ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΕΡΒΑΙΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

«Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»

 

ΤΗΣ 13ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

 

 

Συνήλθε σήμερα στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας επί της οδού Τζώρτζ 9 στη Αθήνα, η προβλεπομένη από το καταστατικό Γενική Συνέλευση, για απολογισμό της απελθούσης Διοίκησης, και ορισμού εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Την έναρξη κήρυξε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΔΣ κ. Θεόδωρος Τρουπής, και πρότεινε στους παρευρισκομένους να ορίσουν πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης το μέλος του Συλλόγου κ. Χρήστο Αναστασόπουλο, και γραμματέα τον κ. Γρηγόρη Μαρκόπουλο, εισήγηση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

O αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Βέργος ζήτησε με το κινητό του τηλέφωνο να ηχογραφήσει τη διαδικασία της Συνέλευσης, πράγμα που του επετράπη.

 

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης έδωσε το λόγο στον απερχόμενο πρόεδρο για την απολογιστική έκθεση της διετίας που έληξε.

 

Ο κ. Τρουπής ανέγνωσε την έκθεση που έχει ως εξής:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΣ

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 13ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

 

 

1) Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι, πέρασαν 2 χρόνια που μας εμπιστευθήκατε τη Διοίκηση του Συνδέσμου, και σήμερα βάσει της καταστατικής επιταγής, είμαστε εδώ να σας ενημερώσουμε επί των πεπραγμένων, και να μας κρίνετε.

Στη διάρκεια της θητείας μας, και συγκεκριμένα πριν ένα χρόνο, το μέλος του ΔΣ και για 6 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου, ο Ηλίας Χειμώνας έφυγε από κοντά μας, καθώς και άλλοι …39….. συγχωριανοί μας, στη μνήμη των οποίων προτείνω να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή.

Στη μνήμη του Ηλία Χειμώνα το ΔΣ απεφάσισε και με την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της 21.3.2010 και το γραφείο μας στην οδό Αγίου Μάρκου ονομάσθηκε «Αίθουσα Ηλία Χειμώνα»

Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων μας, βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου.

Το έργο ολοκληρώθηκε και όλοι μας είχαμε τη χαρά να το εγκαινιάσουμε το Δεκαπενταύγουστο στο χωριό.

Οι κριτικές ήσαν καλές, και αίθουσα, κιόσκι, νέα πλατεία αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο.

Το κόστος ανήλθε στο ποσό των…87.000..Ευρώ, είναι τα δικά σας χρήματα που το ΔΣ κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την καλύτερη και διαφανή διαχείριση των.

 

****

2.α. Στο σημείο αυτό το ΔΣ ευχαριστεί για πολλοστή φορά όλους τους πατριώτες που βοήθησαν, καθένας με τον τρόπο του, να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο. Στα εγκαίνια αναφέρθηκαν λεπτομέρειες για την επί μέρους προσφορά πολλών πατριωτών, τόσο για την απόκτηση του οικοπέδου και τις ανάγκες κατασκευής του κτιρίου, όσο και για τον εξοπλισμό του.

 

2.β )Σχετικά με την προσφορά βιβλίων στην βιβλιοθήκη του ΠΚ ευχαριστούμε

* τον Τάκη Γιαννακόπουλο που πρόσφερε την εγκυκλοπαίδεια "Δομή",

* τον Βασίλη Σχίζα που με ενέργειές του πρόσφερε σειρά βιβλίων ο ηγούμενος της μονής Πεντέλης πατέρας Κιλίφης

*τον Ηλία Π. Κωνσταντόπουλο που πρόσφερε 20 επιλεγμένα βιβλία και

*ιδιαίτερα την οικογένεια του αείμνηστου λογοτέχνη Θ. Κ. Τρουπή που πρόσφερε στη μνήμη του 700 περίπου βιβλία από τη βιβλιοθήκη του Θοδωρή, στα οποία περιλαμβάνονται και έργα του ιδίου.

 

2.γ ) Αποφασίσαμε και φτιάξαμε σε μεγάλο και ομοιόμορφο σχήμα τις φωτογραφίες

Των αποθανόντων προέδρων στου Συνδέσμου από ιδρύσεώς του, και θα

Αναρτηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο.

3) Στείλαμε επιστολές σε όλους τους βουλευτάς του Νομού μας, το Νομάρχη, στο Δήμαρχο Ηραίας και πολιτικούς Αρκαδικής καταγωγής, και τους ζητήσαμε οικονομική βοήθεια για το Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά ουδείς ανταποκρίθηκε, ούτε καν να μας απαντήσει.

Εξαίρεση απετέλεσε ο τέως δήμαρχος Τρικολώνων κ. Μπαρούτσας που ενέκρινε, (Με τη μεσολάβηση του αντιπροέδρου Γιάννη Ν. Βέργου) με την ιδιότητά του ως Προέδρου της ΚΕΔΚΑ Αρκαδίας, και μας χορηγήθηκε το ποσό των 3.500.-Ευρώ, γι αυτό τον ευχαριστούμε θερμά.

 

4)Αποφασίσαμε και κλείσαμε τα παράθυρα της κάτω προς το δρόμο αίθουσας, με κόστος 3.700.-Ευρώ, εργασία που ανετέθη στο Θοδωρή Ηλ.Κουτσανδρέα, που μας έκανε μια καλή έκπτωση, από τις τιμές που μας πρόσφεραν άλλοι κατασκευαστές.

 

5) Σχέσεις με Δήμο Ηραίας

Με τις Τοπικές Αρχές προσπαθήσαμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, στα πλαίσια των ξεχωριστών αρμοδιοτήτων των δύο Φορέων, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε, ώστε να έχουμε κατά την κρίση μας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα,.

 

6) Επικοινωνία

Συνεχίστηκε η έκδοση της εφημερίδας μας κανονικά, και στη διετία εκδόθηκαν 10 φύλλα. Όπως γνωρίζετε, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 180 φύλλα Αρτοζήνου. Τα 153 πρώτα έχουν δεθεί σε δύο τόμους που πολλοί έχετε προμηθευτεί και υπάρχουν πάντα στη διάθεσή σας. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρουμε και τον τρίτο τόμο, που περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα φύλλα, από το 154 μέχρι το 180. Ο τόμος αυτός είναι αφιερωμένος στη μνήμη του τ. προέδρου Ηλία Χειμώνα, που μέχρι του θανάτου του ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας.

 

7) Εμπλουτίζαμε συνεχώς την ιστοσελίδα μας με νέα άρθρα σχετικά με το χωριό, τους πατριώτες, τις εκδηλώσεις μας, αλλά και με γενικότερα θέματα και της ευρύτερης περιοχής.

 

8) Καταστατικό Συνδέσμου

Έγινε αναθεώρηση του καταστατικού, το οποίο ενεκρίθη από τη Γενική Συνέλευση της 21.3.2010.

 

9) Εκδηλώσεις.

**Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου μας, στο Δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Ιλίου. Η γιορτή συνδυάστηκε και με την βράβευση 48 παιδιών από το χωριό που διακρίθηκαν στα γράμματα.

**Την Κυριακή 16 Μαϊου 2010 έγινε στο χωριό εκδήλωση στην τοποθεσία «Στης Γριάς το Σωρό», σε ανάμνηση της «Μάχης του Σέρβου» που έγινε την 10/11η Μαϊου του 1826 μεταξύ των Σερβαίων και άλλων κατοίκων της περιοχής, και των ορδών του Ιμπραήμ.

**Στις 14 Αυγούστου 2010 έγιναν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου στο χωριό. Μεγάλη η συμμετοχή των συγχωριανών μας αλλά και πολλών προσκεκλημένων φίλων του χωριού.

**Στις 16 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο οργανώσαμε ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των πατριωτών που ήσαν το 15αύγουστο στο χωριό.

Έγινε ελεύθερη συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν το Σύνδεσμο και το χωριό γενικότερα. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας έγιναν δύο ομιλίες. Η πρώτη από το στρατηγό Χρήστο Α. Μαραγκό με θέμα «Χωριό Σέρβου Αρκαδίας. Ζωή 3000 χρόνια», και η δεύτερη από τον τέως πρόεδρο του Συνδέσμου. κ Στάθη Δάρα, με θέμα «Προσφορά ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΕΡΒΑΙΩΝ στα 88 χρόνια λειτουργίας του». Μετά τις ομιλίες ακολούθησε χορός επί της πλατείας.

**Στις 5 Φεβρουαρίου 2010 στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ του Δήμου Ιλίου, έγινε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, και απονομή σε 25 Σερβιωτόπουλα βραβείων για τις επιδόσεις των στις σπουδές τους.

 

10) Βράβευση Πατριωτών

Το ΔΣ του Συνδέσμου, απένειμε τιμητικές πλακέτες σε 5 συγχωριανούς μας, για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο χωριό και το Σύνδεσμο, και συγκεκριμένα :

-Στον τέως πρόεδρο κ. Στάθη Δάρα για τη διαχρονική προσφορά του στο Σύλλογο, με ιδιαίτερη αναφορά στη χρηματική προσφορά, μαζί με άλλους πατριώτες, για την αγορά του ημίσεως του οικοπέδου που κτίσθηκε το ΠΚ, και έγινε η νέα πλατεία.(Το μισό οικόπεδο δωρήθηκε από τους κληρονόμους του στρατηγού Θύμιου Δημητρόπουλου).

-Στον τέως πρόεδρο κ. Νίκο Μαραγκό, για τα έργα που έγιναν επί προεδρίας του, και τη σημαντική οικονομική προσφορά του για την αγορά του οικοπέδου ΠΚ.

-Στο Γιώργο Τσαντίλη, ως εκπρόσωπο και της οικογενείας του, για τις πολλές ευεργεσίες των στο χωριό, και στους πατριώτες.

-Στον αρχιτέκτονα Γιάννη Μαραγκό, για την αφιλοκερδή επαγγελματική προσφορά του στη μελέτη, σχεδιασμό και επίβλεψη κατασκευής του ΠΚ., του καμπαναριού, και του πρόναου.

-Στον Χρήστο Δημητρόπουλο, για την αφιλοκερδή, και καθοριστική συμβολή του στην κατασκευή της ιστοσελίδας μας.

 

13) Φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Στη διάρκεια της θητείας μας, οικογένεια συγχωριανού μας που έχασε τη ζωή του, αντιμετώπισε οικονομικό πρόβλημα.

Κάναμε έκκληση και μέσω της ιστοσελίδας, και πολλοί πατριώτες ανταποκρίθηκαν και συγκεντρώθηκε το ποσό των 2.930.- Ευρώ, το οποίο αποφασίσαμε και εκταμιεύθηκε τμηματικά με 300 Ευρώ το μήνα, μέχρις εξοφλήσεως.

 

14) Κανονισμός ιστοσελίδας

Από το ΔΣ του Συνδέσμου την 1.12.2010 εγκρίθηκε ο Κανονισμός λειτουργίας της Ιστοσελίδας μας servou.gr. Είναι προϊόν ομαδικής εργασίας μετά και την διετή περίπου εμπειρία από τη λειτουργία της. Η εφαρμογή του κανονισμού σκοπεύει στην ασφάλεια και στην συνεχή αναβάθμιση του site αφενός, και βοήθημα όσων στο μέλλον θα κληθούν να το διαχειριστούν.

15) Τι δεν κάναμε

-Δεν κάναμε πέρυσι και φέτος χοροεσπερίδα γιατί φοβηθήκαμε πως δεν θα είχαμε συμμετοχή και υπήρχε κίνδυνος να χρεώσουμε το Σύνδεσμο. Πέρυσι λόγω κυρίως του θανάτου του τ. προέδρου Η. Χειμώνα και φέτος λόγω των γενικότερων οικονομικών δυσχερειών.

-Ο τέως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Χωριού ο Γιάννης ο Σχίζας, μας πρότεινε να κατασκευάσουμε ένα κιόσκι στης Γριάς το Σωρό με υλικά του Συλλόγου, και ο ίδιος θα το κατασκεύαζε με δωρεά προσωπική εργασία. Είμαστε σίγουροι ότι θα το κατασκευάσει φέτος αφού ο Σύνδεσμος υποσχέθηκε πως θα προσφέρει τα υλικά.

- Δεν φτιάξαμε Κανονισμό λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου

 

 

16) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΑΣ

 

1) Να εγκρίνετε τον Κανονισμό λειτουργίας της ιστοσελίδας, το κείμενο του οποίου δημοσιεύθηκε στον ΑΡΤΟΖΗΝΟ, και στην ιστοσελίδα.

 

 

2) Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού, με επιστολή του, μας ζήτησε να επιτρέψουμε τη χρήση του Πολιτιστικού Κέντρου και ως «Κοινοτικό Γραφείο». Του απαντήσαμε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή Γ/Σ.

Στην ίδια επιστολή μας ζήτησε να κάνουμε γνωστό και να παροτρύνουμε τους πατριώτες για μαζική προσέλευση και απογραφή στο χωριό που θα γίνει στο τέλος Μαρτίου.

