ΘΩΜΑΙΔΗΣ 2

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, τι σχέση  μπορεί να έχει το χωριό μας,   με την Ελληνοαμερικανική συνεργασία,  στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.  Και όμως έχει, αφού οι δύο  κύριοι συντελεστές αυτής της συνεργασίας  είναι οι καθηγητές Πανεπιστημίου,   Νίκος Θωμαΐδης και Βασίλης Βασιλείου,  οι οποίοι έχουν σχέση  με το χωριό  μας Σέρβου.

Ο Νίκος Θωμαΐδης,  Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Professor Adjunct School of Public Health Yale University ,  έχει παντρευτεί τη Νίκη Χ. Μαραγκού  από Σέρβου (καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπ. Δυτ. Αττικής)  και ο Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής  στο Πανεπιστήμιο Yale της Αμερικής  (Διευθυντής Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας), έχει καταγωγή από του Σέρβου (από την πλευρά της μητέρας του), από το σόι των Τρουπαίων (είναι απόγονος του ήρωα της ελληνικής επανάστασης Βασίλη Τρουπή, του οποίου φέρει και το όνομα)

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο εισηγητής κ.  Ν. Θωμαίδης είπε: 

ΘΩΜΑΙΔΗΣ

Ο κ. Θωμαΐδης  ομιλεί στους συνέδρους. Δίπλα του ο κ. Βασιλείου.

"...Προέρχομαι από ένα νησί, τη Λέσβο και ο δρόμος προς την γνώση μέσα από ποιοτικές σπουδές δεν ήταν πάντα εύκολος.

Είναι ένα μεγάλο βήμα για όλους εδώ να γνωρίζουμε ότι οι φοιτητές μας θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με ορισμένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο και ότι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα καινούργιο ακαδημαϊκό σύμπαν.

Σήμερα δεν είναι μόνο η αρχή μιας συνεργασίας, αλλά ένα τεράστιο βήμα στην πανεπιστημιακή πρόσβαση και συμπερίληψη.

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια συμμετείχαμε σήμερα στην εναρκτήρια εκδήλωση του «Pharos Summit 2022», της Συνόδου για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Και με αυτά τα λόγια, πλάι στον αγαπητό συνάδελφο και συνεργάτη στο εγχείρημα αυτό Βασίλη Βασιλείου Vasilis Vasiliou του Yale, παρουσιάσαμε εισαγωγικά τη νέα, φιλόδοξη και καινοτόμο συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστήμιο Αθηνών - University of Athens και του Yale University, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων άνευ διδάκτρων..."

 

Στην εκδήλωση, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Σταύρος Νιάρχος» στην Αθήνα.  παραβρέθηκαν και μίλησαν η  Υπουργός παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος  Μητσοτάκης.

Από Αμερικανικής πλευράς παραβρέθηκαν καθηγητές από 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, η Υφυπουργός παιδείας κυρία  Lee Satterfield και ο πρέσβης κ. George  Tsunis που έχει ελληνικές ρίζες (δεξιώθηκε τους συνέδρους, στηνΑμερικανική Πρεσβεία).

Οι αμερικανοί καθηγητές, με αυτή την ευκαιρία,  θα επισκεφθούν  και πολλά ελληνικά πανεπιστήμια.

.

Συγχαρητήρια στους δύο καθηγητές, με την ευχή να ευοδωθεί η προσπάθειά τους.

Χ. Ι. Μαραγκός

........................................................................................................................................................................................................................

Από την επίσκεψη των  Αμερικανών καθηγητών,  στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου  (Τρίπολη)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.