Αναδημοσίευση από   kalimera-arkadia

Οι συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις των Ανθέων της Πέτρας για τη διάσωση της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας με αφετηρία την εγγραφή της στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2017, έχουν κινητοποιήσει το ενδιαφέρον, όχι απλά σε υπερτοπικό, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα των Ανθέων έχει οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα, ένα από τα οποία είναι και το ημίωρο ντοκυμαντέρ που παρουσιάζει την ιστορική διαχρονία της τέχνης, σε παραγωγή της ΕΡΤ, και το οποίο θα προβληθεί σε πρώτη μετάδοση από την ΕΤ3 την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19.30 (πρωταγωνιστής: Χρήστος Ζαχάρωφ, σκηνοθεσία – concept: Γρηγόρης Βαρδαρινός, σενάριο – επιστημονικός συνεργάτης: Φίλιππος Μανδηλαράς).

Το ντοκυμαντέρ γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του 4ου Εργαστηρίου της τέχνης της πέτρας που διοργανώθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το σωματείο μας στα Λαγκάδια Αρκαδίας κι εντάσσεται σ’ ένα κύκλο από δώδεκα ντοκυμαντέρ που αφορούν διάφορες παραδοσιακές τέχνες της χώρας μας (από ξυλοναυπηγική ως αγγειοπλαστική) και χαρακτηρίζουν ένα σημαντικό τμήμα του νεώτερου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.