1) Επιστολή Ηλία Μπόρα-Ντόρου
.
Ηλίας Μπόρας - Ντόρος
Ausbau 12
1677Löwenberger Land                                                                                                                                              04.05.2009
Germany
Τηλέφωνο: 0049 33088 50689
 
Προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Σερβαίων Αρκαδίας.
 
Αγαπητοί συμπατριώτες!
Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα που οργάνωσε για τον Σύνδεσμο ο Χρήστος Δημητρόπουλος. Την θαυμάζουν ακόμη και άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με τέτοιου είδους εργασίες. Ένας γνωστός μου Ελληνοαμερικανός Καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, με καταγωγή των γονέων του από την Κανδήλα, την είδε σαν πρώτος και με συνεχάρη σαν Σερβαίο. Τα συγχαρητήρια ανήκουν πρώτα από όλα στον Χρήστο και μετά σε εσάς του ΔΣ.
Στο νέο ΔΣ και στον νεοεκλεγέντα συνομήλικο Πρόεδρο, Θοδωρή, εύχομαι καλή τύχη στην διαχείριση των υποθέσεων του Συνδέσμου. Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι προθυμοποιήθηκαν και νέοι συμπατριώτες να δραστηριοποιηθούν στο ΔΣ. Ελπίζω η νέα αυτή γενεά να δώσει ώθηση και σε ορισμένα θέματα νέα κατεύθυνση στην πολιτική του ΔΣ. Η κριτική τοποθέτηση εκπροσώπων αυτής της γενεάς στην ΓΣ του Μαρτίου 2008 με κάνει αισιόδοξο. Ελπίζω να την λάβετε σοβαρά υπ´ όψιν.
 
Σκοπός και θέμα αυτού του γράμματος μου δεν είναι ο ίδιος με τον μέχρι σήμερα συνηθισμένο, της αλληλογραφίας μου με το ΔΣ του Συνδέσμου !!!
Σας προτείνω, επειδή έχω ασχοληθεί  λίγο με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και των γεγονότων του Εμφυλίου, να γράψω για δημοσίευση στο Αρτοζήνο μια σειρά εκθέσεις για βασικά γεγονότα της εποχής εκείνης. Π.χ. Γοργοπόταμος, μάχες Βουρλιά, Δημητσάνας, Τροπαίων, Καλαβρύτων, Βυτίνας, Λεωνιδίου, Αη Βασίλη, Σπάρτης, Ίσσαρι, Στρέζοβας, Χαράδρα Καμπόνας-Βάγγου, Αμαλιάδας, κλπ. Επίσης σκοπεύω να αναφερθώ σε βασικά γεγονότα που επηρέασαν αποφασιστικά την κατάσταση στους κόλπους του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου (ΔΣΠ) π.χ. καταδίκη από ανταρτοδικείο  και εκτέλεση από τον ΔΣΠ του Ταγματάρχη του ΔΣΠ Αλέκου Τσουκόπουλου. Οι εκθέσεις αυτές θα αναφέρονται αποκλειστικά στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η γενική πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής δεν θα αποτελέσει θέμα αυτών των εκθέσεων.
 
Ένα άλλο θέμα που προτείνω, αφορά επίσης την ίδια περίοδο, είναι μια σειρά βιογραφικών σημειωμάτων βασικών στελεχών του ΔΣΠ (ανταρτών) π.χ. Γκιουζέλης, Ρογκάκος, Πέρδικας, Πάνος Γεωργόπουλος (ξάδελφος του συμμαθητού μας στο Γυμνάσιο Λαγκαδίων), Κονταλώνης, Μπελάς, Κ. Κανελλόπουλος, Ξυδέας, Νίκος Ζωγράφος (για τους γιατρούς ανάμεσα σας, αργότερα ιδιοκτήτης της κλινικής Αγία Λαύρα στη Νέα Ιωνία), Αθηνά Μπενέκου, Ασπασία Δασκαλοπούλου κλπ. Θα παραμείνω, εκτός φυσικά από την ανατίναξη της γέφυρας στον Γοργοπόταμο που αποτέλεσε πολεμική πράξη με παγκόσμια τότε απήχηση, σε γεγονότα πρώτα της περιοχής μας και γενικότερα της Πελοποννήσου.
 
Είμαι σύμφωνος, πως πρέπει να τελειώσει και έμπρακτα το "Μετα-εμφυλιοπολεμικό κλίμα" (ευχαριστώ τον Ηλία Χειμώνα που με δίδαξε αυτόν τον ορισμό), που επικρατούσε για δεκαετίες στην πατρίδα μας και καθόριζε τόσο την εξωτερική  όσο και κυρίως την εσωτερική πολιτική. Ο Αρτοζήνος μπορεί σε μια σχετικά μικρή ομάδα ανθρώπων που τον διαβάζουν και δεν έχουν την ευκαιρία η το μεράκι να ασχολούνται διεξοδικά με το παρελθόν, να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια.
 
Οι πήγες στις οποίες θα στηριχθώ είναι στην πλειοψηφία "αριστερών" συγγραφέων. Είναι συγγραφείς που έδρασαν εκείνη την εποχή σαν αντάρτες Αξιωματικοί του ΔΣΠ (π.χ. Καμαρινός και Μπελάς) με προσωπικές εμπειρίες, η σαν κριτικοί επιστήμονες (Ρουμελιώτης), καθως επίσης αυτόπτες μάρτυρες. Σερβαίοι δεν πρόκειται να αναφερθούν σε καμιά περίπτωση. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση, λόγω του ότι ζω στην Γερμανία, σε Ντοκουμέντα-Μαρτυρίες τότε κυβερνητικών παραγόντων για τις ίδιες περιπτώσεις, όπως π.χ. στρατιωτικών διοικητών κλπ, εκτός φυσικά από παραπομπές. Αν ζούσα στην Ελλάδα θα φρόντιζα φυσικά να διασταυρώσω τις πληροφορίες.
 
Αν το θέμα που σας προτείνω το βρίσκετε ενδιαφέρον, γράψτε μου ένα γράμμα με τις σκέψεις τις δικές σας, για να καταστρώσουμε ένα κοινό πρόγραμμα. Ο φίλος Παναγής Δάρας θα μπορούσε να σας βοηθήσει και πιθανώς να σας εκπροσωπήσει στην οργάνωση αυτού του προγράμματος, διότι νομίζω πως και αυτός έχει ασχοληθεί με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. 
    
Με φιλικούς χαιρετισμούς 
Ντόρος
...............................................................................................................................................................
2) Απάντηση ΔΣ Συνδέσμου.
.

Αγαπητέ Ηλία

Κατ΄αρχάς σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια για την ιστοσελίδα και τις ευχές σου για τον Σύνδεσμο. Πράγματι κάναμε μια σοβαρή προσπάθεια για να δώσουμε, στους πατριώτες μας κυρίως αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μια ποιοτική ιστοσελίδα, που να ευχαριστεί και να ενημερώνει. Ο Χρήστος Δημητρόπουλος έκανε πολύ κόπο να χτίσει το σκελετό και να λύσει πολλά τεχνικά προβλήματα  Χωρίς αυτόν πιστεύουμε πως δεν θα κάναμε αυτή τη δουλειά. Βέβαια και εμείς προσπαθήσαμε και προσπαθούμε, με την συνεχή εισαγωγή νέων άρθρων, την επιλογή κατάλληλων θεμάτων, φωτογραφιών, videoκλπ., να την εμπλουτίζουμε διαρκώς και να την κρατούμε στο ύψος που της αξίζει.

 Αναφορικά με την πρόταση σου να ερευνήσεις και να συγγράψεις γεγονότα και ανθρώπους της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου την βρίσκουμε ενδιαφέρουσα. Σε συγχαίρουμε γι΄αυτή σου την πρωτοβουλία, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μακάρι να επιτύχεις και ευχόμαστε το παράδειγμά σου να το μιμηθούν και άλλοι πατριώτες.

Οι πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα πρέπει να αξιολογούνται με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο, να διασώζονται και να παραδίδονται στις επόμενες γενιές. (Ένας Τόπος που αγνοεί την ιστορία του, δεν έχει μέλλον). Με την έννοια αυτή το έργο σου θα ήταν πολύτιμο. Και αντίθετα με την άποψη που εκφράζεις, να μη χρησιμοποιήσεις πηγές και αυτόπτες μάρτυρες Σερβαίους, εμείς θα λέγαμε να το επιδιώξεις και να το κάνεις. Θα βρεις το χρόνο και τον τρόπο να επικοινωνήσεις και να πάρεις συνεντεύξεις, έγγραφα και ότι άλλο θα πρέπει να διασωθεί και να μη λησμονηθεί, μόλις οι πρωταγωνιστές φύγουν από τη ζωή. Να γράψεις και ονόματα Σερβαίων, γιατί αυτά ενδιαφέρουν το χωριό μας. Οι αλήθειες πρέπει να λέγονται, αρκεί να είναι τεκμηριωμένες.

Αν έχεις διαβάσει το διήγημα του Θοδωρή Τρουπή «τα παράσημα» (το έχουμε στην ιστοσελίδα), εκεί φαίνεται ότι ο Πάνος Κουτσανδριάς έχει στοιχεία που σκόπευε να τα δώσει στον αείμνηστο Θοδωρή κάποτε. Δεν ξέρουμε αν τα έδωσε και ο Θοδωρής δεν υπάρχει πια για να τον ρωτήσουμε. Μπορείς όμως να αποτανθείς στον Πάνο και να μάθεις.

 Οι αναφορές που σκέφτεσαι σε γενικότερα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναμφισβήτητα έχουν την αξία τους, όμως είναι βέβαιο πως αν κάποιος θελήσει να αναζητήσει τέτοια στοιχεία μπορεί να βρει από πολλές πηγές. Δεν παραγνωρίζουμε πάντως το γεγονός πως όσο περισσότερες πηγές υπάρχουν για κάποια γεγονότα, τόσο περισσότερο προσεγγίζεται η αλήθεια.

 Ειδικότερα σε ότι αφορά την δημοσίευση στον Αρτοζήνο, θεωρούμε πως χρειάζεται πολλή προσοχή και μεγάλη περίσκεψη, για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα και η αποδοχή εάν είναι δυνατόν από το σύνολο σχεδόν των πατριωτών. Ασφαλώς δεν μπορεί να δημοσιευθεί εκεί τόση πολλή ύλη που ενδεχομένως συγκεντρώσεις, και η οποία αναπόφευκτα ίσως θα έχει κάποια δόση πολιτικής χροιάς. Θα μπορούσε πάντως κάποιο κείμενο, με την ευκαιρία κάποιας επετείου να δημοσιευθεί. Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν μπορούσαν να δημοσιευθούν ταυτόχρονα δύο κείμενα, ένα από κάθε πλευρά, ώστε οι αναγνώστες να κρίνουν αφού "...αμφείν τον μύθον ακούσαι...", όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.  

Έτσι και αλλιώς το σπουδαίο είναι να συγκεντρωθεί η ύλη, που έχει σχέση με τα γεγονότα στο χωριό μας και τη γύρω περιοχή και να καταγραφεί. Μετά μπορεί να εκδοθεί χωριστά (η να συμπεριληφθεί σε κάποια γενικότερη έκδοση του Συνδέσμου, που να περιλαμβάνει και άλλες απόψεις πατριωτών για το ίδιο θέμα) ή και να δημοσιευθούν κάποια κομμάτια, ή τέλος να αρχειοθετηθεί στο γραφείο του Συνδέσμου, για μελλοντική αξιοποίηση. Να είσαι βέβαιος πως θα έρθει η ώρα που θα εκτιμηθεί η αξία της (...κάθε πράγμα στον καιρό του...).

Με την ευκαιρία κάνουμε πρόταση  σε όποιον  πατριώτη μπορεί να καταγράψει γεγονότα της εποχής της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου στο χωριό μας, να το κάνει και να προσφέρει τα στοιχεία στο Σύνδεσμο, για να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Και αν μας επιτρέπεις αγαπητέ φίλε, θέλουμε να σου εκφράσουμε και μια γενικότερη άποψη. Στην παρουσίαση των στοιχείων που θα κάνεις, προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς όσο γίνεται περισσότερο από συμπάθειες και πολιτικές αντιλήψεις και να καταγράψεις τα γεγονότα όσο ποιό αντικειμενικά γίνεται. Να είσαι βέβαιος πως οι αναγνώστες θα το εκτιμήσουν αυτό.

Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι ο μέγας ιστορικός Θουκυδίδης, που έγραψε ιστορία την περίοδο που η πατρίδα του (Αθήνα) βρισκόταν σε πόλεμο με τους Σπαρτιάτες, δεν θεώρησε τον εαυτό του στρατευμένο -επειδή ήταν Αθηναίος- και δεν παρέλειψε να καταγράψει τις αρετές των Πελοποννησίων και τα σφάλματα των συμπολιτών του!!

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Το ΔΣ

  


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.