Ένα εικαστικό απόκτημα στο Πολιτιστικό Κέντρο

 

pinakas_pk_mylonas_1024Η εικαστική τέχνη βρήκε φιλόξενη στέγη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συνδέσμου των Σερβαίων. Χάρη στους πατριώτες, αποκτήθηκε ένας μεγάλος πίνακας, διαστάσεων 4.30x1.80, που έχει ως θέμα μια αντιπροσωπευτική ηθογραφία η οποία παραπέμπει στις καθημερινές ασχολίες ανθρώπων της υπαίθρου παλαιότερων χρόνων.

Η σύνθεση αναπαριστά ένα ακραιφνώς ελληνικό παραδοσιακό τοπίο. Ο λαϊκός ζωγράφος με ρεαλιστικό τρόπο επικεντρώνει σε έναν μύλο που γίνεται το ζύγισμα του αλέσματος από τον μυλωνά και τον χωρικό και πιο πέρα ένα άλογο που μετέφερε τον μόχθο του αφεντικού του βόσκει ανέμελα, περιμένοντας υπομονετικά. Το γύρω φυσικό τοπίο, με δυο άλογα να διασχίζουν το ποτάμι, άφθονο τρεχούμενο νερό, χωριάτες να περνάνε το γεφυράκι, παραστέκεται με χρωματική εκφραστικότητα σε όλη αυτή την ασχολία των ηθών μιας παλιάς νοσταλγικής εποχής.

Των πολύ  μεγάλων διαστάσεων αυτόν πίνακα δώρισαν ευγενώς οι πατριώτες μας Γιάννης Η. Χρονόπουλος, τέως ταμίας του Συλλόγου (ο οποίος πρωτοστάτησε σε όλη τη διαδικασία της αγοράς και της μεταφοράς στο Πολιτιστικό Κέντρο), Γιάννης Στ. Βέργος (πρώην πρόεδρος και νυν σύμβουλος στο ΔΣ) και Θεόδωρος Γ. Τρουπής (τέως πρόεδρος του ΔΣ).

 Ο Σύνδεσμος των Σερβαίων ευχαριστεί θερμά τους πατριώτες γι’ αυτή την ιδιαίτερη προσφορά που θα μείνει για πάντα και θα κοσμεί τον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.