Την Τρίτη 16 Αυγούστου 2016 έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού η προγραμματισμένη Γ.Σ. του Συνδέσμου μας. Προσήλθαν 54 πατριώτες, τα ονόματα των οποίων θα περιληφθούν σε ξεχωριστό άρθρο της ιστοσελίδας, για λόγους κυρίως ιστορικούς.

Α.ΤΡΟΥΠΗ-ΜΠΟΡΑΟ πρόεδρος κ. Ι. Μπόρας πήρε πρώτος το λόγο, καλωσόρισε τους πατριώτες, τους ευχήθηκε «χρόνια πολλά»  και τους ευχαρίστησε  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου.

Στη συνέχεια έγινε εκλογή προεδρείου με την Ελένη Θ. Τρουπή  πρόεδρο και την Ελένη Κ. Μπόρα γραμματέα.

Η πρόεδρος καλωσόρισε και αυτή τους πατριώτες, εξέφρασε την ευχή για ευόδωση των εργασιών της ΓΣ και ανέγνωσε από την εφημερίδα την σχετική πρόσκληση του ΔΣ με την ημερήσια διάταξη, που περιελάμβανε: 

 

 

1)   1) Διοικητικό Απολογισμό

Β.Ι. ΜΠΟΡΑΣΟ πρόεδρος κ. Ι. Μπόρας πριν αναγνώσει τα πεπραγμένα του Συμβουλίου του, υπενθύμισε  πως η τωρινή διοίκηση του Συνδέσμου είναι διορισμένη (όχι δοτή) από την ΓΣ (πέρυσι τον Αύγουστο), επειδή δεν βρέθηκαν πατριώτες να θέσουν υποψηφιότητα και να γίνουν αρχαιρεσίες, σύμφωνα με το καταστατικό. Σήμερα, είπε, καταθέτουμε την εντολή που λάβαμε και η ΓΣ θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Από τα πεπραγμένα του ΔΣ αναφέρθηκε:

Α) στην έκδοση 4 φύλλων της εφημερίδας Αρτοζήνος (3 οκτασέλιδα και το τελευταίο 12σέλιδο).

Β) στη δημοσίευση 250 περίπου άρθρων στην ιστοσελίδα Συνδέσμου servou. gr

Γ) στην οργάνωση 3 εκδηλώσεων στη διάρκεια του χρόνου:

*κοπή πίτας και απονομή μαθητικών και άλλων βραβείων στους νέους

*αποκριάτικος χορός στην Αθήνα, με μεγάλη συμμετοχή των πατριωτών που ξεπέρασαν τα 160 άτομα.

*εκδήλωση περασμένου Σαββάτου στο Πολ. Κέντρο του χωριού, με 5 ομιλητές και θέμα  "αναμνήσεις από τα μαθητικά μας χρόνια", που δυστυχώς δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση.

Δ) σε έργα συντήρησης του ΠΚ (αντιμετώπιση υγρασίας, κατασκευή ντουλαπόφυλλων, επανατοποθέτηση 2 φωτογραφιών παλαιών προέδρων του ΔΣ, που είχαν αφαιρεθεί από το γραφείο, κλείσιμο κενού  στην κάτω έξοδο κλπ).

Ε) στις απαιτούμενες ενέργειες τόσο για την νομική τακτοποίηση της εκκρεμότητας με το ΠΚ όσο και στην έκδοση άδειας για κατασκευή βρύσης στην πλατεία.

2. Οικονομικό απολογισμό

 Ανέφερε πως το ΔΣ έκανε πολύ μεγάλη οικονομία, διέκοψε την τηλεφωνική σύνδεση του γραφείου, μείωσε σημαντικά τα έξοδα για την εφημερίδα και δεν ξόδεψε τίποτα, εκτός από τα εντελώς απαραίτητα. Πρόσθεσε πως το ΔΣ παρέλαβε από το προηγούμενο ΔΣ  2.500 ευρώ και τώρα το ταμείο πλησιάζει τις 5.000 ευρώ. Ευχαρίστησε προς τούτο τους πατριώτες που ανταποκρίνονται στην οικονομική βοήθεια προς το Σύνδεσμο και παρακάλεσε όλους να συνεχίσουν τις προσφορές τους για να μπορέσει το όποιο ΔΣ  σχηματισθεί, να λειτουργήσει και κάτι να δημιουργήσει. 

