ΒΡΑΒΕΙΑ 1977-ΑΣτην προσεχή εκδήλωση του Συνδέσμου μας (2-2-2020), που θα γίνει κοπή πίτας και χορός, θα γίνει και απονομή βραβείων στους νέους με καταγωγή από το χωριό μας, που το 2019 διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους.

Μία συλλογική τακτική, που ακολουθείται χρόνια.

Με αυτή την ευκαιρία σκέφτηκα να κάνω μια σύντομη αναφορά, στον σημαντικό αυτό συλλογικό θεσμό, μιας και το 1976 που καθιερώθηκε ήμουνα στο Δ.Σ. και έκτοτε παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξή του.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ 1977-Α
ΒΡΑΒΕΙΑ 1977-Β

 1977. Βραβεία Συνδέσμου.

Στην πάνω φωτογραφία ο αείμνηστος Γ. Γκούτης
δίνει to βραβείο  σε ένα Σερβιωτόπουλο.
Στην κάτω, ο ερέας είναι ο αείμνηστος
Παπαναστάσης 

  

Κύριος στόχος αυτού του άρθρου είναι να στηριχτεί ο θεσμός από όλους πατριώτες, με όποιο τρόπο ο καθένας μας μπορεί. Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται το Δ.Σ. από τα παιδιά (ή τους γονείς τους) που διακρίθηκαν στις επιδόσεις τους, ώστε να περιληφθούν στις βραβεύσεις και έτσι να ενισχυθεί γενικά και ο Σύνδεσμος.

 

Όπως έχει γραφτεί και άλλες φορές, ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε πριν 44 χρόνια ( 1976), με απόφαση του τότε Δ.Σ. που προέκυψε από αυτές τις εκλογές και με πρόεδρο τον αείμνηστο γιατρό Στάθη Δάρα. Μάλιστα σε αυτή τη Γενική Συνέλευση (που έγινε μαζί με αρχαιρεσίες) βραβεύτηκαν, για πρώτη φορά, δύο Σερβιωτόπουλα.

 

Η πρώτη κανονική εκδήλωση βράβευσης των νέων έγινε την επόμενη χρονιά (1977), στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, με πολύ καλή οργάνωση και συμμετοχή πολλών πατριωτών. Βραβεύτηκαν τότε 9 παιδιά που αρίστευσαν στις εξετάσεις κατά την εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο και ένας νέος που εισήχθη στο Πανεπιστήμιο.

 

Έκτοτε, κάθε χρόνο γίνεται απονομή των βραβείων, συνήθως το μήνα Φεβρουάριο, μαζί με την εκδήλωση κοπής της πίτας. Σχετικά ρεπορτάζ μπορεί κάποιος να διαβάσει στην εφημερίδα του Συνδέσμου «Αρτοζήνος», για όλες τις χρονιές. Επίσης, από το 2009 που δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του Συνδέσμου servou.gr, υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για όλα τα παιδιά που βραβεύτηκαν, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

 

Από τα στοιχεία της ιστοσελίδας, μέσω της μηχανής αναζήτησης που διαθέτει, έφτιαξα τον παρακάτω συνοπτικό πίνακα, ενδεικτικά για κάποιες χρονιές, για μια γενική εντύπωση.

 

 

Βραβεία σε νέους του χωριού μας, για τις επιτυχίες τους.

 

ΕΤΟΣ

Σε

μαθητές

Σε επιτυχόντες

στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σε

πτυχιούχους

Σε μετα-

πτυχιακούς

Λοιπά

Βραβεία

1977

9

1

     
           

2007

6

2

5

3

 

2008

4

4

4

 

2

           

2012

 

4

1

1

1

           

2016

4

10

   

1

2017

3

7

2

1

 

2018

9

8

3

   

2019

15

10

2

2

1

.

Ο πατριώτης Γ. Δ. Βέργος ανέτρεξε στην εφημερίδα του Συνδέσμου «Αρτοζήνος» και κατέγραψε τα σχετικά στοιχεία (τον ευχαριστώ γι αυτό), από το 1976 που πρωτοκυκλοφόρησε μέχρι και το 2019.

Daras Routsi Zisis
2010. Ο Στάθης βραβεύει 
την  Ρούτση (εγγονή Θ. Ανδρ. Κουτσανδριά) και τον
Σπύρου (εγγονός του από την κόρη του Χριστίνα)
που εισήχθησαν στην Ιατρική Σχολή.

Βρήκε πως αυτή την περίοδο έχουν δοθεί:

-336 βραβεία σε μαθητές που εισήχθησαν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

-68 βραβεία σε φοιτητές που πήραν πτυχίο από τη σχολή τους.

-21 βραβεία για απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

-20 βραβεία σε παιδιά που διακρίθηκαν σε άλλους τομείς, όπως αθλητισμό κλπ.

Επίσης, δόθηκαν 126 βραβεία σε μαθητές δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Είναι αυτονόητο πως κάποια παιδιά βραβεύτηκαν 2 ή και περισσότερες φορές, όπως και κάποια άλλα που διακρίθηκαν για τις επιτυχίες τους αλλά δεν βραβεύτηκαν, επειδή δεν έγινε γνωστή η επιτυχία τους στον Σύνδεσμο.

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως στα πλαίσια των βραβείων του Συνδέσμου, ο επί πολλά έτη πρόεδρος του Συνδέσμου, γιατρός Στάθης Δάρας, το 1999 καθιέρωσε ετήσιο βραβείο με χρηματικό έπαθλο, στους εισαγόμενους στην Ιατρική Σχολή, στη μνήμη της μητέρας του. Το βραβείο αυτό το χρηματοδοτούσε ο ίδιος, και μέχρι το 2016που έφυγε για πάντα από τη ζωή, είχαν χορηγηθεί δώδεκα τέτοια βραβεία.

 

 

Στην περίοδο των 44 ετών της βράβευσης, τα βραβεία διαφοροποιήθηκαν μερικές φορές σε κάποιες λεπτομέρειες, με αποφάσεις των εκάστοτε ΔΣ. 

 

Μετά το 1995 και για κάποια χρόνια, καθιερώθηκε και βραβείο στη μνήμη του δικηγόρου Ηλία Ι. Γιαννακόπουλου, που διετέλεσε γραμματέας του ΔΣ του Συνδέσμου και πρόσφερε σημαντικές συλλογικές υπηρεσίες, πέραν του γραφείου του, που είχε γίνει και γραφείο του Συνδέσμου. Ο Ηλίας έφυγε από τη ζωή στα 45 του χρόνια και το βραβείο χορηγείτο στους εισαγόμενους στη Νομική Σχολή.

 

Πίτα 2019 5
Πίτα 2019 9
2019. Απονομή βραβείων.
Στην πάνω φωτογραφίαη η παιδίατρος Χριστίνα Μπόρα 
και στην κάτω ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Θ. Τρουπής
δίνουν βραβεία σε νέους του χωριού. 

 

Με την ευκαιρία αυτής της περιγραφής στα βραβεία του Συνδέσμου μας, θεωρώ σκόπιμο να κάνω μια αναφορά στον αείμνηστο πατριώτη, Κώστα Παν. Γκούτη, ένα ξεχωριστό «Σερβαίικο» μυαλό, μια μαθηματική ιδιοφυία διεθνούς κύρους. Δυστυχώς, ο Κώστας έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς στα 33 του χρόνια, σε ένα ατύχημα κατάδυσης, στο Σιάτλ της Αμερικής, το 1996. Σε αναγνώριση των σημαντικών υπηρεσιών που πρόσφερε στη μαθηματική επιστήμη, έχει δοθεί το όνομά του σε αίθουσες και έχει καθιερωθεί υποτροφία και βραβείο στο όνομά του, σε πανεπιστήμια της Αμερικής, της Αγγλίας και της Ισπανίας, όπου διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες και δίδαξε. Ο χαμός του Κώστα είναι μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της σκέψης και της επιστήμης παγκοσμίως, αλλά είναι, επίσης, τεράστια απώλεια για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό μας Σέρβου. Οι γονείς του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο χωριό. Η μητέρα του, Αθανασία Θ. Χειμώνα, ήταν από το συνοικισμό «Αράπηδες».  

Ο θεσμός των βραβείων, στους νέους που κατάγονται από το χωριό μας, νομίζω πως είναι από τις πλέον σημαντικές δημιουργίες του Συνδέσμου μας. Πέραν της αναγνώρισης και επιβράβευσης της προσπάθειες που κατέβαλαν οι νέοι μας, τους έφερε πιο κοντά στο χωριό, στον Σύνδεσμο, στους πατριώτες, στις καρδιές μας. Τους γνωρίσαμε πιο πολύ και χαρήκαμε για την επιτυχία τους και την προσπάθεια των γονιών τους.

 

Θερμά συγχαρητήρια, από όλους τους πατριώτες, σε όλους τους φερέλπιδες νέους, που έχουν καταγωγή από το χωριό μας και διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους.

Επίσης, θερμή παράκληση σε όλους τους νέους, να ενημερώνουν τον Σύνδεσμο για τις επιτυχίες τους, τόσο για να επιβραβεύεται η προσπάθειά τους όσο και να αποτελέσει αυτή τους η επιτυχία παράδειγμα προς μίμηση, από τους νεότερους πατριώτες.

 

Χ. Ι. Μαραγκός

.

ΥΓ. Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στη μνήμη των πέντε πατριωτών του ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές του Μαρτίου του 1976:

Στάθη Δάρα προέδρου, Ηλία Ι. Γιαννακόπουλου γραμματέα  και  των μελών Χρήστου Κωνσταντόπουλου, Ηλία Χειμώνα και Βασίλη Δάρα (παραιτήθηκε μετά 2-3 μήνες και τη θέση του πήρε ο Γιάννης Κ. Μπόρας).

Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του ΔΣ ήσαν οι:

Χ. Ι. Μαραγκός αντιπρόεδρος, Κώστας Χρονόπουλος, Θοδωρής Γ. Τρουπής και Ηλίας Π. Κωνσταντόπουλος, μέλη.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.