Διαβάζοντας το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Γορτυνία» (Οκτώβριος 2022), της μοναδικής εφημερίδας με  θέματα σχεδόν αποκλειστικά  του νομού Γορτυνίας, σκέφτηκα να αναδημοσιεύσω μερικές περιλήψεις, που έκρινα πως θα ενδιαφέρουν πολλούς πατριώτες, μιας και δεν είναι όλοι συνδρομητές της εφημερίδας.

.

*Στην πρώτη σελίδα γίνεται αναφορά  στην πληθώρα προβλημάτων της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως.

Εγκαταλειμμένο και χορταριασμένο το Επισκοπικό Μέγαρο στη Δημητσάνα, που χρονολογείται από το 1928, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

  Από τις 174 ενορίες (και στις 2 επαρχίες) μισθοδοτούμενοι ιερείς  είναι 78,  κενές ενορίες 96!

(Πρόσφατα εξελέγη νέος Μητροπολίτης,  ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου).

.

*Προεκλογικός πυρετός παρατηρείται στην επαρχία, τόσο για τις Βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν το αργότερο μέχρι την ερχόμενη άνοιξη,  όσο και τις αυτοδιοικητικές (για Περιφερειάρχη και Δημάρχους),  που θα  γίνουν σε ένα χρόνο. Η Αρκαδία θα βγάλει πιθανότατα 3 βουλευτές, όσους και στις  προηγούμενες εκλογές (μάλλον έναν,  το κάθε ένα από τα 3 μεγαλύτερα κόμματα).

.

*Στη δεύτερη σελίδα, ο πατριώτης μας Ν. Παπαγεωργίου δημοσιεύει  μονίμως ενδιαφέροντα άρθρα για τον απελευθερωτή των Ελλήνων,  με τίτλο»

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΤΟΥ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ».

.

*Σε πολλά χωριά της Γορτυνίας το ίντερνετ «σέρνεται» με ταχύτητες περίπου  1,2 mbps.

.

*Κάτοικοι συγκεντρώνουν χρήματα για αγορά ασθενοφόρου στα Τρόπαια!

.

*Πολλαπλές επιδρομές αγριόχοιρων στις καλλιέργειες του Νομού, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

.

*Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η σύναξη των Δημητσανιτών αγίων, το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Αυγούστου 2022.

Στη χορεία αυτών των αγίων ανήκουν:

-Ο άγιος Θεόκλητος , αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμονίας.

-Ο άγιος Διονύσιος, ο σοφός πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

-0 άγιος Γρηγόριος οΕ΄,  πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

-Ο άγιος Ιωσήφ, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.

-Ο νεομάρτυρας Ευθύμιος

-Ο άγιος Ανανίας, επίσκοπος Λακεδαιμονίας και

Ο άγιος Δανιήλ Κατουνακιώτης.

.

*Κατά την απογραφή του 2021, οι μόνιμοι κάτοικοι του νομού Αρκαδίας ήσαν 77.551, 9.000 χιλιάδες λιγότεροι από την απογραφή του 2011.

.

*Το Σάββατο 27 Αυγούστου έλαβαν χώρα με επισημότητα τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα, στου Παλούμπα.

.

*Την Κυριακή 28 Αυγούστου τελέστηκε μνημόσυνο στη Δημητσάνα στη μνήμη των 13 ανδρών της χωροφυλακής και 2 πολιτών, που σκοτώθηκαν στη μάχη της Δημητσάνας στις 30-8-1948. Από την πλευρά του Δημοκρατικού στρατού οι πεσόντες ήσαν πάνω από 100.

.

*Από την περιφέρεια Πελοποννήσου εγκρίθηκαν 50.000 ευρώ, για συντήρηση του δρόμου Σέρβου-Αράπηδες-Κοκκινοράχη.

.

*Στο Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας,  λειτουργεί έκθεση παλιών φωτογραφιών, πλέον των τριών δεκαετιών,   από το αρχείο του φωτογράφου Μιχάλη Παναγόπουλου.

-

 Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.