ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD-ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΕΛΕΓΕΙΑ

 Στις 2 Απριλίου 2017, παρουσία μελών, φίλων και αρκετών προσκεκλημένων, στην Αθήνα,    παρουσιάστηκε το μουσικό άλμπουμ Αρκαδική Ελεγεία, με μελοποιημένα, από το συνθέτη Νίκο Τάτση, μοιρολόγια των Λαγκαδίων και της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας, πού περιλαμβάνονται στη συλλογή της κ. Μαρίας Κατσίκα- Πισιμίση.

 

 Ο Πρόεδρος κ. Τσιαούσης υπογράμμισε τον καινοτόμο χαρακτήρα της συγκεκριμένης μουσικής παραγωγής, πού αποτελεί μια γέφυρα, ανάμεσα στην παράδοση του θρηνητικού τραγουδιού και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Αναφέρθηκε παράλληλα και στην ολιστική προσέγγιση της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής πού ακολουθούν τα Ανθη της Πέτρας. Μίλησε συνοπτικά για τη δεύτερη φάση ενεργειών και δράσεων γιά το Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής  (εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και σωστικές παρεμβάσεις στο κτήριο). Τόνισε την ανάγκη στήριξης αυτής της προσπάθειας από κάθε πολίτη πού ενδιαφέρεται για την Παραδοσιακή μας Αρχιτεκτονική. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της Αρκαδικής Ελεγείας υπογραμμίζοντας ότι η παρουσίαση του μουσικού άλμπουμ  είναι ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στους δωρητές του Κέντρου.

 Οι ομιλίες του δημιουργού κ. Ν. Τάτση, τού λαογράφου κ. Δρίνη, τού συνθέτη κ. Νότη Μαυρουδή και τού ψυχιάτρου κ. Γ. Παπακώστα , ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες , μεταφέροντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θρηνητικό τραγούδι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση μέρους του μουσικού έργου από σπουδαίους σολίστες όπως Αγγελίνα Τκάτσεβα, Σοφία Μαυρογενίδου, Αρης Χατζησταύρου. Η Αμαλία Τάτση και ο Ν. Τάτσης απέδωσαν τους στίχους των μοιρολογιών με ένα μοναδικά συγκινησιακό τρόπο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

 Στις 29 Απριλίου 2017,  ο Πρόεδρος κ. Τσιαούσης μαζί με τον Αντιπρόεδρο κ. Κατσιούφη, τον Πρόεδρο τού επιστημονικού συμβουλίου των Ανθέων-καθηγητή ΕΜΠ, κ. Γκανιάτσα και συνεργάτιδα αρχιτέκτονα κ Αθανασοπούλου, επισκέφθηκαν το αρχοντικό Ρηγόπουλου στα Λαγκάδια. Εγινε αυτοψία των χώρων του κτηρίου και συζητήθηκαν διεξοδικά πολλά θέματα σχετικά με την αποκατάστασή του. Ο κ. Γκανιάτσας  σε συνεργασία με ομάδα αρχιτεκτόνων θα προτείνει σωστικές παρεμβάσεις και σχεδιάγραμμα για την τελική διαμόρφωση του Κέντρου Παραδοσιακής  Αρχιτεκτονικής. Επισκέφθηκαν επίσης το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί το Καλοκαιρινό Εργαστήρι της Πέτρας προκειμένου να έχουν άμεση αντίληψη του χώρου και να σχεδιάσουν ανάλογα το τελικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΥΣ ΜΑΣΤΟΡΟΥΣ-ΛΑΚΩΝΙΑ

 Στις 8 Μαίου 2017, ο Γορτυνιακός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Σπάρτης, διοργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει τους Λαγκαδινούς μαστόρους της πέτρας.  Πραγματοποιήθηκε στο Πνευματική Εστία Σπάρτης. Κύριος ομιλητής ήταν ο αρχιτέκτονας κ. Γιαξόγλου , μέλος του  επιστημονικού συμβουλίου των Ανθέων. Αναφέρθηκε στις διαδρομές των Λαγκαδινών μαστόρων στη Λακωνία και στα έργα τους, πληροφορίες πού έχει συλλέξει με πολύχρονη προσωπική έρευνα και συνεργασία με Λαγκαδινούς τεχνίτες της πέτρας. Ο κ. Γιαξόγλου, ένθερμος υποστηρικτής των Ανθέων, είχε παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά και στην ημερίδα πού  πραγματοποίησαν τα  Ανθη της Πέτρας, τον Ιούλιο του 2016, στα Λαγκάδια. Παρόμοιες δράσεις θα συμβάλλουν σημαντικά στον εμπλουτισμό της εικόνας πού διαθέτουμε για την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και θα αποτελέσουν πολύτιμο βοήθημα στις διαδρομές για την  Τέχνη της Πέτρας, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και όχι μόνο. Η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών καθώς και η ευαισθητοποίηση τους, αποτελούν επίσης παράπλευρα αλλά εξίσου σημαντικά οφέλη. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΑΝΘΕΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 Στις 13 Μαίου 2017, ο Πρόεδρος κ. Τσιαούσης, παρουσίασε σε Διεθνές Συνέδριο για τη Δημόσια Αρχαιολογία, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις των Ανθέων με στόχο την προστασία και ανάδειξη της Παραδοσιακής μας Αρχιτεκτονικής. Το συνέδριο πού συγκέντρωσε σημαντικούς ανθρώπους του Πολιτισμού από διάφορους τομείς (ακαδημαϊκούς, διευθυντές εφοριών αρχαιοτήτων, στελέχη ΥΠΠΟΑ, παράγοντες του τουρισμού κλπ), διοργανώθηκε από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο  πλαίσιο του ευρωπαικού προγράμματος  INNOVARCH(InnovatingTraining  AimsforPublicArchaeology).    

       


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )