Με μια διαφορετική εκδήλωση από αυτές που βλέπουμε το 15αύγουστο συνήθως στο όμορφο χωριό μας, ο Δήμος Γορτυνίας αποκάλυψε τις επιγραφές που φέρουν το όνομα του αειμνήστου πατριώτη μας Θάνου Ι. Μπόρα. Υλοποίησε την απόφαση του σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός Κώδικας και που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γιώργου Βέργου τον Μάρτη του 2013, αμέσως μετά τον θάνατο του καλού του φίλου, συνεργάτη και ξάδερφου.
   Στη είσοδο του χωριού μας και στην δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Τρανή Βρύση, μετά την επιμνημόσυνη δέηση και πριν το άνοιγμα του Δημητσανίτικου μπουφέ, ανέβηκαν στο βήμα και μίλησαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Γορτυνίας  Ευστάθιος Κουλης, ο πρώην Δήμαρχος Ιωάννης Γιαννόπουλος, και φυσικά ο πρώην Δήμαρχος Ηραίας Σταύρος Χριστόπουλος. 

   Παρών ήταν και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης που στην ομιλία του αναφέρθηκε στον άνισο αγώνα αυτών που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και που στο πρόσωπο του Θάνου Ι. Μπόρα αυτούς τιμά η ονοματοδοσία του δρόμου από την Τρανή Βρύση έως την Ζαχαρού. 
   Τον λόγο πήρε επίσης ο πατριώτης μας Γιώργος Βέργος που σύντομα αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόφασης για την ονοματοδοσία καθώς και στην ανιδιοτελή προσφορά του Θάνου στο χωριό μας. 
   Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του χωριού μας Γιάννης Μ. Ρουσιάς καθώς και ο καθηγητής ΕΚΠΑ  Γιώργος Θ. Τρουπής. 
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που η Αγγελική του Θάνου σκιαγράφησε τον χαρακτήρα του εκλιπόντος πατέρα της θυμίζοντας μας την καλωσύνη του και το μεγαλείο της καρδιάς του. Ανακοίνωσε δε την απόφαση της οικογένειας της να δωρίσει στο χωριό έναν απινιδωτή στη μνήμη του.
   Οι πρώην και ο νυν Δήμαρχος αναφέρθηκαν στα θέματα που διαχειρίστηκε ο Θάνος, την παρακαταθήκη που άφησε, και φυσικά στον άμεμπτο, ειλικρινή και φιλοπρόοδο χαρακτήρα του.
   Η αναφορά και των τριών Δημάρχων στον τιμώμενο πατριώτη μας ήταν δείγμα ομόνοιας και προσήλωσης στον αυτοδιοικητικό τους στόχο.
   Θερμή και συγκινητική ήταν η ομιλία του νυν προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δημάρχου Στ. Χριστόπουλου που δεν κατάφερε ούτε λεπτό  να κρύψει τα συναισθήματα του και μίλησε για τα χρόνια που συνεργάστηκε και την φιλία που ανέπτυξε με τον αείμνηστο Θάνο. 
   Αρκετοί ήταν οι πατριώτες που παρευρέθησαν. Και όλοι έφεραν στο νου τους κι άλλους που με τον τρόπο τους πρόσφεραν όσα και ο Θάνος. Τον ακούραστο σκαφτιά των τεχνικών έργων και των δρόμων, τον ποιητή που ύμνησε το χωριό μας και τη ζωή του, το μέλος του Συνδέσμου μας που προτίμησε την ορθοστασία στο τυπογραφείο από το κομμωτήριο ή το καφενείο για να πάει ο Αρτοζήνος σε κάθε σπίτι, ακόμα κι αυτόν που έδωσε από το υστέρημά του λίγες δραχμές για να καμαρώνουμε εμείς σήμερα το στολίδι μας στη Ράχη. ¨Ολων τα ονόματα έχουν θέση δίπλα σε αυτό του αείμνηστου Θάνου Ι. Μπόρα.
.
Παύλος Ε. Δάρας
 .
(EKM)

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.