Αναδημοσίευση από   kalimera-arkadia

Οι συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις των Ανθέων της Πέτρας για τη διάσωση της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας με αφετηρία την εγγραφή της στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2017, έχουν κινητοποιήσει το ενδιαφέρον, όχι απλά σε υπερτοπικό, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα των Ανθέων έχει οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα, ένα από τα οποία είναι και το ημίωρο ντοκυμαντέρ που παρουσιάζει την ιστορική διαχρονία της τέχνης, σε παραγωγή της ΕΡΤ, και το οποίο θα προβληθεί σε πρώτη μετάδοση από την ΕΤ3 την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19.30 (πρωταγωνιστής: Χρήστος Ζαχάρωφ, σκηνοθεσία – concept: Γρηγόρης Βαρδαρινός, σενάριο – επιστημονικός συνεργάτης: Φίλιππος Μανδηλαράς).

Το ντοκυμαντέρ γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του 4ου Εργαστηρίου της τέχνης της πέτρας που διοργανώθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το σωματείο μας στα Λαγκάδια Αρκαδίας κι εντάσσεται σ’ ένα κύκλο από δώδεκα ντοκυμαντέρ που αφορούν διάφορες παραδοσιακές τέχνες της χώρας μας (από ξυλοναυπηγική ως αγγειοπλαστική) και χαρακτηρίζουν ένα σημαντικό τμήμα του νεώτερου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.