Ενημέρωσε τους πατριώτες πως ο σύνδεσμος πρόσφερε 500 ευρώ, για τα έργα που γίνονται μέσα στο συνοικισμό «Αράπηδες», από τους ίδιους τους Αραπαίους.

Τέλος, ανέγνωσε την σχετική έκθεση της εφορευτικής επιτροπής  (τα βρήκε όλα εντάξει) και ζήτησε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από τη ΓΣ και να απαλλαγεί το απερχόμενο ΔΣ από οποιαδήποτε οικονομική ευθύνη, πράγμα που έγινε.

Ο ταμίας Ι. Στ. Βέργος διευκρίνισε πως όλα τα έσοδα και έξοδα αναγράφονται στην εφημερίδα με κάθε λεπτομέρεια και αριθμό παραστατικού.  Ζήτησε από τους πατριώτες να αναφέρουν μήπως κάποιος έδωσε χρήματα σε κάποιο μέλος του ΔΣ και δεν είδε το όνομά του στην εφημερίδα με τον αριθμό απόδειξης. Ουδείς ανέφερε κάτι τέτοιο.

Κλείνοντας τον απολογισμό ο πρόεδρος, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του ΔΣ για την προσφορά τους τον περασμένο χρόνο και το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν, καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

3. Άλλα θέματα συλλογικού ενδιαφέροντος

Μετά τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό από τον πρόεδρο, ο λόγος δόθηκε στους παρευρισκόμενους.

Α) Συλλογικό έργο,  συλλογική κριτική  και συλλογική κρίση.

 

ΣΤΑΘΗΣ Δ 2Πρώτος πήρε το λόγο ο γιατρός Στάθης Δάρας, πρόεδρος του Συνδέσμου επί σειρά ετών (κατά περιόδους) από το 1960, με ιδιαίτερα μεγάλη προσφορά στο Σύνδεσμο και στους πατριώτες.  Είπε πως ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1922 στον Πειραιά, γιατί οι ξενιτεμένοι πατριώτες αισθάνονταν την ανάγκη συσπείρωσης και  την  επιθυμία να μη διακοπεί η επαφή τους με το χωριό. Να σημειωθεί πως εκείνη την εποχή έφταναν στον Πειραιά καραβάνια προσφύγων από τη Μικρά Ασία και υπήρχε και η φοβερή επιδημία γρίπης, πράγματα που έκαναν ακόμη ποιο μεγάλη την ανάγκη επαφής των πατριωτών. Ο Σύνδεσμος, είπε, έχει κάνει πολύ σημαντικά έργα που βοήθησαν όλους τους πατριώτες να πάνε μπροστά και να περάσουν μια καλύτερη ζωή. Έφτιαξε την εκκλησία «Κοίμησης Θεοτόκου», το δρόμο από τον Αγιώργη-Σαρά μέχρι τους Αράπηδες, δρόμους μέσα στο χωριό για να πηγαίνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Έφτιαξε το σχολείο και μάθανε τα παιδιά γράμματα και προκόψανε (μόνο οι γιατροί από το χωριό ξεπερνούν τους 110), έφτιαξε το υπέροχο αυτό Πολιτιστικό Κέντρο, έβγαλε τον Αρτοζήνο από το 1976 (202 φύλλα συνολικά) και έφτιαξε την ιστοσελίδα το 2009 με δημοσίευση 3.000 σχεδόν άρθρων. Ακόμη, κυκλοφόρησε την ατζέντα με διευθύνσεις και τηλέφωνα πατριωτών, καθιέρωσε τα μαθητικά βραβεία και τόσα άλλα, για να μην επεκταθώ περισσότερο. Δυστυχώς, συμπλήρωσε, ο Σύνδεσμος τώρα περνάει κρίση, γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη διοίκηση του Συνδέσμου και πολλοί φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.  Αυτό σημαίνει πως εν δυνάμει είμαστε όλοι υποψήφιοι σήμερα. Εγώ βέβαια λόγω κυρίως ηλικίας δεν μπορώ να ανταποκριθώ και θα παρακαλούσα να μη με ψηφίσετε.

Στη συνέχεια μίλησε η Ελένη Θ. Τρουπή (κόρη του αείμνηστου δάσκαλου και λογοτέχνη Θ. Κ. Τρουπή) και είπε πως η κρίση οφείλεται και στο γεγονός πως οι πατριώτες της δεύτερης γενιάς δεν γεννήθηκαν στο χωριό (αφού οι περισσότεροι γονείς έφυγαν), δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν έχουν δεσμούς και παιδικές αναμνήσεις από αυτό τον τόπο, σε αντίθεση με ότι συνέβη με τους πατεράδες μας.  Αυτό δεν παρακινεί τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στα συλλογικά πράγματα. Η ίδια πάντως δήλωσε πως θα βοηθήσει το Σύνδεσμο, από το εξωτερικό που ζει, κυρίως σε θέματα εφημερίδας

Ακολούθησε ένας διάλογος, σχετικά με την  κριτική που ασκείται μεταξύ των εκάστοτε ΔΣ, με αφορμή την άποψη της Γεωργίας Θ. Τρουπή ότι ασκήθηκε αρνητική κριτική στην προηγούμενη διοίκηση του Συνδέσμου. Για το θέμα  αυτό μίλησαν διάφοροι πατριώτες, κανείς δεν υπερασπίστηκε  την παραπάνω άποψη και για λογαριασμό του απερχόμενου ΔΣ  απάντησε ο  γραμματέας Χ. Μαραγκός. Είπε συγκεκριμένα πως ο ίδιος και ο Θ. Γ. Τρουπής που είναι υπεύθυνοι (μαζί με τον πρόεδρο Ι. Μπόρα, που έχει την συνολική ευθύνη) για την σύνταξη της εφημερίδας και την διαχείριση της ιστοσελίδας  ποτέ δεν έγραψαν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, στο μήνυμα του προέδρου, στο πρώτο φύλλο του «Α» που εξέδωσε το  ΔΣ (φ. 199), αναγράφονται ευχαριστίες για το έργο που επιτέλεσαν τα μέλη του προηγούμενου ΔΣ. Τόνισε χαρακτηριστικά πως η άποψη του σημερινού ΔΣ είναι ότι όλα ανεξαιρέτως τα ΔΣ που βρέθηκαν στο Σύνδεσμο είναι αξιέπαινα και αν ακόμη δεν προσέφερα πολύ σημαντικό έργο. Και μόνο το γεγονός ότι κράτησαν «στη ζωή» το Σύνδεσμο για κάποια περίοδο και τον προστάτευσαν από τη διάλυση είναι πολύ σημαντικό έργο. Η Γεωργία απάντησε πως αυτά που είπε τα άκουσε σε σχετική συζήτηση σε μαγαζί του χωριού…

Γ. ΑΠΟΨΗ ΓΣΓια το ίδιο θέμα ο Στάθης Δάρας είπε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ελεύθερου ανθρώπου να ασκεί την όποια κριτική για όποιο συλλογικό  θέμα, εφόσον αυτό εξυπηρετεί, κατά την κρίση του, τα συμφέροντα του Συνδέσμου και πως ο ίδιος θα συνεχίσει να ασκεί την κριτική που νομίζει. Θεωρεί ως πρώτιστο καθήκον του όποιου ΔΣ, να προσέλθει ο πρόεδρος και τα μέλη να κάνουν απολογισμό του έργου τους, στη λήξη της θητείας τους.

 Στο σημείο αυτό παρενέβη η πρόεδρος της ΓΣ και είπε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συζήτηση για στο θέμα αυτό και πως κάθε ΔΣ προσφέρει το όποιο συλλογικό έργο μπορεί και για το έργο του αυτό είναι αξιέπαινο.

Συμπληρωματικά, ο αντιπρόεδρος του σημερινού ΔΣ Ι. Στ. Βέργος είπε πως μετέχει στα ΔΣ τα τελευταία 18 χρόνια και από την εμπειρία που έχει μπορεί να βεβαιώσει πως όλα τα ΔΣ πρόσφεραν έργο, όσο μπορούσε το καθένα. Κατέληξε λέγοντας: «όποιος νομίζει ότι οι προηγούμενοι δεν πρόσφεραν αρκετό έργο, δεν έχει παρά να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το επόμενο ΔΣ, ώστε να κάνει αυτά που δεν έκαναν οι άλλοι».