 

Πρότασή μας :

 

Να προσφερθεί για «φιλοξενία και χρήση» ο χώρος του γραφείου στην πάνω αίθουσα του Πολ. Κέντρου, μέχρις ότου το ΤΣ καλύψει εξ ιδίων την στεγαστική του ανάγκη. Αν μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα, να συζητηθεί ξανά το θέμα με τα νέα δεδομένα.

Για το θέμα της απογραφής που αναφέρει ο πρόεδρος στην επιστολή του, συμφωνούμε απόλυτα πως πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό και από τις δύο πλευρές, για την απογραφή στο χωριό όσο γίνεται περισσότερων πατριωτών. Η Κοινότητα και ο Σύνδεσμος πρέπει να συνεργαστούν στενά, για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Εκ των πραγμάτων, το Τ/Σ της Κοινότητας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

 

3) Κατασκευή προτομών ευεργετών του χωριού.

 

Στο ΔΣ της 28.12.2010 υπεβλήθη αίτημα 35 συγχωριανών μας οι οποίοι προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την δημιουργία προτομής του Θεοδώρου Σχίζα, και ο Σύνδεσμος να επέτρεπε την τοποθέτησή της εντός του Πολιτιστικού Κέντρου. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το ΔΣ.

 

Μετά την ανταλλαγή απόψεων προτάθηκε με δαπάνες του Συνδέσμου να γίνει προτομή του Γιατρού του Δημόπουλου, και να εγκατασταθεί επί της πλατείας σε χώρο που μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο θα ορίσουμε και εφόσον ο Δήμος δώσει τη σχετική άδεια. Η πρόταση έγινε δεκτή καταρχήν από το ΔΣ.

 

Παράκληση η συνέλευσή μας να αποφασίσει σχετικά, για την κατασκευή της προτομής του γιατρού Δημόπουλου αφενός, και αφετέρου για το αίτημα των 35 συγχωριανών μας όπως η προτομή του Θεοδώρου Σχίζα εκτεθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.

 

 

 

Παρακαλώ τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, με το τέλος της ομιλίας μου, να ζητήσει από τους παρευρισκομένους να τοποθετηθούν επί των ανωτέρω τριών προτάσεων, και να ληφθούν αποφάσεις.

Αγαπητοί πατριώτες:

Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, δουλέψαμε συνειδητά για την προώθηση των σκοπών του Συνδέσμου και εμείς είμαστε υπερήφανοι για το έργο που παραγάγαμε. Ευχαριστώ όλα τα μέλη του ΔΣ για την συνεργασία μας και όλους τους πατριώτες για την οικονομική και ηθική στήριξη του Συνδέσμου μας.

Όμως αυτό που μετράει είναι η δική σας γνώμη.

Ασφαλώς θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Την άλλη Κυριακή θα γίνουν αρχαιρεσίες και καλό είναι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον κυρίως νεότεροι πατριώτες, για να αναλάβουν τις τύχες του Συνδέσμου και ει δυνατόν να τον απογειώσουν. Κανένας μας δεν θα ήθελε να συμβεί ξανά αυτό που συνέβη πριν δύο χρόνια , που με τη λήξη της θητείας των παλιών μελών του ΔΣ, δεν εμφανίστηκαν νέα για να αναλάβουν το Σύνδεσμο. Παρακαλούνται λοιπόν, και άλλοι πατριώτες, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα κοινά, όσο γίνεται περισσότεροι . Οι παλαιότεροι έχουν χρέος να δίνουν τη σκυτάλη και την ευκαιρία, ιδίως σε νεότερους για ανιδιοτελή προσφορά στους πατριώτες, , ώστε να μην οδηγηθεί ο Σύνδεσμος σε παρακμή και περιπέσει σε αδράνεια.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και εκ μέρους του ΔΣ, εύχομαι ολόθερμα στον καθένα σας χωριστά ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και κάθε καλό στο σπιτικό σας.

 

Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στον ταμία του Συλλόγου κ. Γιάννη Χρονόπουλο για τον οικονομικό απολογισμό.

Ο ταμίας ανέγνωσε το εξής κείμενο απολογισμού:

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΕΡΒΑΙΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

« Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2009 – 2011

 

Σύμφωνα με την καταστατική διάταξη, στην ανά διετία Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, γίνεται και Οικονομικός απολογισμός, ο οποίος έχει ως εξής :

 

Υπόλοιπο Ταμείου παραλαβής 17.973,00 Ευρώ

 

Εισπράξεις διετίας 39.150,45 Ευρώ

……………………

57.123,45 Ευρώ

 

 

Πληρωμές διετίας 54.595,06 Ευρώ

………………….……

 

Υπόλοιπο Ταμείου 13.3.2011 2.528,39 Ευρώ

.. …….…………….

…………………….

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

…………………………

Υπόλοιπο Ταμείου παραλαβής 17.973,00

Συνδρομές 27.720,45

Λαχειοφόρος αγορά 6.930,00

Επιδοτήσεις 4.500,00

…………..

Σύνολο Εσόδων 57.123,45

…………..

……………

 

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΞΟΔΩΝ

Υλικά για Πολιτιστικό Κέντρο 19.970,89

Εργατικά για ΠΚ 9.580,70

Εκδόσεις Αρτοζήνου 7.026,02

Ηχοσύστημα + TV(tv για λαχείο) 3.608,00

Έξοδα εκδηλώσεων 1.570,46

Βοήθημα σε άπορη οικογένεια 2.930,00

Πίνακες για λαχεία, φωτ/ες τ.προέδρων 1.140,00

Βραβεία (πλακέτες-πάπυροι σε 70 1.291,82

Σερβιωτόπουλα)

Βραβεία (Χορηγία Σ.Δάρα) 902,70

Εκκλησία Αγ.Κων/νου (Δωρεές

στη μνήμη Η.Χειμώνα) 900,00

Έξοδα ιστοσελίδας 386,00

Έξοδα καθαρισμού Πολ.Κέντρου 439,00

Στεφάνι 120,00

Μεταφορικά έξοδα 525,00

Αγορά βιβλίων Ι.Μ.Γόρτυνος 200,00

Έπιπλα 510,00

ΔΕΗ 459,00

ΟΤΕ 385,70

Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (ΠΚ) 636,07

Κοινόχρηστα 371,31

Τροφεία εργατών 141,20

Αγορά Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 580,00

Ενοίκιο μικροφωνικής εγκατάστασης 100,00

Εκκλησία του χωριού (μεσολάβησή μας) 200,00

Συνδρομές (Παναρκαδική κλπ) 131,29

Γραφική ύλη 94,51

Δικαστικά έξοδα για Καταστατικό 394,83

…………..

