Χ. Ι. Μαραγκού.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Αρτοζήνος φ. 202.
.

Μελετώντας τα βιβλία του Συνδέσμου μας, για να βρω στοιχεία για τα μεγάλα έργα που έγιναν στο χωριό (δρόμος, σχολείο, εκκλησία) , κατέγραψα και ορισμένες  πληροφορίες, που θεώρησα πως μπορεί να ενδιαφέρουν τους πατριώτες, είτε τώρα είτε στο μέλλον. Τα στοιχεία είναι με χρονολογική σειρά από το 1930 έως το 2010, ενοποιημένα σε 4 ενότητες ανά 20ετία.

Α. ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1930-1950  

1931:

 Α-202-α-ΠαπαναστάσηςΟ Παππα-Αναστάσης χειροτονήθηκε ιερέας.  Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1932!! ο Παππα-Αναστάσης  με πατριώτες κατεβαίνουν από την Πάνω εκκλησιά (στο ύψος του σπιτιού του Τάσου Γεωργακόπουλου).

1933.

Στη Γ/Σ τίθεται θέμα από τον Γ. Ν. Μπόρα ενίσχυσης της σχ. επιτροπής για ανοικοδόμηση νέου διδακτηρίου, αφού στο παλιό οι συνθήκες ήσαν άθλιες. Το κράτος είχε χορηγήσει στην σχολική επιτροπή 50.000 το 1932, 50.000 το 1936 και ενέκρινε 100.000 το 1938, που όμως δεν δόθηκαν, λόγω των συνθηκών της εποχής.

1934.

Αποφασίζεται η υπαγωγή του χωριού στα Λαγκάδια, από δικαστικής πλευράς.

1936-1947.

 Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα πρακτικά στο βιβλίο των Συνελεύσεων, προφανώς λόγω των γνωστών γεγονότων εκείνης της περιόδου, που όλες οι Συλλογικές δραστηριότητες είχαν ατονήσει (στο βιβλίο υπάρχει συνέχεια και οι σελίδες είναι αριθμημένες). Η επόμενη καταγεγραμμένη Συνέλευση έγινε στις 16 Μαρτίου του 1947, με την παρουσία 33 πατριωτών. Προφανώς ο γιατρός είχε διαφυλάξει τα αρχεία του Συνδέσμου. Ακολούθησαν αρχαιρεσίες και επανεξελέγη ο Ι. Δημόπουλος, που ήταν πρόεδρος και πριν το 1936.

 Β. ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1950-1970 

1953.

Στην ΓΣ του Συνδέσμου (παραβρέθηκαν 49 πατριώτες),  ο πρόεδρος Ι. Δημόπουλος  ανέφερε πως ο Σύνδεσμος θρήνησε τον θάνατον του Γ. Γ. Τρουπή, πρώτου προέδρου του Συνδέσμου μας και ιδιαίτερα δραστήριου μέλους. Πρότεινε μάλιστα στη μνήμη του να προσφερθεί οικονομική βοήθεια στους αναξιοπαθούντες πατριώτες, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σωτηρία. Επίσης ανέφερε τον θάνατο του τ. προέδρου του χωριού Ι. Ρουσιά και μίλησε για την μεγάλη του συμβολή για τα έργα στο χωριό. Πρότεινε να εντοιχισθεί μαρμάρινη πλάκα στον τοίχο του σπιτιού του.

1954.

 Στη Γ. Συνέλευση που έγινε εκείνη τη χρονιά αναφέρθηκε  πως:

- στάλθηκε μηχάνημα από το Ναύπλιο για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του δρόμου από Σαρρά μέχρι Σέρβου.

 - φρόντισε (ο Ι. Δημόπουλος) να σταλούν δένδρα στο χωριό για δενδροφύτευση.

- έγινε εγκατάσταση τηλεφώνου στην κοινότητα.

 -δημιουργήθηκε Αγροτικό Ιατρείο και τοποθετήθηκε αγροτικός γιατρός.

 -δημιουργήθηκε Σταθμός Χωροφυλακής.

-Ο Προκοπάκης ζήτησε άδεια για να δρομολογήσει το αυτοκίνητό του στο χωριό.

 -αποφασίζεται να γίνει εκδρομή στο χωριό και να διερευνηθεί η δυνατότητα οργάνωσης χορού.

-τοποθετήθηκε νέος εφημέριος στο χωριό, ο παπα-Σωτήρης από Ζυγοβίστι.

1960.

 Ανακοινώθηκε πάλι στη Γ. Συνέλευση ότι:

 -το χωριό προμηθεύθηκε σωλήνες για μεταφορά νερού μετά από επίμονες ενέργειες του ιατρού Ι. Δημόπουλου.  

 -Το Πάσχα  οργανώθηκε με επιτυχία εκδρομή στο χωριό και από εκεί τις επόμενες ημέρες εκδρομή στο Λάδωνα και στην Ολυμπία.

 - Ο Σύνδεσμος αποφάσισε να διατεθούν  20.000 δρχ. για ανέγερση στήλης Ηρώων στο χωριό και πρόσφερε 40.000 δρχ. για έργα στην πλατεία του χωριού.

1962-1964.

 -Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο συνελεύσεων για τις επίμονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να γίνουν τα εγκαίνια του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Όμως τα εγκαίνια τελικά δεν έγιναν, χωρίς σε αυτό να ευθύνεται ο Σύνδεσμος.

- χοροεσπερίδα στην Αθήνα με συμμετοχή 150 ατόμων, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. -Στις Συνέλευση του Μαρτίου του 1964 ο πρόεδρος Ι. Δημόπουλος ζήτησε να μην ψηφισθεί πάλι γιατί ήταν πλέον 75 χρονών και η υγεία του δεν το επέτρεπε.

1966.

- πλακόστρωση στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και κάποια έργα στην πλατεία.

-άρχισε και η ηλεκτροδότηση του χωριού.

-με πρωτοβουλία του Ν. Παπαγεωργίου, ορισμένοι νέοι του χωριού επιμελήθηκαν την κατασκευή οστεοφυλακίου, στο νεκροταφείο του Μπουλούτσου.

Γ. ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1970-1990 

1972.

- Έκτακτη Γ/Σ. για συζήτηση των άρθρων του νέου καταστατικού του Συνδέσμου, θέμα που προφανώς είχε αποφασισθεί στην προηγούμενη συνέλευση. Από εκείνη την εποχή καθιερώθηκε ανά διετία τακτική γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες. 

-Ο Σύνδεσμος τύπωσε για πρώτη φορά ατζέντα με διευθύνσεις, τηλέφωνα και επαγγέλματα πατριωτών.

 1976.

 Α-202-β-iroo-Το (παλιό)  Ηρώο στήθηκε στην πλατεία της Κοίμησης της Θεοτόκου με ευθύνη της Κοινότητας, η οποία και θα αποφάσιζε για τα αποκαλυπτήρια.

-με χρήματα του Συνδέσμου επισκευάσθηκε νέος χώρος για το Αγροτικό Ιατρείο, αφού ο προηγούμενος κρίθηκε ακατάλληλος.

-Με συντονισμένες ενέργειες του Συνδέσμου και οικονομική συνεισφορά των πατριωτών, άρχισε η διάνοιξη του δρόμου Σέρβου-Αράπηδες.

 -Το φθινόπωρο του 1976 έγινε έκτακτη Γ/Σ και ακολούθησαν εκλογές, που διεξήχθησαν στο γραφείο του αείμνηστου δικηγόρου Ηλ. Γιαννακόπουλου και ανάδειξαν το ίδιο περίπου ΔΣ με εκείνο του Μαρτίου. Χαρακτηριστικό των εκλογών αυτών ήταν ο μεγάλος αριθμός τόσο των υποψηφίων (20), όσο και αυτών που ψήφισαν (334).

 - άρχισε και η κατασκευή από την Κοινότητα του Κοινοτικού γραφείου, σε χώρο που παραχώρησε ο Παππα-Αναστάσης.

1978.

-Ενοικίαση γραφείου Συνδέσμου στο Κέντρο της Αθήνας.

-επανέκδοση  ατζέντας Συλλόγου

-άρχισε η διάνοιξη του δρόμου προς το κάτω χωριό.

1979.

 τέλειωσαν οι εργασίες της Κοινότητας για την κατασκευή δεξαμενής στην Τρανή Βρύση. Την ίδια χρονιά χορηγήθηκαν από Κρατικούς φορείς 300.000 δρχ. για την μάντρα στο Λεύκο (προς το κάτω χωριό) και 150.000 δρχ. για την πλατεία του χωριού.

1980.

- Ιούνιος. Η έκτακτη Γ/Σ του Συνδέσμου αποφασίζει να  ανασυγκροτήσει η ίδια ΔΣ (χωρίς αρχαιρεσίες) και να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος στη θέση του Β. Δάρα -μέχρι τις επόμενες εκλογές- ο Ν. Τρουπής.  Στις επόμενες εκλογές (Φεβρουάριος 1981) πρόεδρος αναδείχθηκε ο Γ. Αναστασόπουλος για 2 χρόνια.

-οι πανωμαχαλίτες έκαναν δική τους επιτροπή και συγκέντρωσαν χρήματα (40.000 δρχ.), τα οποία έστειλαν στον πρόεδρο του χωριού για έναρξη εργασιών διάνοιξης δρόμου προς το πάνω χωριό.

1981.

- Μάρτιος. Εκδρομή στο χωριό με δύο πούλμαν, για την απογραφή. Καταγράφηκαν 293 κάτοικοι (το 1971 είχαν καταγραφεί 379 και το 1961, 695).

 -Ο πατριώτης Η. Λιατσιόπουλος (Πυλιτζής) άφησε με διαθήκη την περιουσία του στην εκκλησία, με εκτελεστή τον Ν. Χ. Μπόρα.

-Ο Σύλλογος ανέλαβε να επιπλώσει το Κοινοτικό Ιατρείο και οργάνωσε εκδρομή στη Στενή Ευβοίας.

 1982.

Τον Φεβρουάριο έγινε αποκριάτικος χορός των Σερβαίων της Τρίπολης,  με εξαιρετική επιτυχία.

1983.

-Λειτούργησαν υδρομετρητές στην Κοινότητα.

 -τροποποίηση  καταστατικού Συνδέσμου.

1984.

Για λόγους εξυπηρέτησης του Συνδέσμου τo γραφείο μεταφέρθηκε από την Αθήνα στα Ν. Λιόσια, όπου διέμεναν πολλοί πατριώτες

1985.

-Πέθανε στην Αθήνα ο Παππα-Αναστάσης, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν παπάς στο χωριό. Ήταν 84 ετών και κηδεύτηκε την επομένη στη γενέτειρα, όπως ήταν η επιθυμία του. Λίγους μήνες αργότερα (τον Σεπτέμβριο) πέθανε στην Αθήνα η Βάσω Κυριακοπούλου, σύζυγος Θεοδώρου Σχίζα, που είναι γνωστό πως είχε βοηθήσει στην κατασκευή του Ναού Κ. Θεοτόκου και όχι μόνο.

1987.

-Την Πρωτομαγιά του έτους αυτού πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο χωριό που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

-άρχισε η τοποθέτηση τηλεφώνων στα σπίτια του χωριού.

 -πέθανε στη Μυτιλήνη ο πατριώτης δάσκαλος Τάκης Τερζής, γνωστός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και σημαίνον στέλεχος του ΕΑΜ.

-Με ενέργειες του Συνδέσμου και φροντίδα του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ασημακόπουλου (κουνιάδου του πατριώτη μας Ν. Χ. Μπόρα) ενεκρίθησαν 2 εκατομμύρια δραχμές για το δρόμο στο επάνω χωριό.

-Με πριμοδότηση του Συνδέσμου οι νέοι του χωριού οργάνωσαν εκδρομή την πρωτομαγιά στην γενέτειρα, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

 1988.

-πέθανε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στη Ν. Σμύρνη ο δάσκαλος Δ. Ν.  Σχίζας

-Διαπλάτυνση του δρόμου κάτω από την εκκλησία.

-διαπλάτυνση και διαμόρφωση της πλατείας του χωριού με δωρεάν παραχώρηση από τον Μήτσιο Βέργο χώρου 25 τ.μ. (δημοσιεύεται ευχαριστήριο της Κοινότητας στον δωρητή).

-επένδυση του καμπαναριού με πέτρα.

- διαμορφώθηκε κατάλληλα ο χώρος στο Σουλινάρι.

-παραχωρήθηκε το σχολείο, ως χώρος αναψυχής για τους νέους.

-κυκλοφόρησε το βιβλίο του Β. Δάρα, που αναφέρεται σε ιστορικά θέματα του χωριού.

 1989

-το γραφείο του Συνδέσμου επανήλθε από τα Λιόσια στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρέμεινε μέχρι το 2004, που ο Σύνδεσμος απόχτησε ιδιόκτητη στέγη.

Α-202-γ-ekk zp - η Κοινότητα αποφάσισε να βάλει υδρομετρητές στο χωριό λόγω κατασπατάλησης του νερού .

-Τα έργα για την επέκταση της ηλεκτροδότησης μέχρι την Τρανηβρύση και το νεκροταφείο συνεχίζονται.

-Ο Ναός της  Ζωοδόχου Πηγής κρίθηκε διατηρητέο μνημείο, μετά από πρωτοβουλίες και ενέργειες του Συνδέσμου.

1990.

 -κυκλοφόρησε η νέα ατζέντα του Συνδέσμου.

-μόλυνση του νερού της βρύσης του συνοικισμού Αράπηδες. Αναγκαστικά έγινε μεταφορά νερού από το χωριό με πλαστικό σωλήνα, που παραμένει μέχρι σήμερα.

Δ. ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1990-2010.

 1991.

 -απογραφή στο χωριό. Απογράφηκαν 198 άτομα, περίπου 100 λιγότερα από την προηγούμενη δεκαετία.

-Τον Μάιο ο Σύνδεσμος οργάνωσε εκδρομή στα Τρίκαλα Κορινθίας, η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

-Τη χρονιά αυτή πέθανε και το μέλος του ΔΣ Θανάσης Μαραγκός, μετά από μακροχρόνια αρρώστια, σε ηλικία 61 ετών.

1993.

Α-202-δ-Παναγοπούλου Μ.Πέθανε η  ποιήτρια Μαρία  Παναγοπούλου, η οποία μας άφησε ένα πλούσιο λογοτεχνικό έργο. Ήταν ενεργό μέλος του Συνδέσμου μας και βοήθησε τα μέγιστα στην έκδοση της εφημερίδας

1994.

Σε σχετικό άρθρο στον «Α» και με τίτλο «Η προσφορά του Συνδέσμου για την Επάνω εκκλησιά» αναφέρεται πως η συνολική προσφορά έφτασε το ύψος των 3.846.100 δραχμών.

 1997-1998.

 -διάνοιξη του δρόμου προς Αγιαντριά  (εκεί βρέθηκε και το ψηφιδωτό που παραδόθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Σπάρτης και το οποίο εκτιμήθηκε πως ανάγεται στην παλαιοχρηστιανική εποχή, τον 4ο αιώνα μ. Χ.).

-διαμορφώθηκε σε πλατεία ο χώρος στης «ΓΡΙΑΣ ΤΟ ΣΩΡΟ»

-έγινε εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή με συμμετοχή του Νομάρχη κ. Γιαννόπουλου, σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος που συνέβη στην περιοχή που είναι γνωστή στους πατριώτες ως «παπά λιθάρι».

-αγορά μισού οικοπέδου που σήμερα είναι η πλατεία πάνω από το Πολιτιστικό Κέντρο. Το μισό αυτό οικόπεδο αγοράστηκε από τους κληρονόμους Αικατερίνης Δημοπούλου-Δημητροπούλου έναντι 4 εκατομμυρίων δραχμών, ποσό που διέθεσαν οι Ν. Ι. Μαραγκός (1 εκατ.), Στάθης Δάρας (1 εκατ.) και ο Σύνδεσμος (2 εκατ.). Το άλλο μισό οικόπεδο δωρίστηκε από τους κληρονόμους του στρατηγού Ευθυμίου Δημητρόπουλου

 2000.

- εκδήλωση στο ‘’Σωρό της Γριάς’’,  με ομιλητή τον Ν. Παπαγεωργίου και παρουσία του Υπουργού Ε. Γιαννόπουλου, πολλών πολιτικών, Τοπικών παραγόντων και πλήθος κόσμου. Έγινε αναδρομή σε ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής στην περίοδο της επανάστασης του 1821, ιδιαίτερα στη νικηφόρο «μάχη του Σέρβου» στις 10-11 Μαΐου 1826.

 -3ο Ηραιατικό Συνέδριο, 19 Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

2001.

-Απογράφηκαν στο χωριό  327 άνθρωποι, 125 περισσότεροι από την απογραφή 1991 και 34 περισσότεροι από την αντίστοιχη του 1981 (η αύξηση οφείλεται σε  σχετική οργάνωση για λόγους σκοπιμότητας, δικαιωμάτων στο νέο Δήμο κλπ).

- ο Σύνδεσμος με κρατική επιχορήγηση τσιμεντόστρωσε το τμήμα του δρόμου από την Τρανή βρύση προς το επάνω χωριό, μήκους περίπου 250 μέτρων.

2002

Στις αρχές της χρονιάς μαζί με την κοπή της πίτας, έγινε και εκδήλωση στη μνήμη της πατριώτισσας λογοτέχνιδος Μαρίας Παναγοπούλου. Παρέστησαν οι πολιτικοί της περιοχής μας, οι Τοπικές Αρχές, πολλοί φίλοι της Μαρίας και πάρα πολλοί πατριώτες. Οι ομιλητές εξήραν τόσο το λογοτεχνικό της έργο της Μαρίας όσο και τον εξαιρετικό της χαρακτήρα.

2003

-πέθανε ο αγαπητός σε όλους τους Σερβαίους  παππα-Σωτήρης, που για 25 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στο χωριό μας.

-πέθανε ξαφνικά το μέλος του ΔΣ Ν. Κουτσανδριάς

2004.

  Υπογράφηκαν τα συμβόλαια αγοράς του σημερινού γραφείου που στοίχησε περίπου 30.000 ευρώ, χρήματα που συγκεντρώθηκαν από προσφορές κυρίως των πατριωτών. Στις 10 Οκτωβρίου έγιναν παρουσία πολλών πατριωτών και άλλων καλεσμένων με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα εγκαίνια.

2005

-στην αίθουσα Ελλήνων λογοτεχνών, έγινε νέα εκδήλωση στη μνήμη της Μαρίας Παναγοπούλου, με πρωτοβουλία του λογοτέχνη Θ. Τρουπή και σε συνεργασία με το Σύνδεσμο.

-τον Αύγουστο έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έφτιαξε ο Σύνδεσμος στους Αράπηδες, σε συνεργασία με το Δήμο Ηραίας, στη μνήμη των προεπαναστατών κλεφτών Δήμου και Μακρυγιάννη.

-ανακατασκευή της Βρύσης του γιατρού στην κοκκινόβρυση,  με δωρεάν προσφορά προσωπικής εργασίας του Ι. Θ. Σχίζα και διάθεση των υλικών από το Σύνδεσμο. 

-Το 2005 έγινε γνωστή, με άρθρο του στρατηγού ε.α. Χ. Αθ. Μαραγκού η «μάχη της Πρινίτσας» που έγινε το 1263 στην περιοχή της Μπρίνιας και Μιλιάνθη, λίγο έξω από το χωριό μας.

-επανέκδοση μετά 15 χρόνια της ατζέντας με τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των πατριωτών.

2008.

Α-202-ζ-TroupisKTh-Πέθανε ο πατριώτης δάσκαλος και λογοτέχνης Θ. Κ. Τρουπής (φωτό), αφήνοντας πίσω του πλούσιο λογοτεχνικό και συγγραφικό έργο.

-Το ΔΣ συμμετείχε στο πανηγύρι στον Αγιο-Λια στο χωριό (πρόσφερε και μία γουρνοπούλα)  και στο πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου στους Αράπηδες ( πρόσφερε  μια γίδα).

-ο Σύνδεσμος συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του Φυσιολατρικού Ομίλου Ηραίας, για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φαραγγιού της Γκούρας. Έγινε εκδρομή στο φαράγγι με μεγάλη επιτυχία.

-εκδρομή στις Μυκήνες και Κιάτο, όπου τους εκδρομείς φιλοξένησε με θέρμη ο συγχωριανός μας αντιδήμαρχος Σικυώνος, Νίκος Ζαχαρόπουλος.

-Στη Γ.Σ. του Συνδέσμου κυριάρχησε το θέμα σχετικά με το αν πρέπει να πληρώνουν ή όχι κάθε χρόνο όσοι έχουν πληρώσει για τάφο στο νεκροταφείο.

2009.

-Δημιουργήθηκε από το Σύνδεσμο η ιστοσελίδα servou.gr και «βγήκε στον αέρα» τον Ιανουάριο.

-Υπέροχη μουσική εκδήλωση τον Αύγουστο στο χωριό, στη μνήμη του αείμνηστου δάσκαλου και λογοτέχνη Θ. Κ. Τρουπή από την οικογένειά του και τον διεθνούς φήμης μαέστρο και πιανίστα ανιψιό του, Αναστ. Στρίκο.

Α-202-η-Xeimonas2010.

-Πέθανε στα 65 του χρόνια ο αείμνηστος Ηλίας Χειμώνας (αριστερά στη φωτογραφία. Δεξιά είναι ο Ν. Τρουπής άλλωτε πρόεδρος του Συνδέσμου) από Αράπηδες, στρατιωτικός γιατρός, πρόεδρος του Συνδέσμου επί 6 χρόνια και δραστήριο μέλος του, που άφησε πίσω του πολύ σημαντικό συλλογικό έργο.

-Εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου του Συνδέσμου στο χωριό μας.  


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.