16. 8. 2019 Γενική Συνέλευση

του Συνδέσμου Σερβαίων Αρκαδίας«Η Κοίμηση της Θεοτόκου»

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Α. Απολογιστική έκθεση του απελθόντος Δ.Σ.

Την 16η Αυγούστου 2019 και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, στο χωριό Σέρβου, έλαβε μέρος η Εκδήλωση Βράβευσης της κυρίας Χρυσούλας Ν. Ζαχαροπούλου, διεθνώς καταξιωμένης Ιατρού Γυναικολόγου Χειρουργού και Ευρωβουλευτού της Γαλλικής Δημοκρατίας με την παράταξη του Emmanuel Macron. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Σερβαίων, συνήλθαν σε Γ.Σ. τα μέλη του Συνδέσμου, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από το Δ.Σ. του Συνδέσμου, στο έντυπο μέσο του Συνδέσμου, την εφημερίδα «Αρτοζήνος», φ. 214, αλλά και στο ψηφιακό μέσο του Δ.Σ, την ιστοσελίδα servou.gr. 


Αφού τελείωσε, λοιπόν, το πρώτο χαρούμενο και ταυτόχρονα συγκινητικό μέρος της Εκδήλωσης, της Βράβευσης της κυρίας Ζαχαροπούλου, από το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σερβαίων, ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, δηλαδή η καθορισμένη ετήσια Γ.Σ. του Συνδέσμου. Διαπιστώθηκε, κατ’ αρχήν, η κατ’ άρθρο 13, παρ. 1 του καταστατικού, απαρτία (η αίθουσα του Π.Κ. ήταν κατάμεστη από πατριώτες).

Εγινε πρόταση από τον Ι. Ν. Βέργο:
«να διακοπεί η Γ.Σ., μετά την Εκδήλωση Βράβευσης, και να γίνει το απόγευμα της ίδιας μέρας»,
Η Γ.Σ. ξεκίνησε και οι παρευρισκόμενοι πατριώτες ήταν πάνω από εκατό.

Καταρχάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ι. Κ. Μπόρας είπε:
«προτείνω τον κ. Γεώργιο Θ. Τρουπή να γίνει πρόεδρος της Γ.Σ.»... και «Γραμματέας της Γ.Σ. η κυρία Ελένη Κ. Μπόρα».

Οι παρευρισκόμενοι πατριώτες συναίνεσαν σε αυτή την πρόταση.

Ο κ. Γ. Θ. Τρουπής αφού καλωσόρισε τους πατριώτες στη Γ.Σ. ανέφερε:
«υπάρχει πρόθεση από αρκετούς νέους συγχωριανούς μας, για συμμετοχή τους στο νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου».
Ο κ. Γ. Θ. Τρουπής πρότεινε-διάβασε τα εξής ονόματα:

Νίκος Λιατσόπουλος

Θεόδωρος Λιατσόπουλος

Ανδρέας Ι. Σχίζας

Παναγιώτα Χαρ. Στρίκου

Παναγιώτης Κ. Παγκράτης

Nεκτάριος Κωνσταντόπουλος

Σάββας Χρόνης

Γρηγόριος Τσίκος

Κώστας Κ. Σχίζας

Νίκος Στυλ. Σχίζας

 

Με την προτροπή να συμμετέχουν από το υφιστάμενο Δ.Σ. οι:

Ιωάννης Κ. Μπόρας

Ελένη Κ. Μπόρα

Θεόδωρος Γ. Τρουπής
 

Στη συνέχεια, ο κ. Γ. Θ. Τρουπής είπε: 
«Αν μπορείτε να κάνετε υπομονή για 5 λεπτά, να ανακοινωθούν τα πεπραγμένα του Συνδέσμου από τον πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Ι. Κ. Μπόρα, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία της Γ.Σ.»

Δημιουργήθηκε, όμως, ένας διάλογος σχετικά με το νέο Δ.Σ..
Κώστας Στ. Σχίζας: (πήρε τον λόγο ρωτώντας) «πόσα άτομα έβαλαν υποψηφιότητα;»
Γ. Θ. Τρουπής: 16.
Κ. Στ. Σχίζας:
«πόσοι πρέπει να είναι στο νέο Δ.Σ.».
Γ. Θ. Τρουπής: 9.
«θα γίνουν εκλογές». 
Κ. Στ. Σχίζας: «... εμείς όταν είπαμε να δούμε τον Σύλλογο δεν είχαμε σκοπό να κάτσουμε να ασχολούμαστε με τα 99 χρόνια του Π.Κ., είχαμε σκοπό να κάνουμε εκδηλώσεις».
Κ. Στ. Σχίζας: (απευθυνόμενος στον Ι. Κ. Μπόρα) «Χθες βράδυ είπες πως στον Σύνδεσμο θα μπουν νέοι. Τώρα βλέπω προτείνεις παλιούς».

Καθώς η ένταση που δημιουργήθηκε έληξε, δύο από τους παραπάνω προταθέντες, ο κ. Θοδωρής Γ. Τρουπής, και ο κ. Νίκος Στ. Σχίζας, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ.

Τότε ο κ. Γ. Θ. Τρουπής πήρε τον λόγο και είπε:
«προτείνω το 30% των παλαιών μελών του Δ.Σ. να παραμείνει και στο νέο Δ.Σ., και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος Ιωάννης Μπόρας, η γραμματέας, Ελένη Μπόρα, και ένας ακόμη εφόσον ο Θοδωρής Τρουπής δεν το επιθυμεί... Θα πρέπει να συνεχίσει να εκδίδεται η εφημερίδα του Συνδέσμου, "Ο Αρτοζήνος", και να εξακολουθήσει να γίνεται η περαιτέρω συντήρηση και βελτίωση της ιστοσελίδας servou.gr. Την ιστοσελίδα την έφτιαξε για τον Σύνδεσμο ο Χρήστος Δημητρόπουλος».

Έτσι, στο σημείο αυτό, δημιουργήθηκε, επίσης, μια στιγμιαία ένταση, σχετικά με την ιστοσελίδα, καθώς ο κ. 
Χρ. Ι. Μαραγκός πήρε τον λόγο και απευθυνόμενος στον κ. Γ. Τρουπή είπε:
«Αν θέλεις να είσαι δίκαιος, πρέπει να πεις ότι ο Χρ. Δημητρόπουλος κατασκεύασε τον σκελετό της ιστοσελίδας, και το περιεχόμενο που διαβάζουν οι επισκέπτες το έβαλαν οι διαχειριστές, με πρώτους τον Ηλία Χειμώνα, τον Θοδωρή Τρουπή και εμένα, που είχαμε αναλάβει να φτιάξουμε την ιστοσελίδα, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.».

Αμέσως μετά, ο κ. Θοδωρής Γ. Τρουπής έλαβε τον λόγο και διευκρίνησε τα εξής, σχετικά με την ιστορία της ιστοσελίδας:

«Ο Χρήστος Δημητρόπουλος είναι από τους πρώτους Σερβαίους που ανέπτυξε και συντηρεί δική του ιστοσελίδα, για πάνω από 13 χρόνια, με συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία. Το 2008, ο τότε πρόεδρος, Ηλίας Χειμώνας, ρώτησε τον κ. Χρ. Δημητρόπουλο αν μπορούσε να αναρτά, την εφημερίδα μας, "Ο Αρτοζήνος", στην ιστοσελίδα του, σε ηλεκτρονική μορφή.

Η απάντηση του Χ.Δ. ήταν να φτιάξει μια ιστοσελίδα για τον Σύλλογο. Μετά από εργασία ενός χρόνου περίπου, έφτιαξε την ιστοσελίδα και την παρέδωσε στον Σύνδεσμο, συμμετέχοντας στη διαχείρισή της, μαζί με τους Ηλία Θ. Χειμώνα, Χρ. Ι. Μαραγκό και Θ. Γ. Τρουπή, και εκπαιδεύοντας "ως χρήστες" τους άλλους διαχειριστές.

Για να γίνει κατανοητό το τι έκανε ο κάθε εμπλεκόμενος, φαντασθείτε παραστατικά (πρόκειται για λογισμικό πολλών προγραμμάτων) ότι ο Χρ. Δημητρόπουλος έφτιαξε ένα περίπτερο στην πλατεία, με πόρτα, παράθυρα, ρεύμα, τέντες, σύστημα ασφαλείας για τους κλέφτες, και γύρω–γύρω στο επάνω μέρος του περιπτέρου έβαλε σχοινιά, και το παρέδωσε στους χρήστες, Η. Χειμώνα, Χρ. Μαραγκό και Θ.Τρουπή.
Οι τρεις τελευταίοι, οι οποίοι έγιναν οι πρώτοι διαχειριστές, αφού εκπαιδευτήκαμε από τον Χ.Δ., αρχίσαμε να γεμίζουμε το περίπτερο με περιεχόμενο, και στα περιμετρικά σχοινιά (όπως βλέπουμε κρεμασμένες εφημερίδες στα περίπτερα της γειτονιάς) κρεμάγαμε τα άρθρα μας σε ηλεκτρονική μορφή, με διάφορα περιεχόμενα, και ταξινομημένα ανά θέμα όπως π.χ. Κοινωνικά, Ιστορία, Αναμνήσεις κλπ. Αυτή η διαδικασία ανάρτησης συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι τα άρθρα που βλέπουν ηλεκτρονικά οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, servou.gr. 
Η συμβολή του Χρ. Ι. Μαραγκού, από την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγάλη».

Στη συνέχεια, ο κ. Χρ. Ι. Μαραγκός ζήτησε πάλι τον λόγο και είπε: «Ζητώ συγνώμη για την ένταση που δημιουργήθηκε, αλλά θίχτηκε το φιλότιμό μου, γιατί με πολύ κόπο έχω αναρτήσει περί τα δυο χιλιάδες άρθρα, που είναι πάνω από τα μισά της ιστοσελίδας». 