Τέλος, ο πρόεδρος Ι .Μπόρας, σε σχετική αναφορά για την ηλικία, είπε πως όταν το 1976 συμμετείχε στο ΔΣ ήταν μόλις 28 χρόνων και δούλευε σε δύο δουλειές…

Σχετικά με μια παρατήρηση πως ο Σύνδεσμος είναι πολιτιστικός (και άρα …δεν πρέπει να κάνει «τεχνικά» έργα) δόθηκε απάντηση πως οι σκοποί του Συνδέσμου δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει, όπως αναφέρεται και στην τελευταία αναθεώρηση του καταστατικού, και πως ως πολιτιστικός Σύνδεσμος έκανε τα τόσα «τεχνικά» έργα επ ωφελεία των πατριωτών. Δεν έπρεπε δηλαδή να τα έχει κάνει;

Β) Ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο.

Μετά την παραπάνω ζωηρή συζήτηση, ήρθε το «καυτό» θέμα της συγκρότησης νέου ΔΣ. Τοποθετήθηκαν διάφοροι πατριώτες με αναλυτικές αναφορές για το τι μπορεί και πρέπει να γίνει και ως τελικό συμπέρασμα μπορεί να ειπωθεί το εξής:

 Όλοι συμφώνησαν, από τη μία πλευρά, να μην ανασταλεί η λειτουργία του Συνδέσμου (πολύ περισσότερο να μην διαλυθεί) και από την άλλη κανείς δεν θέλησε να θέση υποψηφιότητα για το ΔΣ.

Αυτές οι δύο αντικρουόμενες θέσεις-απόψεις οδήγησαν τελικά στη λιγότερο κακή λύση: Να παραμείνει δηλαδή το υπάρχον ΔΣ μέχρι του χρόνου τον Αύγουστο (εκτός αν ενδιάμεσα υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για αρχαιρεσίες) και αν δεν μπορεί κάτι περισσότερο, ας πράξει τα εντελώς αναγκαία (δυνατότητες συναλλαγής με τράπεζα, πληρωμή 300 ευρώ ΕΝΦΙΑ για το γραφείο κάθε χρόνο, ευκολίες για τα έξοδα αποστολής της εφημερίδας, που για να υπάρχουν πρέπει να ταχυδρομούνται 4 το χρόνο κλπ), με την ελπίδα ότι του χρόνου θα βρεθούν πατριώτες να αναλάβουν με τη θέλησή τους και «όχι αναγκαστικά» το Σύνδεσμο.

Τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ, συναισθανόμενα το χρέος τους απέναντι στον ιστορικό μας Σύνδεσμο, δέχθηκαν τελικά να παραμείνουν για ένα χρόνο.

Γ) Πολιτιστικό Κέντρο χωριού και δημιουργία μουσείου.

 Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα με το ΠΚ. Με επίμονες ενέργειες του προηγούμενου ΔΣ (και είναι αξιέπαινο γι αυτό) πάρθηκε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δήμου Γορτυνίας για παραχώρηση από το Δήμο της χρήσης όλων των χώρων του Κέντρου (Κιόσκι, μεσαία αίθουσα, υπόγειο) για 99 χρόνια  στο Σύνδεσμο. Η απόφαση αυτή, όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, αναρτήθηκε στη «διαύγεια», που μπορεί οποιοσδήποτε να την αναζητήσει.  Δηλαδή, στην ουσία όλο το ΠΚ ανήκει από τώρα στο Σύνδεσμο, σε ότι αφορά τη χρήση. Επειδή, από πλευράς διαδικασίας, αυτή η παραχώρηση πρέπει να γίνει με συμβολαιογραφική πράξη και αυτή απαιτεί τακτοποίηση κάποιων αυθαιρεσιών (νομικά πρέπει να γίνουν από το Δήμο), βρισκόμαστε τώρα σε αυτό το στάδιο. Όπως ενημερωθήκαμε «από αξιόπιστη πηγή», το θέμα προχωράει κανονικά και σίγουρα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επ ωφελεία του Συνδέσμου.

Αυτό έχει ξεχωριστή  σημασία γιατί από την αρχή κατασκευής του ΠΚ, το υπόγειο προορίζεται για δημιουργία ενός μικρού μουσείου, που θα φιλοξενήσει «την ιστορία» του χωριού, με ότι παλιό έχει διασωθεί. Επίσης είναι γνωστό πως ο  Γιώργης ο Κατσιάπης έχει προσφέρει στο Σύνδεσμο τη δική του αξιόλογη συλλογή (Μουσείο Ζαχαρού) και ο Κ. Κατσιάπης αρκετά ενδιαφέροντα παλιά αντικείμενα. Ακόμη είναι βέβαιο πως πολλοί πατριώτες έχουν διάφορα παλιά αντικείμενα και ευχαρίστως θα τα δώσουν για να βρουν μια θέση εκεί που πρέπει να βρίσκονται, σε θέα όλων των πατριωτών. Το ΔΣ του Συνδέσμου πρόσφατα έλαβε σχετική απόφαση ώστε τα χρήματα που υπάρχουν σήμερα στο ταμείο να διατεθούν γι αυτό το σκοπό.

Δ) Βρύση στην πλατεία της Ράχης

 

Δ. ΒΡΥΣΗ 2Είναι γνωστό ότι η οικογένεια του Κ. Χ. Μπόρα προσφέρει στη μνήμη του το κόστος υλικών για την κατασκευή της βρύσης και ο Μήτσιος Bardo(γνωστός σε όλους τους Σερβαίους) την τεχνική εργασία ως έκφραση ευγνωμοσύνης στους πατριώτες που τον βοήθησαν πάρα πολύ με τις δουλειές που του έδωσαν. Από πλευράς Συνδέσμου και διαδικασίας έγιναν τα απαιτούμενα: καταρτίστηκε μελέτη από την μηχανικό Γεωργία Γ. Βέργου, ψηφίστηκε ομόφωνα το σχετικό αίτημα από το ΔΣ του Δήμου Γορτυνίας  με την παρουσία και στήριξη του προέδρου του χωριού Ι. Ρουσιά (υπάρχει σχετική ανάρτηση στη διαύγεια) και τώρα βρίσκεται στο αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της Περιφέρειας για έγκριση. Δυστυχώς το Συμβούλιο αυτό αργεί να συγκληθεί και ίσως καθυστερήσει κάπως η απόφαση.

(Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 17-8-16, τα μέλη του ΔΣ συναντήθηκαν με το «Μήτσιο» και μέλη της οικογένειας Κ. Μπόρα στην πλατεία και με τα σχέδια συζήτησαν σχετικά για  τη βρύση.  Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε και από εδώ τις ευχαριστίες  μας στους δωρητές  τόσο στην οικογένεια του Κ. Μπόρα όσο και στο «Μήτσιο» ο οποίος εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον του για να προσφέρει δωρεάν την τέχνη του σε αυτό το έργο).

Ε) Λήξη εργασιών ΓΣ

Μετά την συζήτηση και αυτών των θεμάτων η πρόεδρος Ελένη Τρουπή κήρυξε περατωθείσα τη συζήτηση και ευχαρίστησε όλους τους πατριώτες που παραβρέθηκαν και ιδιαίτερα τα μέλη του ΔΣ που δέχθηκαν να παραμείνουν για έναν ακόμη χρόνο και να μην αναστήλει ο Σύνδεσμος τη λειτουργία του.

Ο «παλαιός και νέος» πρόεδρος Ι. Μπόρας  ευχαρίστησε και αυτός τους πατριώτες που προσήλθαν στη ΓΣ και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τελικά βρέθηκε κάποια λύση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Εξέφρασε πάντως την ευχή και την επιθυμία, του χρόνου τέτοιο καιρό να βρεθούν πατριώτες να θέσουν υποψηφιότητα και να γίνουν αρχαιρεσίες σύμφωνα με το καταστατικό, έτσι ώστε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Ιδιαίτερα αυτό αφορά τους πατριώτες, που δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει το συλλογικό τους χρέος.

 

Χ. Ι. Μαραγκός  


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.