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ 54.595.06

Αθήνα 13 Μαρτίου 2011

 

Ο Ο

Πρόεδρος Ταμίας

Θεόδωρος Γ. Τρουπής Ιωάννης Η. Χρονόπουλος

 

 

 

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Γ/Σ ανέγνωσε την έκθεση της εξελεγκτικής Επιτροπής που έχει ως εξής:

 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σήμερα 10/3/2011 στα γραφεία του Συνδέσμου η εξελεγκτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους κ.κ Γεώργιο Π. Κατσιάπη, Κωνσταντίνο Χρονόπουλο, και Χρήστο Αναστασόπουλο, προέβη στον οικονομικό έλεγχο των βιβλίων και στοιχείων του Συνδέσμου για τη διετία 2009 – 2011.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η πλήρης καταχώρηση και τάξη όλων των παραστατικών. Επίσης υπήρξε απόλυτη συμφωνία Λογιστικού και Ταμιακού υπολοίπου.

10 Μαρτίου 2011

Η

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Γεώργιος Κατσιάπης

 

Κων/νος Χρονόπουλος

 

Χρήστος Αναστασόπουλος

 

 

 

 

Στο σημείο αυτό ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε από τους παρευρισκομένους την έγκριση των πεπραγμένων και απαλλαγή του απερχομένου ΔΣ, όπερ και εγένετο δια βοής αποδεκτή.

 

Ζητήθηκε να δηλώσουν ποίοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούν να τοποθετηθούν επί των πιο πάνω.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο Γιάννης Ν.Βέργος και είπε :

Να ευχαριστήσουμε τον πατριώτη μας Τάκη Ρουσιά για τη βοήθεια σε εξοπλισμό για το Σύνδεσμο.

Να φροντίσουμε ώστε το Πολιτιστικό Κέντρο να πάρει ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Να γίνει το κιόσκι στης Γριάς το Σορό, και να τοποθετηθεί και βρύση. Έκανε αναφορά ότι το θέμα είχε απασχολήσει το Σύνδεσμο και παλαιότερα.

Πρότεινε το αρχειακό υλικό του υπάρχει στο σχολείο να συγκεντρωθεί, και να φυλάσσεται στο Πολιτιστικό Κέντρο.

 

Ακολούθησε παρέμβαση του Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Νίκου Τρουπή, που με έμφαση τόνισε ότι όπως έχει γραφεί και στα πρακτικά του Συνδέσμου, είχε επιμείνει ο Σύλλογος να χρηματοδοτούσε την παρουσία μουσικού συγκροτήματος στο πανηγύρι του χωριού .

Ο λόγος εδόθη στον Ηλία Μπόρα που ανέφερε ότι το απερχόμενο ΔΣ, στη διάρκεια της θητείας του δεν άσκησε κριτική στο Δήμο Ηραίας και στο Τοπικό Συμβούλιο του χωριού, με πρόταση το νεοεκλεγέν από τις εκλογές της επομένης Κυριακής, να ασκεί κριτική.. Συγκεκριμένα επέκρινε το ΔΣ για τη θέση που πήρε, επί του θέματος του Νεκροταφείου που είχε προκύψει. Ευχαρίστησε παράλληλα το ΔΣ για την προσφορά του.

Το λόγο έλαβε ο Παναγής Δάρας, που ισχυρίσθηκε ότι το ΔΣ πρέπει να ασκεί κριτική στο Τοπικό Συμβούλιο και στο Δήμο. Υπενθύμισε τον τρόπο που απεκτήθη το οικόπεδο όπου έγινε η πλατεία και το Πολιτιστικό κέντρο.

 

Στο βήμα ανήλθε το μέλος του απελθόντος ΔΣ κ. Χρήστος Μαραγκός που ανέγνωσε το παρακατω κείμενο.

"Καλημέρα και από μένα και καλώς ήρθατε.
Τα πεπραγμένα του απερχόμενου ΔΣ τα ακούσατε από τον πρόεδρο και καθένας μπορεί να τα κρίνει και να τα συγκρίνει με πεπραγμένα παλαιότερων ΔΣ. Εγώ δεν θα αναφερθώ σε αυτά, θα καταθέσω μόνο κάποιες σκέψεις για τη λειτουργία και το μέλλον του Συνδέσμου, με βάση την πρόσφατη εξαετή θητεία μου στο ΔΣ του Συνδέσμου (ως απλό μέλος) και την διετή θητεία μου στο ΔΣ προ 35 ετίας.
Στο τέλος της φετινής χρονιάς ο Σύνδεσμος μας γίνεται ενενήντα χρονών. Στα χρόνια αυτά, όπως καλά ξέρουμε όλοι, έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο, που βοήθησε τους πατριώτες σε πάρα πολλούς τομείς.
 
*βοήθησε, για παράδειγμα, αυτούς που έζησαν κυρίως στο χωριό, τόσο στις καθημερινές τους ανάγκες με το δρόμο που έγινε, όσο και στη μόρφωση των παιδιών του χωριού με το σχολείο κλπ
*Συνέβαλε τα μέγιστα στην κατασκευή του περίτεχνου Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς και του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού.
*Βοήθησε με τα μέσα επικοινωνίας του, την εφημερίδα "Αρτοζήνος" και πρόσφατα την ιστοσελίδα servou.gr, τους απανταχού της γης Σερβαίους να έχουν κάποια επαφή με τη γενέτειρα και τους πατριώτες και μαθαίνουν τα διάφορα νέα κλπ
*Έφερε σε γνώση μας άγνωστα στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας, κατέγραψε τα ήθη και τα έθιμα του χωριού, μας έμαθε για τον τρόπο ζωής των περασμένων γενεών και πολλά άλλα.
 
Όλα αυτά έγιναν με τη μεγαλύτερη ή μικρότερη βοήθεια πάρα πολλών πατριωτών. Σε όλους αξίζουν συγχαρητήρια Ποιό πολλά βέβαια, σε όλα τα ΔΣ του Συνδέσμου, από τις ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα. Όλα τα κατά καιρούς μέλη των ΔΣ είναι αξιέπαινα, ανεξάρτητα των υπηρεσιών που προσέφερε καθένα. Και μόνο η απλή συμμετοχή κάποιου στο ΔΣ είναι σημαντική, γιατί αν μη τι άλλο, προστάτευσε το Σύνδεσμο από ενδεχόμενη διάλυση. Με αυτό το σκεπτικό, νομίζω πως δεν είναι προς το συμφέρον του Συνδέσμου να κατηγορήσει κάποιος ένα ΔΣ (χθες-σήμερα-αύριο), ή έστω και ένα μέλος του, για το τι, κατά τη γνώμη του, δεν έκανε. Κυρίως δεν μπορεί να το κάνει αν ο ίδιος δεν εκφράσει την πρόθεση να ασχοληθεί ενεργά με τα συλλογικά και να κάνει αυτά που, κατά την γνώμη του, δεν έκαναν οι άλλοι.
 
Αν επικρατεί γκρίνια και κατηγόρια στο Σύνδεσμο, με τι διάθεση να σκεφτεί κάποιος να μπει στο ΔΣ και να προσφέρει ότι μπορεί, όταν σκέφτεται πως στο τέλος μπορεί να τα ακούσει και από πάνω; Ας μην ξεχνάμε και αυτό που συνέβη πριν 2 χρόνια, που δεν βρέθηκαν υποψήφιοι για το ΔΣ. με επακόλουθο να αναγκασθεί το σημερινό ΔΣ να ξαναθέσει υποψηφιότητα, για να μην διαλυθεί ο Σύνδεσμος. Νομίζω πως αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά στο μέλλον.
 
Στο ΔΣ κανένας δεν κάνει καριέρα, ούτε είναι και κάποιος αναντικατάστατος. Τα μέλη πρέπει κατά περιόδους να αποχωρούν, ώστε να γίνεται μια διαρκής ανανέωση, κυρίως από νεότερους πατριώτες και όσους δεν είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, στους συμπατριώτες. Κάποιος που έχει την διάθεση να προσφέρει πραγματικά, μπορεί να το κάνει εξ ίσου καλά και εκτός ΔΣ.
Κάνω έκκληση στους νέους κυρίως του χωριού, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στις προσεχείς αρχαιρεσίες. Το χωριό και οι πατριώτες τους έχουν ανάγκη. Εμείς οι παλιότεροι οφείλουμε να τους βοηθήσουμε όσο και όπου μπορούμε".

 

Ο Σύμβουλος Κώστας Δάρας έκανε έκκληση στους παρευρισκομένους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο επόμενο ΔΣ, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα θέσει υποψηφιότητα.

 

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Συνέλευσης έθεσε στην κρίση των μελών τα εξής θέματα για συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

 

1ο ΘΕΜΑ. Συζήτηση και έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας της Ιστοσελίδας, όπως αυτός δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΡΤΟΖΗΝΟΣ και στην ιστοσελίδα.

 

Πρώτος έλαβε το λόγο ο Χρήστος Δημητρόπουλος που πρότεινε ο Κανονισμός να εγκρίνεται από το εκάστοτε ΔΣ, και όχι από τη Γενική Συνέλευση γιατί το αντικείμενο επί του οποίου καλούνται τα μέλη της Γ/Σ να κρίνουν και αποφασίσουν είναι πολύ εξειδικευμένο, πράγμα που επικρότησαν πολλοί από τους παρευρισκομένους

.

Ο Χρήστος Μαραγκός, ισχυρίσθηκε το αντίθετο, ότι η Γενική Συνέλευση θα πρέπει να επικυρώνει τον κανονισμό.

Ο Χρήστος Δημητρόπουλος είπε:

Συμφωνώ και εγώ για την έγκριση του Κανονισμού από τη Γενική Συνέλευση.

Υπάρχουν άρθρα και διατάξεις που σίγουρα πρέπει να εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση και έτσι να δεσμεύουν και τα μελλοντικά Δ.Σ.

Προτείνω όμως στο τελευταίο άρθρο να προστεθεί μια παράγραφος που να επιτρέπει στο Δ.Σ του Συνδέσμου να κάνει κάποιες τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις που θα κριθούν αναγκαίες για λειτουργικούς λόγους και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η ομαδικότητα και η συνεργασία των διαχειριστών. O Ηλίας Μπόρας πρότεινε να τροποποιηθεί το άρθρο για τους σκοπούς της ιστοσελίδας.

Ο Χρήστος Μαραγκός έκανε ιστορική αναδρομή για το πώς δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα. Η ιδέα ήταν του τέως προέδρου Ηλία Χειμώνα, και απευθύνθηκε το ΔΣ στο Χρήστο Δημητρόπουλο ο οποίος κατασκεύασε την ιστοσελίδα, εκπαίδευσε τους Η.Χειμώνα, Χ.Μαραγκό και Θ.Τρουπή, για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων και εισαγωγή άρθρων.

Το λόγο έλαβε ο Θ Τρουπής, και έκανε την εξής διευκρίνιση.

Η ιστοσελίδα μέχρι την ημέρα που ο Ηλίας Χειμώνας λόγω ασθενείας αδυνατούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, συμπληρωνόταν με νέα άρθρα, φωτογραφικό υλικό κλπ αφού το κάθε τι περνούσε από τον έλεγχο των Η.Χειμώνα, Χρ.Δημητρόπουλου, Χ.Μαραγκού και Θ.Τρουπή. Από το σημείο αυτό ο Χρ. Μαραγκός διαφοροποιήθηκε, και δεν ήθελε καμία συνεργασία με το Χ.Δημητρόπουλο. Το ΔΣ του Συλλόγου με απόφασή του, συνέστησε την Επιτροπή που ορίζεται από το καταστατικό του Συνδέσμου για τη διαχείριση της Ιστοσελίδας, και πρότεινε και τη συμμετοχή του Χρ. Δημητρόπουλου, τον οποίο καταψήφισε ο Χρήστος Μαραγκός, και παράλληλα δήλωσε ότι δεν αναγνώριζε την εν λόγω Επιτροπή. Κατόπιν αυτού ο Χρ. Δημητρόπουλος από ευθιξία και για να μην φέρει προσκόμματα στο Σύνδεσμο παρατήθηκε από την Επιτροπή.

Ο Ηλίας Μπόρας επανήλθε με σχόλια ότι στην ιστοσελίδα δεν δημοσιεύονται όλα τα σχόλια που κάνουν πατριώτες επί δημοσιευμένων άρθρων.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης μετά τα όσα ακούστηκαν ζήτησε να εγκριθεί ο Κανονισμός. (Αντίγραφο επισυνάπτεται όπως υπεβλήθη στο προεδρείο από τον Θ.Τρουπή).

 

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον Κανονισμό

 

 

2ο ΘΕΜΑ: Φιλοξενία Γραφείου Τοπικού Συμβουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο.

