Με την πρωτοβουλία του Δήμου Γορτυνίας και παρουσία του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Βλάση, του Δημάρχου κ. Στάθη Κούλη, του τέως Δημάρχου κ. Γιάννη Γιαννόπουλου, πολλών Δημοτικών Συμβούλων και πολλών πατριωτών, που ασχολούνται με τα κοινά και όχι μόνο, (δεν αναφέρω τα ονόματά τους, μπορεί να ξεχάσω κάποιους), πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση την Κυριακή 14/08/2022 εμπρός από την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η εκδήλωση και η τοποθέτηση πινακίδας 

ΟΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΘΑΝΟΥ) ΜΠΟΡΑ.

  Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση, απηύθυναν χαιρετισμό αρκετοί και κύριος ομιλητής ήταν ο τέως Δήμαρχος Ηραίας και νυν Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Γορτυνίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος και εξήρε το έργο του Θάνου στο Δήμο Ηραίας. Ομιλία απηύθυνα κι εγώ, ως ο υπεύθυνος  που είχα κάνει την Αίτηση στο Δήμο Γορτυνίας στις 20/03/2013, Αριθ. Πρωτ/λου 4025 και δεύτερη Αίτηση με 161 ονόματα που συμφωνούν με την ενέργειά μου και υπογράφουν στις 14/03/2014 με Αριθ. Πρωτ/λου 4073, την οποία κοινοποίησα στο Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και στον τοπικό πρόεδρο του χωριού μας.

   Στην κατοχή μου έχω την πρωτότυπη κατάσταση 97 ατόμων που έχουν θέσει την υπογραφή τους και 64 που έχουν αντί για υπογραφή το τηλέφωνό τους και είναι στη διάθεση του καθενός.

  Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία της κόρης του εκλιπόντα, Αγγελικής, όπου εξήρε κι αυτή τα προσόντα του πατέρα της, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η οικογένεια στη μνήμη του πατέρα της αποφάσισε η οικογένεια να δωρίσει στο χωριό έναν απεινιδωτή, διότι όπως είπε αν υπήρχε στο χωριό απινιδωτής ίσως ο πατέρας της να ήταν ανάμεσά μας. Μπράβο στην οικογένεια, να είναι όλοι καλά να τον θυμούνται.    

  Θέλω πάλι να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και όλους που έθεσαν την υπογραφή τους ή το τηλέφωνό τους .

  Καταθέτω το κείμενο της ομιλίας  μου.    

                                                         

Κυρίες και Κύριοι.

  Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τον αείμνηστο ΘΑΝΟ, το Θάνο Μπόρα. Μετά τον πρόωρο και ξαφνικό θάνατό του, στις δέκα Μαρτίου του  2013. Τότε πήρα την πρωτοβουλία και έκανα αίτηση στο Δήμο Γορτυνίας να ονομαστεί ο δρόμος από το Σουλινάρι, στη μνήμη του: 

ΟΔΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΟΡΑ

  Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε. Ευχαριστώ τον τέως Περιφερειάρχη, κύριο Τατούλη, που όταν του κοινοποίησα την τρίτη αίτησή μου, αποδέχτηκε την αίτηση μου και μου απάντησε αμέσως. Ευχαριστώ τον τέως Δήμαρχο κύριο Γιαννόπουλο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο αν και αργά, για την ομόφωνη απόφασή τους.

  Ευχαριστώ τον σημερινό  Δήμαρχο κύριο Κούλη και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που κι αυτοί πήραν ομόφωνη απόφαση. Ευχαριστώ και όλους τους παραβρισκόμενους.

  Στην πρωτοβουλία αυτή, δεν ήμουν μόνος. Βρήκα πολλούς συμπαραστάτες. Σε όσους απευθύνθηκα, κανείς δεν μου είπε όχι. Έτσι, συμπλήρωσα μια κατάσταση με περισσότερες από εκατό εξήντα υπογραφές  με όσους ήταν παρόντες, όταν έκανα την κατάσταση και όσοι δεν ήταν παρόντες, επικοινώνησα μαζί τους τηλεφωνικά και συμφώνησαν με την ενέργειά μου, έθεσαν το τηλέφωνό τους στη διάθεσή μας. Σε όσους τηλεφώνησα, κανείς δεν είπε όχι. Μπορούσα να είχα άλλες τόσες υπογραφές. Τους ευχαριστώ πολύ.

  Τώρα θα μου πείτε, γιατί να τιμήσουμε το Θάνο; Ο Θάνος είναι ο μόνος από το χωριό μας που όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Ηραίας αποφάσισε να κατέβει στο χωριό μας και να ασχοληθεί με τα κοινά. Πολλοί από το χωριό μας ασχολήθηκαν με τα κοινά, είτε στην Κοινότητα, είτε στο Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ή και σε άλλες υπηρεσίες, κανείς όμως δεν άφησε την εργασία του.

  Όσο λειτουργούσε ο Δήμος Ηραίας, ο Θάνος ήταν Πρόεδρος του Δ. Σ. ή Αντιδήμαρχος και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Έκανε πολλά έργα για το χωριό μας. Δεν είναι το μοναδικό έργο που έκανε. Αλλά αυτό το έργο διαπλάτυνσης του δρόμου και αντιστήριξης στην είσοδο του χωριού είναι πολύ σημαντικό. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια συζητούσαν ότι θα γίνει. Κανένας όμως δεν ασχολήθηκε για να γίνει.

  Με τις ενέργειες του Θάνου ολοκληρώθηκε και όχι μόνο αυτό αλλά όταν τελείωνε δεν έφτασαν τα χρήματα και ο Θάνος δάνεισε το δήμο για να τελειώσει πράγμα που δεν πήρε ποτέ τα δανεικά. Έχει κάνει και άλλα έργα: τη δεξαμενή, την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, που ήταν σωλήνες από αμίαντο, την Πλατεία.

  Πολλά άλλα έργα στο χωριό μας τα οποία αναφέρονται στην εφημερίδα μας, τον «Αρτοζήνο». Θα μου πείτε, είναι ο μόνος που έκανε κάτι για το χωριό μας; Ασφαλώς όχι. Ούτε είναι ο μόνος που έχει προσφέρει στο χωριό μας. Είναι κι άλλοι που έχουν προσφέρει, ίσως και περισσότερα. Ο Θάνος όμως είναι ο μόνος που εγκατέλειψε την Αθήνα, την οικογένειά του, τα εγγόνια του, που υπέρ αγαπούσε, τη δουλειά του και εγκαταστάθηκε στο χωριό μας, να προσφέρει στα κοινά του χωριού μας, που επίσης αγαπούσε και στην ευρύτερη περιοχή.

  Καιρός είναι νομίζω, να τιμήσουμε και τους υπόλοιπους, με πρώτο τον αείμνηστο γιατρό Ιωάννη Δημόπουλοκαι όποιον άλλο έχει προσφέρει στο χωριό μας, τους Σερβαίους λογοτέχνες και τους πεσόντες νεκρούς μας στους πολέμους, που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα, είναι κρίμα, να είναι γραμμένα τα ονόματά τους στα Γιάννενα, στο Μεγάλο Πεύκο και δεν γνωρίζωπου αλλού, και στην πατρίδα τους, στο χωριό τους, να τους αγνοούμε. Και όποιον άλλο έχει προσφέρει κάτι στο χωριό μας.

  Ο Θάνος ήταν ξάδερφός μου, (οι μάνες μας ήταν αδερφές), αλλά είμαστε και συνεργάτες για τριάντα χρόνια. Είχαμε καθημερινή επαφή, τον ήξερα πολύ καλά. Αγαπούσε το συνάνθρωπό του. ήταν πάντα παρών σε κάθε ανάγκη, σε όποιον που ζητούσε τη βοήθειά του. Όταν εύρισκε λίγο χρόνο επισκεπτόταν του χωριό μας που τόσο αγαπούσε. Δεν ήταν άνεργος, ούτε συνταξιούχος, και βρήκε τρόπο να απασχοληθεί. 

   Είχε τη βιοτεχνία του, και μάλιστα ανθούσα. Την άφησε στα παιδιά του και ήρθε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο χωριό και στην Αθήνα, στην οικογένειά του ερχόταν επισκέπτης.  Ήταν το στήριγμα των λίγων μονίμων κατοίκων του χωριού μας και όχι μόνο. Στο διάστημα αυτό ήμουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας και ο Θάνος δεν είχε λείψει από καμία εκδήλωσή του. Πολλές φορές μάλιστα, με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

   Πολλοί από τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας μου σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή, με πρώτο τον   αείμνηστο γιατρό  Στάθη Δάρα, που ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας μου, ας είναι αιωνία τους η μνήμη.

   Για τους λόγους αυτούς, πήρα αυτή την πρωτοβουλία. Εύχομαι στη γυναίκα του τη Γεωργία, στα παιδιά του τον Βασίλη και την Αγγελική, και στις οικογένειες τους, να είναι περήφανοι, για τον σύζυγο, πατέρα και παππού τους. Στα αδέρφια του και σε όλους τους συγγενείς και φίλους να είναι πάντα καλά να τον θυμούνται.
   Αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένε μου ξάδερφε.
Σας ευχαριστώ πολύ                 

Γιώργος Βέργος 

 

Ανάρτηση με απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου
ΚΛΙΚ 

Ο Πρόεδρος 
Νεκτάριος Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο Αντιπρόεδρος
Κώστας Στ. Σχίζας

Τα παρόντα μέλη του Δ.Σ.

Ελένη Κ. Μπόρα,
Η Γραμματέας του Δ.Σ.
του Συνδέσμου των Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας
"Η Κοίμηση της Θεοτόκου"

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.