Ο κ. Γ. Θ. Τρουπής, πρόεδρος Γ.Σ. είπε: «Δεκτή η συγνώμη».
Και έτσι ησύχασαν τα πνεύματα.

Ο κ. Χρ. Ι. Μαραγκός ρώτησε: «εγώ μπορώ να είμαι υποψήφιος για το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου; κυρίως για να προστατεύσω την ιστοσελίδα;».
Το προεδρείο έκανε δεκτό το αίτημά του.

Το ίδιο, επίσης, αίτημα είχε και ο κ. Ι. Ν. Βέργος: «Θέλω να θέσω και εγώ υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ.»
Το αίτημά του έγινε, επίσης, δεκτό από το προεδρείο.

Κατόπιν, ξέσπασε ένας ακόμη έντονος διάλογος, με θέμα την εφημερίδα Αρτοζήνος, όταν τον λόγο έλαβε ο κ. Γεώργος Δ. Βέργος, επί πολλά έτη μέλος του Δ.Σ., συχνός αρθρογράφος στην εφημερίδα και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, ο οποίος ανάφερε:
«Ακούστηκε μια συζήτηση από την πλατεία στο σπίτι μου ότι η εφημερίδα Αρτοζήνος είναι “για να τυλίγει κανείς πατάτες”...».
Ο κ.
Κώστας Στ. Σχίζας παραδέχτηκε: «εγώ το είπα ... αλλά πρέπει να το λες εδώ μπροστά σε τόσο κόσμο;».

Το προεδρείο, μέλη του Δ.Σ. και οι πατριώτες έκαναν μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, όπως και πολύ σύντομα έγινε.


Ακολούθως, ο κ. Ιωάννης Κ. Μπόρας, πρόεδρος του Δ.Σ., έλαβε τον λόγο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους στους πατριώτες και στα μέλη του Δ.Σ. και κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων του απερχόμενου Δ.Σ.

«Εκφράζω, κατ’ αρχάς, τις ευχαριστίες μου στους πραγματικούς ήρωες που είναι οι μονίμως κατοικούντες ή διαμένοντες στο χωριό. Σε όλους τους πατριώτες που εμπιστεύτηκαν στο παρόν Δ.Σ. τα ηνία και την τύχη του Συνδέσμου και ιδίως αυτούς οι οποίοι με το υστέρημά τους συνέδραμαν (τον Σύνδεσμο), στην αντιμετώπιση των εξόδων του.

Στη συνέχεια, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, και δη στον ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής, για το κύρος που προσδίδει η θέση του, και την εν γένει προσφορά του. Τη Γραμματέα του Δ.Σ., κυρία Ελένη Κ. Μπόρα, και το μέλος του Δ.Σ., κ. Θοδωρή Γ. Τρουπή, νουνεχή τέως πρόεδρο του Δ.Σ., για τη συμβολή τους στην έκδοση της εφημερίδας του Συνδέσμου, “Ο Αρτοζήνος”.

Ευχαριστώ, επίσης, για την εύρυθμη λειτουργία της ιστοσελίδας, servou.gr, την Επιτροπή Διαχείρισης, την οποία αποτελούν η πρόεδρος της Ε.Δ., Ελένη Κ. Μπόρα, το αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. και επί σειρά ετών Γραμματέας του Δ.Σ., κ. Χρήστος Ι. Μαραγκός, ο Θ. Γ. Τρουπής, ο Ι. Στ. Βέργος και ο Παύλος Ευστ. Δάρας.

Στη συνέχεια, τις ευχαριστίες μου στον Ταμία και τέως πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Ι. Στ. Βέργο, και τον σημερινό αντιπρόεδρο Ι. Ν. Βέργο, του οποίου οι άοκνες προσπάθειες τελεσφόρησαν και έτσι σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί οι αυθαιρεσίες που υπήρχαν στο κτίριο.

Τέλος, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον κ. Κώστα Τερζή, μέλος του Δ.Σ., και στον κ. Κώστα Ν. Σχίζα, τέως μέλος του Δ.Σ., για τη συμβολή του στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου, τον περασμένο Ιανουάριο.

Το υφιστάμενο σήμερα Δ.Σ. του Συνδέσμου, δεν έχει να παρουσιάσει, το τελευταίο έτος, μεγάλη αξιόλογη δραστηριότητα, πέρα από τη φροντίδα του γραφείου του Συνδέσμου, την πληρωμή των εξόδων, την έκδοση της εφημερίδας "Αρτοζήνος", τη λειτουργία της ιστοσελίδας, servou.gr, την κοπή της πίτας και τη βράβευση των μαθητών και φοιτητών, που δεν έτυχαν ίσως λόγω των συγκυριών της αναμενόμενης συμμετοχής, την εξουσιοδότηση στον αντιπρόεδρο, κ. Ι. Ν. Βέργο, να διευθετήσει, με τους αρμόδιους του Δήμου, Γορτυνίας τα εκκρεμή θέματα του Π.Κ., τον καθαρισμό του Π.Κ., όπως κάθε καλοκαίρι, και τέλος τη σημερινή Εκδήλωση Βράβευσης της διακεκριμένης ιατρού, κυρίας Ζαχαροπούλου.

Τα οικονομικά του Συνδέσμου εμφανίζονται αναλυτικά, στα φύλλα του Αρτοζήνου. Ο απών από τη Γ.Σ., Ταμίας κ. Ιωάννης Στ. Βέργος, είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου. Πάντως, μέσα στο τελευταίο έτος, τα διαθέσιμα είναι μειωμένα κατά 1.339 ευρώ (από 8.443 ευρώ σε 7.106 ευρώ).

Όσον αφορά στο μέλλον του Συνδέσμου, με τη δραστική συμβολή του καθηγητή ιατρικής, κ. Γεωργίου Θ. Τρουπή, υπάρχουν «Νέοι άνθρωποι» που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Δ.Σ., και τους ευχαριστούμε».

Μετά τον πρόεδρο, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., ο κ. Ιωάννης Νικ. Βέργος, πήρε τον λόγο, αναφέροντας λεπτομερώς τις ενέργειες πού έκανε ώστε ο Δήμος Γορτυνίας να νομιμοποιήσει ολόκληρο το κτίριο όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο, και είπε:

«Πέρυσι εξουσιοδοτήθηκα για το θέμα του Π.Κ. που εκκρεμούσε από το 2014. Στις 28 Φεβρουαρίου πάρθηκε η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο για 99 χρόνια παραχώρησης στο Σύλλογο. Ομως δεν είχαν ολοκληρωθεί όπως είπαμε και πέρυσι, θα έπρεπε να είχαμε κάνει κάποιες διεργασίες. Έπρεπε πρώτα να είχαμε κάνει αλλαγή χρήσης στον χώρο. Το υπόγειο ήταν γκαράζ. Στην αποθήκη αλλάξαμε χρήση και λέγεται Πνευματικό Κέντρο. Και το κιόσκι επάνω νομιμοποιήθηκε, ήταν παράνομο κατά μείον 7 μέτρα.

Ηρθαμε σε επαφή με τον Δήμαρχο Γιάννη Γιαννόπουλο, τον συναντήσαμε στο Γαλάτσι, του δώσαμε τα χαρτιά, να αναθέσει σε μια επιτροπή, να βάλουμε μια συμβολαιογράφο να κάνει τη συμβολαιογραφική πράξη. Η πρώτη συμβολαιογράφος είχε βγάλει 400 Ευρώ για τη συμβολαιογράφο. Πρώτη συμβολαιογράφος, του Κουμουτσάρη, από του Λυκούρεση, η κουνιάδα, δεν δέχεται... Πήγαμε σε άλλη και ζήταγε 4.000 Ευρώ. Μου τηλεφώνησε ο δικηγόρος να πάω να υπογράψω... στην πορεία μου λέει ότι τα χαρτόσημα των συμβολαιογράφων για 99 χρόνια πάνε με τα τετραγωνικά, έχουμε 387 τετραγωνικά το κτίριο όλο, επί 3,6 βγαίνει 13.932 Ευρώ ... Του είπα ότι θα μιλήσουμε στη Συνέλευση για να αποφασίσουμε όλοι μαζί... Εγώ σκέφτηκα εάν είναι να πληρώσει ο Σύλλογος δεν υπάρχουν λεφτά, Μπορούμε να κάνουμε κάποια άλλη διαδικασία, να το κάνουμε για 40 χρόνια, η 45... Αν δεν υπογράψει ο Γιάννης Γιαννόπουλος και πάμε στην άλλη λύση και πάμε για την άλλη λύση, για 40 χρόνια, θα πάρει την απόφαση ο Στάθης Κούλης με τον Γιάννη Μπόρα. Πριν κάνουμε κάτι θα ενημερωθεί το Συμβούλιο. Σκεφτείτε και εσείς καμιά λύση. Θα περιμένουμε την καινούρια δημοτική αρχή...

Η κυριότητα, ανήκει στον Δήμο και θα χρειασθεί συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης της χρήσης για 99 χρόνια στον Σύλλογο. Συμβολαιογράφος γνωμάτευσε ότι τα συμβολαιογραφικά έξοδα προσεγγιστικά υπερβαίνουν το ποσό των 13.500 Ευρώ».

Απεφασίσθη, λοιπόν, το νέο Δ.Σ. να χειριστεί το θέμα.

Έπειτα, η κυρία Μαρίνα Διαμαντοπούλου–Τρουπή, Δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Γορτυνίας, έλαβε τον λόγο και εξιστόρισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Δήμος, μέχρι να καταλήξει στη νομιμοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου, και είπε:

«Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2014 για παραχώρηση για 99 χρόνια. Από τον Δήμο παραχωρούμε ακίνητα, αλλά υπάρχει ένα θέμα. Οταν παραχωρείς δωρεάν ένα ακίνητο για χρήση από Σύλλογο πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι για κοινοφελή χρήση, για όλους όλους τους πολίτες, ότι δεν είναι για ιδιωτικούς λόγους, και να αποδείξεις με επιχειρήματα ότι αν αυτό το κτίριο δεν δοθεί σε ένα Σύλλογο δεν υπάρχει περίπτωση να το εκμεταλλευτεί ο Δήμος για να βγάλει χρήματα.

Εδώ, βέβαια, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, είναι ένα κτίριο που έχει φτιαχτεί από τον Σύνδεσμο, με προσωπική εργασία και χρήματα του Συνδέσμου, και πρέπει να αποδοθεί στο Σύνδεσμο.

Αυτή λοιπόν η απόφαση που είναι για μακροχρόνια χρήση έχει πολλές δυσκολίες. Οταν πήραν την απόφαση, εγώ επικοινώνησα με κάποια συμβολαιογράφο που μου είπε ότι αν δεν νομιμοποιηθεί δεν μπορεί να γίνει συμβολαιογραφική πράξη.

Εκεί, ξεκινήσαμε τη διαδικασία της νομιμοποίησης. Είπαμε να προτιμήσουμε να νομιμοποιηθεί από τον Δήμο για να μην πληρώσουμε πρόστιμο. Ένας ιδιώτης για να νομιμοποιήσει πρέπει να πληρώσει πρόστιμο. Έτσι, ανέλαβε ο Δήμος αυτή τη διαδικασία, ανάθεσε σε έναν μηχανικό εξωτερικό συνεργάτη γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα να το κάνει κάποιος από τις υπηρεσίες του Δήμου, έγινε η νομιμοποίηση, και έπρεπε να προχωρήσουμε σε συμβολαιογραφική πράξη.

Η συμβολαιογράφος μετά από μεγάλο διάστημα είπε ότι δεν μπορεί να αναλάβει την υπόθεση όπως και κάποιοι άλλοι συμβολαιογράφοι... αποφεύγουν αυτές τις περιπτώσεις... Ο κ. Τάσος Κουμουτσάρης, από του Λυκούρεση, βρήκε άλλη συμβολαιογράφο, της δώσαμε τον φάκελο, έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Έπρεπε να κάνει υπολογισμούς βάσει των μέτρων και άλλα στοιχεία, για να βγάλει τά έξοδα. Αυτή η συμβολαιογράφος μας ζήτησε, από το Δήμο, 4.000 Ευρώ, πήγε το θέμα στην οικονομική επιτροπή, το περάσαμε, κατά πλειοψηφία, βέβαια, οφείλω να πω για την ιστορία, η τωρινή αντιπολίτευση και η επόμενη δημοτική αρχή, μειοψήφισε, δεν το ψήφισε, θεώρησε ότι είναι πολλά τα χρήματα, 4.000, όμως πέρασε κατά πλειοψηφία.

Όμως υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι, το χαρτόσημο. Πρέπει να πληρωθεί το χαρτόσημο το οποίο είναι πολύ μεγάλο γιατί είναι πολλά τα χρόνια, και είναι αρκετά τα μέτρα ... και το κτίριο έχει αντικειμενική αξία 400.000 Ευρώ... το έχει βγάλει η συμβολαιογράφος και ο δικηγόρος βάση των αντικειμενικών αξιών...»

Στο άκουσμα αυτού του ποσού υπήρξε μια "αναταραχή" αμφισβήτησης για το εξωπραγματικό νούμερο, στο ακροατήριο ...

«Το χαρτόσημο είναι υψηλό, πρέπει να το πληρώσει ο Σύνδεσμος. Ο Σύνδεσμος ένα τέτοιο ποσό δεν μπορεί να το πληρώσει. Μιλάω ως μέλος του Συνδέσμου τώρα και όχι ως μέλος της δημοτικής αρχής. Ας γίνει όπως είπε ο Γιάννης Ν. Βέργος, ας μοιράσουμε τα χρόνια, ας γίνει για 40 χρόνια. Ας κάνουμε κάτι άλλο, ας κάνει ο Σύνδεσμος κάποιες συσκέψεις να βρει έναν άλλο τρόπο».

Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Ι. Μαραγκός πήρε τον λόγο και έκανε 3 προτάσεις, εν συντομία, λόγω πίεσης χρόνου στη Γ.Σ.

Η πρώτη πρόταση, σύμφωνα με το χειρόγραφο κείμενο που παρέδωσε ο κ. Μαραγκός στη γραμματέα της Γ.Σ. και το οποίο διάβασε ο ίδιος στη Γ.Σ., έχει ως εξής:

1η πρόταση: Αναγραφή ονομάτων πεσόντων στο Ηρώο.

«Στην περσινή Γ.Σ. ελήφθη ομόφωνη απόφαση για την αναγραφή στο Ηρώο των πεσόντων πατριωτών, που τα ονόματά τους υπάρχουν στα επίσημα αρχεία του Κράτους. Δυστυχώς, το Δ.Σ. δεν μπόρεσε να υλοποιήσει αυτή την απόφαση. Γι’ αυτό επαναφέρω αυτή την πρόταση, κατά τρόπο που νομίζω ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Η πρόταση έχει ως εξής:

Η Γ.Σ. αναθέτει στον υποστράτηγο ε.α., Χρ. Αθ. Μαραγκό, να προβεί, σε συνεργασία με το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αναγραφούν τα ονόματα των πεσόντων ηρώων στο υπάρχον Ηρώο.

Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι του χρόνου τον Αύγουστο, ώστε να γίνει και μια επίσημη τελετή, ισάξια με αυτή που έγινε για τον πεσόντα λοχαγό, Δ. Τρουπή, η προτομή του οποίου κοσμεί την πλατεία και δικαίως.

Δίκαιο, όμως, είναι και η αναγραφή των ονομάτων των υπολοίπων πεσόντων πατριωτών. Για όλους τους πεσόντες, η ζωή έχει την ίδια αξία, και εμείς, οι σημερινοί Σερβαίοι, έχουμε ιερό χρέος να τους μνημονεύσουμε όλους δεόντως. Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το ελάχιστο κόστος να μην επιβαρύνει τον Σύνδεσμο».

Με την πρόταση αυτή συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ο πρόεδρος της Γ.Σ. κ. Γ. Τρουπής, είπε για αυτά τα θέματα αποφασίζουν οι γενικές συνελεύσεις με ψηφοφορία.

2η πρόταση: Τιμή στον Σερβαίο μάστορα.

Διάβασε ο κ. Μαραγκός την πρότασή του.

«Όλοι γνωρίζουμε την ανάγλυφη πλάκα που έχουν φτιάξει οι Λαγκαδινοί, στη μνήμη του Λαγκαδινού μάστορα.

Νομίζω πως και οι Σερβαίοι μαστόροι σε τίποτα δεν υπολείπονται των Λαγκαδινών και θεωρώ χρέος μας να τιμήσουμε και εμείς τον «Σερβαίο μάστορα» με ανάλογο τρόπο. Να φτιάξουμε δηλαδή κάτι σε ανάγλυφη μορφή και να το βάλουμε δίπλα π.χ. από το Ηρώο, ή όπου αλλού αποφασιστεί.

Μια ιδέα π.χ. είναι ο μάστορας με το δισάκι του στον ώμο, που έχει στα βιβλία του, «σκαλίζοντας τις ρίζες μας», ο αείμνηστος πατριώτης λογοτέχνης, Θ. Κ. Τρουπής.

Ο πατριώτης Β. Κ. Σχίζας σε σχετική συζήτηση που είχαμε, μου είπε πως έχει τις διασυνδέσεις και μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Συνδέσμου.

Προτείνω στη Γ.Σ. την ανάθεση αυτής της προσπάθειας στον παραπάνω πατριώτη, ο οποίος, σε συνεργασία με το Δ.Σ. (αυτό θα είναι μπροστινό), να υλοποιήσει και αυτό το χρέος μας προς τους Σερβαίους μαστόρους, που έχουν φτιάξει υπέροχα πέτρινα έργα.

Ευχής έργο θα ήταν αν του χρόνου τον Αύγουστο γιορτάζαμε, συγχρόνως, τόσο την αναγραφή των ονομάτων στο Ηρώο, όσο και το μνημείο, στη μνήμη του Σερβαίου μάστορα».

Η πρόταση ενεκρίθη ομόφωνα από τη Γ.Σ.

3η πρόταση: Δημοσίευση άρθρων στην ιστοσελίδα
servou.gr

Η πρόταση αυτή δεν αναγνώστηκε λόγω έλλειψης χρόνου, και καταχωρείται στα πρακτικά. Σύμφωνα με το χειρόγραφο σημείωμα έχει ως εξής:

«Στο τελευταίο φύλλο του Αρτοζήνου δημοσιεύτηκε άρθρο που μιλούσε για “θολούρα και σύγχυση στην Ε.Δ.Ι. –Επιτροπή Διαχείρισης Ιστοσελίδας-”, σχετικά με την ανάρτηση ενός άρθρου.

Επειδή πράγματι υπήρχε πρόβλημα σε κάποιες περιπτώσεις, καλό είναι να αποφασίσει η Γ.Σ., ώστε να μην αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα και οι επόμενες Ε.Δ. της ιστοσελίδας.

Μέχρι τον περασμένο χρόνο που η Ε.Δ. είχε μέχρι 3 μέλη, οι αποφάσεις ελαμβάνοντο με ομοφωνία, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Από το τέλος του περασμένου χρόνου, που η Ε.Δ. της ιστοσελίδας έγινε 5μελής, αποφάσισαν και τα 5 μέλη ομόφωνα, οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πλειοψηφία, που είναι και η βασική αρχή της δημοκρατίας. Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα και την εφημερίδα και έτυχε τις εγκρίσεως του Δ.Σ.

Την απόφαση αυτή προτείνω να εγκρίνει και η Γ.Σ. Δηλαδή, αν τα μέλη της Ε.Δ. είναι 2 ή 3 να απαιτείται ομοφωνία, αν όμως είναι περισσότερα να αρκεί η πλειοψηφία».