 

Ο πρόεδρος Θ.Τρουπής υπέβαλε στην κρίση της Γενικής Συνέλευσης την πιο κάτω επιστολή του προέδρου του τοπικού Συμβουλίου του χωριού κ. Γιάννη Ρουσιά, με την πρόταση «Να προσφερθεί για «φιλοξενία και χρήση» ο χώρος του γραφείου στην πάνω αίθουσα του Πολ. Κέντρου, μέχρις ότου το ΤΣ καλύψει εξ ιδίων την στεγαστική του ανάγκη. Αν μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα, να συζητηθεί ξανά το θέμα με τα νέα δεδομένα.»

 

 

Προς

Δ.Σ. Συνδέσμου Σερβαίων

“η Κοίμηση της Θεοτόκου”

Αγίου Μάρκου 16

Αθήνα

 

Θέμα: 1. Γενική Απογραφή Πληθυσμού

2. Παραχώρηση χώρου στο Τοπικό Συμβούλιο

 

Αγαπητοί συμπατριώτες,

 

Αν και θα ήταν προτιμότερο να διοργανώναμε μια κοινή συνεδρίαση, ο Σύνδεσμος και η τοπική κοινότητα, στο χωριό για τα θέματα που μας απασχολούν, δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια, καθώς και η εποχή του χρόνου το κάνουν δύσκολο.

 

Για τους παραπάνω λόγους θα ήθελα με αυτή την επιστολή να σας ζητήσω από την μεριά του Συνδέσμου να κάνετε ό,τι είναι δυνατό, ώστε να ειδοποιήσουμε τους πατριώτες και να τους ενημερώσουμε – αφυπνίσουμε ότι το διάστημα από 30 Μαρτίου μέχρι 13 Απριλίου – θα διεξαχθεί γενική απογραφή του πληθυσμού. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για μια ζωτικής σημασίας ζήτημα για το χωριό μας να απογραφούμε όσοι γίνεται περισσότεροι και σίγουρα πάνω από 300 άτομα, μιας και όπως γνωρίζετε ο “Καλλικράτης” συνδέει άμεσα τη χρηματοδότηση στους δήμους αλλά και τις τοπικές κοινότητες με τον πληθυσμό τους. Δηλαδή, στις τοπικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 300 ατόμων, τα τριμελή συμβούλια δύναται να λαμβάνουν χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό του οικείου δήμου και να τα διαχειρίζονται για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως άλλωστε προβλέπετε από τον νόμο (βλ. N. 3852/2010 άρθρο 82). Αντίθετα, στις τοπικές κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων το δημοτικό συμβούλιο είναι αυτό που εγκρίνει τις δαπάνες και διαχειρίζεται τα προβλήματα που προκύπτουν, ύστερα από αίτηση του εκπροσώπου του τοπικού συμβουλίου.

 

Αντιλαμβάνεστε σε έναν δήμο όπως αυτός της Γορτυνίας, που χαρακτηρίζεται από μεγάλης κλίμακα γεωγραφική διασπορά των χωριών αλλά και το τόσο μεγάλο πλήθος -σε αριθμό- τοπικών συμβουλίων, τη δυσκολία που θα έχει το χωριό μας για άμεση επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ειδικά κατά του χειμερινούς μήνες. Κατ' επέκταση, ακόμα πιο δύσκολο θα είναι ο προγραμματισμός και η υλοποίηση έργων υποδομής για το χωριό με σκοπό τη βελτίωση, ανάπτυξη αλλά και ανάδειξη του, όχι μόνο σε εμάς αλλά και τους επισκέπτες του.

 

Τέλος, θα ήθελα να ζητήσω από τον Σύνδεσμο να παραχωρήσει στην τοπική κοινότητα κάποιο χώρο από το πολιτιστικό κέντρο ώστε να μπορεί να συνεδριάζει, μιας και όπως γνωρίζεται το γραφείο της πρώην κοινότητας έχει παραχωρηθεί στον αιδεσιμότατο ως χώρος φιλοξενίας και διαμονής του.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας σε αυτό το κάλεσμα μας και σας ενημερώνω ότι είμαστε πάντα στη διάθεση σας για τυχόν διευκρινήσεις αλλά και για όποιο άλλο ζήτημα προκύψει.

 

 

Σέρβου, 09 Ιανουαρίου 2011 Εκ του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας

ο Πρόεδρος,

Ιωάννης Μ. Ρουσιάς

 

Ο Πρόεδρος της Γ/Σ Χρήστος Αναστασόπουλος ζήτησε την έγκριση της πιο πάνω πρότασης για φιλοξενία, η οποία έγινε αποδεκτή και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Όλα τα μέλη συμφώνησαν να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, ώστε να απογραφούμε στο χωριό στην προσεχή απογραφή.

 

3ο ΘΕΜΑ: Συζητήθηκε το αίτημα τοποθέτησης προτομών.

Πρώτα συζητήθηκε η ομόφωνη απόφαση του απερχομένου ΔΣ για κατασκευή προτομής του γιατρού του Δημόπουλου με δαπάνες του Συνδέσμου, και τοποθέτησης της επί της πλατείας, όταν και εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημα από το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού και το Δήμο Γορτυνίας.

Το αίτημα έγινε κατά πλειοψηφία αποδεκτό από τη Γενική Συνέλευση.

 

Στη συνέχεια συζητήθηκε το εξής γραπτό αίτημα που υπεβλήθη στη Γ/Σ από τον Θεόδωρο Γ. Τρουπή, ως εκπρόσωπο 39 Σερβαίων.

 

Ομάδα 39 Πατριωτών Σερβαίων Αθήνα 13.3.2011

 

 

Προς

Τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου

Των Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας

«Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»

Της 13ης Μαρτίου 2011

 

 

Θέμα : Αίτημα για τοποθέτηση προτομής στην αίθουσα του

Πολιτιστικού Κέντρου Σέρβου.

 

Κύριοι,

 

Δια της παρούσης επιστολής σας παρακαλούμε όπως μας επιτρέψετε, , να τοποθετήσουμε εντός της αιθούσης του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού, με ιδιωτική χρηματοδότηση προτομή του αείμνηστου συγχωριανού μας Θεοδώρου Ν. Σχίζα, για την αλτρουιστική προσφορά του στο χωριό.

Σας επισυνάπτουμε και βιογραφικό σημείωμα από το οποίο εμφαίνεται η προσωπικότητα του τιμωμένου.

 

Με τιμή

Τρουπής Θεόδωρος του Γεωργίου

Βέργος Ιωάννης του Σταύρου

Στρίκος Ανδρέας του Παρ.

Στρίκος Αθανάσιος του Παρ.

Αναστασόπουλος Χρήστος του Ι.

Σχίζας Νικόλαος του Στυλ.

Σχίζας Μιχάλης του Στυλ.

Ρουσιάς Ευθύμιος του Ευστ.

Βέργος Ιωάννης του Νικ.

Παπαθωμόπουλος Ιωάννης του Κ.

Σχίζας Αναστάσιος του Γ.

Δημόπουλος Γεώργιος του Ιωάν.

Χρονόπουλος Ιωάννης του Η.

Γεωργακόπουλος Γεώργιος του Κ.

Παναγόπουλος Ιωάννης του

Δάρας Ιωάννης του Νικ.

Βέργος Γεώργιος του Ιωάν.

Σχίζας Χρήστος του Κ.

Δημητρόπουλος Κώστας Ευθ.(Στρατ.)

Δημητρόπουλος Ανδρέας Ευθ.

Δημητρόπουλος Γιώργος Ευθ.

Δημητρόπουλος Μάριος Ευθ.

Σχίζα- Καρπαθάκη Μαρία Δ.

Παπαγεωργίου-Μαρκοπούλου Ελένη

Σχίζας Τάκης του Δημ.

Δάρας Γεώργιος του Χρ.

Παγκράτης Κώστας του Αγγ.

Σχίζας Νικόλαος του Χρ.

Γεωργακοπούλου-Κουτσανδρέα Καίτη.

Κατσιάπης Γεώργιος του Παν.

Βέργος Γεώργιος του Νικ.

Σχίζας Αθανάσιος του Ιωάν.

Σχίζα Κούλα συζ. Αθαν.

Τρουπής Γεώργιος του Ιωάν.

Τρουπή – Καραμάνη Φανή

Σχίζας Γεώργιος του Αθανασίου

Σχίζας Γεώργιος του Σπυρίδωνος

Δάρας Κων/νος του Νικ.

Δημόπουλος Δημήτριος του Ιωάν.

Υποβάλλω την αίτηση ,ενεργώντας

ως εκπρόσωπος των ανωτέρω συγχωριανών.

Θεόδωρος Γ.Τρουπής

 

Βιογραφικό σημείωμα Θεοδώρου Σχίζα

Ο Θεόδωρος Ν. Σχίζας γεννήθηκε στο Σέρβου το 1902. Ήταν γιος του πρώτου (διπλωματούχου) δάσκαλου του χωριού Νικόλα Σχίζα και της Γιανούλας Θ. Παπαθεοδώρου από την Αετορράχη. Τελείωσετο Γυμνάσιο στη Δημητσάνα τη χρονιά πού πέθα­νε, νέος, ο πατέρας του και φοίτησε στη Σχολή Τηλεγραφητών της Τρίπο­λης. Πρωτοδιορίστηκε τηλεγραφητής στη Βλαχοκερασιά και εν συνεχεία μετατέθηκε στα Λαγκάδια. Εκεί γνώ­ρισε τη Βάσω Πέτρου Κυριακοπού­λου αδελφή των μετέπειτα σπουδαί­ων τραπεζιτών Ευθυμίου και Κώστα Κυριακόπουλου την οποία νυμφεύτη­κε το 1931.

Μετατέθηκε κατόπιν στην Αθήνα και υπηρέτησε στα κεντρικά γραφεία των Τ.Τ.Τ. (Ταχυδρομείο, Τηλεφωνείο, Ταμιευτήριο), όπου η όλη υπηρεσία του μέχρι του βαθμού του προσωπάρχη, στον οποίο έφθασε, ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Γι' αυτό και μετά την παραί­τηση του (1956) του απονεμήθηκε η ηθική αμοιβή της ευαρέσκειας (Φ.Ε.Κ 146/16-7-58).

Μετά την παραίτηση του από τα Τ.Τ.Τ. εργάστηκε στους Ε.Η.Σ. (Εταιρεία Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων) ως δι­ευθυντής προσωπικού μέχρι το 1973, οπότε άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθε­στώς της Εταιρίας.

Υπήρξε μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εξελέγη για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του, και αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας. Διε­τέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. και αναπληρωτής πρόεδρος του Ασκλη­πιείου της Βούλας. Στις θέσεις αυτές τις οποίες υπηρέτησε αμισθί διακρίθηκε για την προσφορά του, κυρίως στο Ασκληπιείο της Βούλας, με το οποίο ιδιαιτέρως ασχολήθηκε.

Η μακρά υπηρεσία του στις παρα­πάνω θέσεις, του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλές προσωπικότητες της κοινωνικής και της πολιτικής ζω­ής του τόπου, που τη βοήθεια τους ζή­τησε, όταν χρειάστηκε, για το καλό του χωριού. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ακαδημαϊκού και αρχιτέκτωνα Φαίδωνα Κυδωνιάτη, που επιμελήθηκε την συνέχιση της ανέγερσης του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Ο Θόδωρος και η Βάσω Σχίζα δεν ευτύχησαν να αποκτήσουν παιδιά. Όλα τα πατρικά και τα φιλάνθρωπα αισθήματα πού τους χαρακτήριζαν κατευθύνθηκαν απλόχερα προς τον πλησίον και κατ' εξοχήν προς τους συμπατριώτες μας που τους ευεργέ­τησαν αδιακρίτως συγγενείας και φι­λικών δεσμών. Προσέφεραν στο χωριό τόσα πολλά πού με τα σημερινά κριτήρια αδυνατεί κανείς να τα πιστέ­ψει. Με ενέργειες τους παρά πολλοί νέοι του χωριού τα δύσκολα εκείνα χρόνια βρήκαν δουλειά στις επιχειρή­σεις Ανδρεάδη (στις Τράπεζες και στους Ε.Η.Σ.). Με τις πράξεις τους αυτές άνοιξαν το δρόμο στους συ­μπατριώτες μας να δείξουν τις ικανό­τητες τους και να ανέλθουν συχνά στις ανώτερες βαθμίδες της υπαλλη­λικής ιεραρχίας, εκεί που τους άξιζε και να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν με άνεση τα παιδιά τους. Ο Θόδωρος και η Βάσω ήταν υπερήφανοι για το έργο τους και ένιωθαν μεγάλη ικανοποίηση για την πρόοδο των συμπολιτών μας.

Ο Θόδωρος Σχίζας διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου μας το 1958 και επι χρόνια αντιπρόεδρος ή μέλος του ΔΣ. Μαζί με άλλους εξέχοντες Σερβαίους πρωτοστάτησε για την αποπεράτωση του ναού της κάτω εκκλησιάς, τα εγκαίνια της οποίας έγι­ναν το 1964, επί προεδρίας του αδελφού του Δημήτρη. Μάλιστα με δαπάνες του παρατέθηκε γεύμα μετά τα εγκαίνια, "εις ό παρεκάθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μετά του ιερού κλήρου ως και περί τους 50 φίλοι του χωριού μας", όπως επί λέξει έχει καταχωρηθεί στα πρακτικά του ΔΣ της 29 Ιουνίου 1964. Με δαπάνες του αποκαταστάθηκε η σκεπή του ναού των Αγίων Θεοδώρων στο Μπουλούτσου. Πολλές ήταν ακόμα οι γνω­στές και άγνωστες προσφορές του. Η καμπάνα της κάτω εκκλησιάς ήταν δωρεά της Βάσως και ο κεντρικός πολυέλαιος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, δωρεά και των δυό τους.

Ο λογοτέχνης Θόδωρος Κ. Τρουπής είχε γράψει με το μοναδικό του τρόπο στον «Μοριά» (1995), όταν έφυγε από τη ζωή ο Θ. Σχίζας, το παρακάτω τετράστιχο πού καταγράφει με την ακρί­βεια αρχαίου επιγράμματος το έργο του ζεύγους Θόδωρου και Βάσως Σχί­ζα

Ο Θόδωρος και η Βάσω του

για το καλό ταμένοι

Παρασταθήκαν στο χωριό

απ' το Θεό σταλμένοι

Ο Θόδωρος και η Βάσω του

μας άφησαν και πάνε

Μα τα καλά που φύτεψαν

ανθούν, μοσχοβολάνε.

Η μοναδική αυτή προσφορά του Ζεύγους Θεοδώρου και Βάσως Σχίζα αναγνωρίζεται με ευγνωμοσύνη από τους Σερβαίους, οι οποίοι θα τους θυμούνται ως παράδειγμα καλών πατριωτών που μόχθησαν για το χωριό τους και πρόσφεραν ότι μπορούσαν. Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, μετά από εισήγηση του ΔΣ, είχε αποφασίσει να ονομασθεί ο δρόμος από τη Ζαχαρού μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού σε "Οδός Θεοδώρου και Βάσως Σχίζα", σε αναγνώριση των υπηρεσιών τους που πρόσφεραν στο χωριό και τους πατριώτες, πρόταση που δεν τελεσφόρησε. .

 

 

Για το συγκεκριμένο θέμα έλαβαν το λόγο :

 

Ο Κώστας Δάρας, που είναι υπέρ της κατασκευής των προτομών, και τοποθέτησής των επί της πλατείας και όχι στην αίθουσα του Π/Κ.

Ο Θοδωρής Τρουπής, διευκρίνησε ότι η πρόταση είναι να τοποθετηθεί η προτομή του Θεοδώρου Σχίζα στο Πολιτιστικό Κέντρο για το μεσοδιάστημα μέχρι να μας εγκρίνει το Τοπικό και ο Δήμος την τοποθέτηση της επί της πλατείας.

Στο βήμα ανήλθε ο Κώστας Κωνσταντόπουλος, που ετάχθη γενικά κατά της τοποθέτησης προτομών επί της πλατείας παραθέτοντας και επιχειρήματα, όπως αρχής γενομένης με την υλοποίηση της πρότασης, το κάθε ΔΣ δυνητικά θα μπορούσε να αποφασίζει και τοποθετεί και νέες προτομές.

Ο Νίκος Στυλιανού Σχίζας ετάχθη υπέρ της προσωρινής τοποθέτησης της προτομής στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο Γιάννης Νικ.Βέργος, αντιπρόεδρος του ΔΣ, εισηγήθηκε η προτομή να τοποθετηθεί επί της πλατείας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είχε ευεργετηθεί από το Θεόδωρο Σχίζα, αλλά αναγνωρίζει τη μεγάλη προσφορά του στο χωριό.

Ο Ηλίας Μπόρας διαφώνησε με την πρόταση, για την προτομή Σχίζα.

Ο Γεώργιος Δ.Βέργος, συμφώνησε η προτομή να τοποθετηθεί επί της πλατείας.

Η Φανή Μάνου- Παναγοπούλου, τοποθετήθηκε κατά των προτομών.

Ο Θανάσης Κ. Γκούτης, ανέφερε ότι η λήψη απόφασης πρέπει να ληφθεί από ευρύτερη συνέλευση.

Στο σημείο αυτό το λόγο έλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ Θοδωρής Τρουπής, και επεσήμανε ότι ο Θεόδωρος Σχίζας πέρα των ευεργεσιών που προσέφερε σε μεμονωμένους πατριώτες, ήταν σημαίνον πρόσωπο στην κοινωνία, υπηρετώντας για πολλά χρόνια και αμισθί τον

Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ως μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, στο χωριό φρόντισε, όπως και όλοι βεβαίως οι πατριώτες, για την κατασκευή της εκκλησίας, με κορυφαίο αρχιτέκτονα που πλήρωσε εξ ιδίων, στην κεραμοσκεπή της εκκλησίας του κοιμητηρίου κλπ.

Παρότρυνε δε τους πατριώτες στην κρίση τους για να αποφασίσουν, χωρίς υποκειμενισμό, και να κάνουν στους εαυτούς τους το ερώτημα. « Εάν σε ένα χωριό πχ στη Μυτιλήνη που ήταν φτωχό και ένας πατριώτης τους είχε προσφέρει ότι ο Θόδωρος ο Σχίζας προσέφερε στο χωριό μας, θα του άξιζε να τιμηθεί;»

Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων ήταν θετική η προτομή να τοποθετηθεί επί της πλατείας, αλλά στην ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός 10 ψήφησαν η προτομή να τοποθετηθεί προσωρινά στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, και 7 κατά.

 

Τελειώνοντας ο πρόεδρος της Συνέλευσης όρισε εφορευτική Επιτροπή για τις εκλογές της επομένης εβδομάδας τους κ.κ. Ηλία Ι. Μπόρα, Παναγιώτη Δάρα, και Κώστα Κωνσταντόπουλο.

 

Στο βήμα ανήλθε ο Χρήστος Δημητρόπουλος, και εξέθεσε τις αρχές που πρέπει να ακολουθούνται για την ποιοτική αναβάθμιση της ιστοσελίδας.

 

Ο κ. Χρήστος Αναστασόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για τον ευπρεπή τρόπο διεξαγωγής της όλης διαδικασίας, έκλεισε τη Συνέλευση.

Ο Ο

Πρόεδρος της Γεν. Συνέλευσης Γραμματέας της Γεν. Συνέλευσης

 

 

Χρήστος Ι. Αναστασόπουλος Γρηγόρης Μαρκόπουλος

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )