Οι κουλούρες τ΄Αγιωργιού στα Τρόπαια Γορτυνίας

 

Η πατριώτισσα Μαρίνα Διαμαντοπούλου (σύζυγος Ν. Τρουπή) δημοσίευσε στο facebook της, το παρακάτω κείμενο με πάρα πολλές φωτογραφίες, από την εκδήλωση που έγινε στα Τρόπαια, με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου.

Επιλέξαμε πέντε από τις φωτογραφίες αυτές, και τις δημοσιεύουμε στο servou.gr, μαζί με το σχετικό κείμενο, ώστε να πάρουν «μια γεύση» οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, από τα πολιτιστικά «τεκτενόμενα» στην περιοχή μας.

ΧΙΜ

Το κείμενο και οι φωτογραφίες:

«Από την εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τροπαίων με την ευκαιρία της εορτής του Πολιούχου Αγίου Γεωργίου.

 

Την εκδήλωση "Οι κουλούρες τ' Αγιωργιού" οργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Γορτυνίας με την συνεργασία ομάδας γυναικών και περιλάμβανε έκθεση με παραδοσιακές κουλούρες, κεντητά ψωμιά και σπιτικά γλυκά που ετοίμασαν οι κυρίες των Τροπαίων, και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στις συμμετέχουσες.

Πολύ ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η συμμετοχή των παιδιών του Νηπιαγωγείου με τη δασκάλα τους, που έφτιαξαν μια κεντητή κουλούρα ειδικά για τη γιορτή και καταχειροκροτήθηκαν.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα όμορφα εκθέματα, χόρεψαν και γλέντησαν.


Ευχαριστώ πολύ τις κυρίες που συμμετείχαν! 

Ευχαριστούμε καιτην Marina Fatourou για τις φωτογραφίες!»

 

κουλούρες1κουλούρες2κουλούρες3κουλούρες5κουλούρες6κουλούρες8


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )