Τυπώθηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας, το 175 φύλλο της εφημερίδας του Συνδέσμου "Αρτοζήνος". Λόγω πληθώρας ύλης, το φύλλο αυτό περιλαμβάνει 12 σελίδες. Δυστυχώς κάποιες συνεργασίες πατριωτών δεν χώρεσαν και θα δημοσιευθούν σε επόμενα φύλλα. Προσπαθήσαμε η ύλη να είναι κατά το δυνατόν αντιπροσωπευτική και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όσο γίνεται περισσότερων πατριωτών.

Διαβάστε σε αυτό το φύλο το κύριο άρθρο, που αναφέρεται στα 87α γενέθλια του Συνδέσμου μας. Στη δεύτερη σελίδα υπάρχουν αναφορές για 2 γεννήσεις, 1 βάπτιση και 4 γάμους Σερβιωτόπουλων και στοιχεία για 9 πατριώτες που έφυγαν από τη ζωή. Στη σελ. 3 υπάρχει αφιέρωμα στον αείμνηστο δάσκαλο  Χ. Ν. Δάρα και άρθρο του Β. Σχίζα για το κάπνισμα.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε το εξαιρετικό άρθρο του υποστράτηγου ε.α. Χ. Αθ. Μαραγκού για το ξωκλήσι μας τον Αγιαντριά, το άλλοτε θρυλικό μοναστήρι, κάτω από τα ερείπια του οποίου πρέπει να βρίσκεται άγνωστο ακόμη κομμάτι της ιστορία του τόπου μας. Ενδιαφέρον το βιβλίο του Β. Γ. Μαραγκού, που εξέδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και αναφέρεται στην επίδραση της  Ελληνικής Ορθοδοξίας και του διαφωτισμού, στη διαμόρφωση της Βουλγαρικής ταυτότητας.

Εντυπωσιακό το άρθρο του υποπτέραρχου ε.α. ιατρού καρδιολόγου Ηλία Χειμώνα (του ευχόμαστε όλοι περαστικά στη δοκιμασία που περνάει με την υγεία του), για την αρχιτεκτονικά των παλιών σπιτιών του χωριού μας, όπως επίσης και το άρθρο του Ηλία Μπόρα-Ντόρου και εκείνο που υπογράφει ο "Τουθεύς".

Σας συνιστούμε ακόμη να διαβάσετε ενδιαφέρουσα αλληλογραφία του Συνδέσμου με τις Τοπικές Αρχές του Δήμου μας, τόσο για την αναγραφή ονομάτων πεσόντων στο Ηρώο, όσο και για θέματα που αφορούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Σχετικό είναι και το θεατρικό σκετς του αείμνηστου λογοτέχνη μας Θ. Κ. Τρουπή, με τίτλο "Το μαντάτο". Πιστεύουμε πως θα σας συγκινήσει.

Τέλος υπάρχουν πολλές ειδήσεις από την περιοχή, αναφορές στις τελευταίες εθνικές εκλογές και σε εκείνες του 1958!! και ασφαλώς λεπτομερή στοιχεία για τα έσοδα και έξοδα του Συνδέσμου, με ιδιαίτερες αναφορές στις προσφορές σε μνήμη πατριωτών.

Καλή περιήγηση στις σελίδες του "Αρτοζήνου on line"

Αρτοζήνος φ. 175


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )