ηλία, στο Βασίλη  και σε όσους ακόμη συνέβαλαν στην επισκευή και συντήρηση του Ναού και στη διαμόρφωση του χώρου πανηγυριού. Ασφαλώς αξίζει τον κόπο να επισκεφθούν το εκκλησάκι όσο γίνεται περισσότεροι πατριώτες και να γλεντήσουν "τ΄Αγιολιός" στο φανταστικό αυτό βουνό, με την ατέλειωτη θέα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και με πάμπολλες παιδικές αναμνήσεις, πολλών σήμερα ...συνταξιούχων.

Όλοι στον Αγιολιά "τ΄Αγιολιού".

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.