«Επίσης, σας ενημερώνω ότι η τελευταία Επιτροπή Διαχείρισης της ιστοσελίδας του Συνδέσμου, servou.gr αποτελείται από την Ελένη Κ. Μπόρα, πρόεδρο της επιτροπής και γραμματέα του Συνδέσμου, τον Θ. Γ. Τρουπή και Ι. Στ. Βέργο, πρώην προέδρους του Συνδέσμου και νυν μέλη του Δ.Σ., τον Παύλο Ευστ. Δάρα, μέλος του Δ.Σ., και τον Χ. Ι. Μαραγκό, πρώην γραμματέα του Συνδέσμου και νυν αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. Όλοι τους "πανεπιστημιακού επιπέδου", συνεργάστηκαν αρμονικά, με θέληση και ήθος, και διατήρησαν την εφημερίδα, "Ο Αρτοζήνος", και την ιστοσελίδα, servou.gr, σε υψηλό πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο». 

Για την παραπάνω 3η πρόταση δεν αποφάνθηκε η Γ.Σ.

.

Τέλος, τον λόγο έλαβε η γραμματέας της Γ.Σ., Ελένη Κ. Μπόρα, και είπε:

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες, θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την τιμή που είχα, τα τελευταία δύο χρόνια, να υπηρετήσω τον Σύνδεσμο, ως γραμματέας του Δ.Σ., σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.

Είχα τη χαρά να συνδράμω στη σύνταξη της εφημερίδας του Συνδέσμου μας, «Ο Αρτοζήνος», μαζί με τον κ. Θ. Γ. Τρουπή και τον κ. Ι. Κ. Μπόρα.

Και είχα, επίσης, τη σχεδόν καθημερινή πρόκληση να βοηθήσω στη συντήρηση της ιστοσελίδας servou.gr, ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης, για την ενημέρωση των αναγνωστών της ιστοσελίδας, σε συνεργασία πάντα με τα άλλα μέλη της Ε.Δ.:
τον κ. Παύλο Ευστ. Δάρα με το θετικό πνεύμα του και τις γνώσεις του για τα θέματα του χωριού μας που έχει αποκομίσει από τον πατέρα του,
τον κ. Ι. Στ. Βέργο με την αγάπη του για τον μακρόσυρτο περιγραφικότατο διηγηματικό λόγο,
τον κ. Χρ. Ι. Μαραγκό, ακούραστο λάτρη της ιστοσελίδας και της ενημέρωσης, γλαφυρότατο ανταποκριτή των εκδηλώσεων στο χωριό, τροφοδοτώντας την ιστοσελίδα με πάμπολλα άρθρα,
τον κ. Θ. Γ. Τρουπή, (παντο)γνώστη όλων των πρακτικών και τεχνικών θεμάτων στην πλατφόρμα της ιστοσελίδας, για την προστασία, συντήρηση, αναβάθμιση και λειτουργία της.
Ευχαριστώ τον κ. Θ. Γ. Τρουπή, τον κ. Χρ. Ι. Μαραγκό και τον κ. Χρ. Δημητρόπουλο, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, είναι ακούραστοι δάσκαλοι στα θέματα της ιστοσελίδας.

Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους συνεργάτες και αρθρογράφους στα δύο μέσα ενημέρωσης που διαθέτει έως τώρα ο Σύνδεσμος, την εφημερίδα «Ο Αρτοζήνος» και την ιστοσελίδα servou.gr., για την προσωπική τους έφεση αλλά και για την ανταπόκρισή τους στα καλέσματα του Δ.Σ., όσον αφορά στην ανάγκη συμμετοχής και συνεργασίας όλων των πατριωτών.

Εύχομαι, επίσης, πάντα να ζούμε ωραίες στιγμές στο χωριό μας, όπως σήμερα, που το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σερβαίων είχε την τιμή και τη χαρά να βραβεύσει την διεθνώς γνωστή επιστήμονα ιατρό και ευρωβουλευτή, κυρία Ζαχαροπούλου.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι, όπως παρατηρούμε, φέτος στο χωριό μας κάνουν τις διακοπές τους πάρα πολλά παιδιά, κάθε ηλικίας. Το νεανικό αίμα βράζει γύρω μας και γεμίζει χαρά και ζωντάνια ο τόπος, στην πλατεία, στις εκκλησίες, στις μέρες, στις νύχτες, στα ξημερώματα. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να κάνουμε πράγματα για αυτά τα παιδιά που αγαπούν αυτόν τον όμορφο τόπο.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφάσισε φέτος, όπως και πέρυσι, και παράδωσε κλειδιά του Π.Κ. σε παρέες "μεγαλύτερων παιδιών", και πράγματι είδαμε ότι χρησιμοποίησαν τον χώρο με φροντίδα και σεβασμό, και αυτό είναι προς τιμή τους.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, να είμαστε καλά και πάντα να ανταμώνουμε»

Ο Θοδωρής Γ. Τρουπής, επαίνεσε τους νεότερους του Δ.Σ., τη γραμματέα, Ελένη Κ. Μπόρα, και το μέλος του Δ.Σ., Παύλο Ευστ. Δάρα, για την προσφορά τους στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα, και τις προτάσεις τους για το καλό του Συνδέσμου.

 

Β. ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ.

Πριν τελειώσει η Γ.Σ., ο πρόεδρος της Γ.Σ., κ. Γ. Θ. Τρουπής, διάβασε την ακόλουθη λίστα με τα ονόματα των πατριωτών που δήλωσαν υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ.
Η πρώτη λίστα άλλαξε στη συνέχεια με την πρόοδο της συζήτησης, αφαιρέθηκαν τα ονόματα του Θ. Γ. Τρουπή και Ν. Στ. Σχίζα, οι οποίοι δεν ήθελαν να συμμετέχουν, και προστέθηκαν τα ονόματα των: Ι. Στ. Βέργου, Παύλου Ευστ. Δάρα, Ι. Ν., Βέργου και Χρ. Ι. Μαραγκού.

Ιωάννης Κ. Μπόρας
Νίκος Γ. Λιατσόπουλος
Θεόδωρος Λιατσόπουλος
Ελένη Κ. Μπόρα
Κώστας Στ. Σχίζας
Ανδρέας Ι. Σχίζας
Παναγιώτα Χαρ. Στρίκου
Παναγιώτης Κ. Παγκράτης
Nεκτάριος Ν. Κωνσταντόπουλος
Σάββας Χρόνης
Γρηγόριος Τσίκος
Παύλος Ευστ. Δάρας
Ιωάννης Ν. Βέργος
Ιωάννης Στ. Βέργος
Χρήστος Ι. Μαραγκός

(Η λίστα θα είναι ανοιχτή για υποβολή και άλλων υποψηφιοτήτων στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, έως και την Πέμπτη 3-10-2019, Πρέπει ο καθένας να ξαναδηλώσει το όνομά του στην Εφορευτική Επιτροπή για να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητά του).

 

Περί ώρα 14η, λύθηκε η Γ.Σ. και υπογράφεται το παρόν πρακτικό.

 

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΕΡΑΣ

Όπως αποφασίστηκε το πρωί της 16ης Αυγούστου 2019 στη Γ.Σ. συνήλθαν στο Π.Κ., το απόγευμα της ίδιας μέρας, τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. (εκτός της γραμματέως, Ελένης Μπόρα), και οι προταθέντες από τον πρόεδρο της Γ.Σ., κ. Γεώργιο Θ. Τρουπή, για συμμετοχή στο νέο Δ.Σ.

Μετά από συζήτηση, ελήφθη η απόφαση να διεξαχθούν αρχαιρεσίες και να διενεργηθούν εκλογές, για την ανάληψη της διοίκησης του Συνδέσμου.

Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής, στις 6 Οκτωβρίου 2019, στο Γραφείο του Συνδέσμου, στην Οδό Αγίου Μάρκου 16, στο κέντρο της Αθήνας, και ώρα 10.00 π.μ – 14.00 μ.μ.

(Δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, σύμφωνα με το Καταστατικό, έχουν όλα τα μέλη που έχουν καταβάλει την εισφορά του τελευταίου χρόνου, από 1-1-2018 έως και την ημέρα των εκλογών).

Ως Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια των εκλογών προτάθηκαν οι πατριώτες:

Νίκος Στ. Σχίζας: 6946618091
Κώστας Ν. Κωνσταντόπουλος: 6951956102
Ιωάννης Χρ. Μαραγκός: 6973767871
Νίκος Ι. Βέργος (αναπληρωματικός): 210 5723880

Εξελεγκτική Επιτροπή προτάθηκε να είναι η ίδια που ήταν και στο προηγούμενο Δ.Σ. Λόγω του ότι έμεινε κενή η θέση του αείμνηστου Ν. Σχίζα, θα αποφασιστεί η τελική σύνθεση της Εξελεκτικής Επιτροπής από την Εφορευτική Επιτροπή.

 

(Ακριβές αντίγραφο από τα Πρακτικά της Γ.Σ. του Συνδέσμου,, Σέρβου, 16 Αυγούστου 2019)

 

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.,                                          Η Γραμματέας της Γ.Σ.,

Γεώργιος Θ. Τρουπής                                        Ελένη Κ. Μπόρα

 

 

Το Δ. Σ. του Συνδέσμου ευχαριστεί θερμά, τον κ. Νικο Ι. Βέργο, γιο του κ. Ιωάννου Ν. Βέργου, για την κάλυψη της Γενικής Συνέλευσης με βίντεο και φωτογραφίες. 

13 Γ, Συνέλευση 2019
 
12 Γ, Συνέλευση 2019
 
17  Γ. Συνέλευση 2019

14 Γ. Συνέλευση 2019
 
5 Γ, Συνέλευση 2019
 
6 Γ, Συνέλευση 2019
 
10 Γ, Συνέλευση 2019
 
9 Γ, Συνέλευση 2019
 
3  Γ. Συνέλευση  2019
 

1 Γ. Συνέλευση  2019

7 Γ, Συνέλευση 2019

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.