"Αγαπητοί πατριώτες.
Σας στέλνω τρεις φωτογραφίες (από το 1995) από το αρχείο μου που αφορούν την υπογραφή των συμβολαίων για την ΔΩΡΕΑ στην Κοινότητα του 1/2 του οικοπέδου ιδιοκτησίας από τους  (4) υιούς του αείμνηστου στρατηγού Θύμιου Δημητρόπουλου, μετά από επιτυχή μεσολάβηση και επιδίωξη του τότε Δ.Σ. του Συλλόγου Σερβαίων. Είχαμε έρθει σε επαφή με τους αδελφούς Δημητρόπουλου μετά από  παρέμβαση/σύσταση του τωρινού μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Γιώργου Δημ. Βέργου. Μαζί με τον φίλο πατριώτη Γιάννη Αντώνη Κουτσανδριά (ψυχίατρος)  είχα παραστεί ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου,  στην υπογραφή του συμβολαίου και είχαμε δεσμευτεί από κοινού με τον τότε πρόεδρο της Κοινότητος Γιώργο Λιατσόπουλο  (ενδεχομένως αναγράφεται στο συμβόλαιο δωρεάς και ως επιθυμία των δωρητών) όταν κατασκευαστεί η πλατεία να μπει μια επιγραφή στην οποία θα αναφέρεται ότι η δωρεά έγινε στη μνήμη του πατέρα τους.
Σας στέλνω αυτό το μήνυμα για την τήρηση της υποσχέσεως που δώσαμε τότε ως Σύλλογος στη μνήμη του Θύμιου Δημητρόπουλου και την ενδεχόμενη σύνταξη και δημοσίευση σχετικού άρθρου στην εφημερίδα ΑΡΤΟΖΗΝΟΣ για να επισημανθεί η σημασία και να αναγνωριστεί η προσφορά των δωρητών.
Τέλος σημειώνω ότι το άλλο 1/2 του οικοπέδου ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ  από τους κληρονόμους ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ  με χρήματα του Συλλόγου, δια μέσου μελών του επόμενου ΔΣ στο οποίο επίσης συμμετείχα και μεταβιβάστηκε/δωρήθηκε στην Κοινότητα.
Ευχαριστώ και πάντα στη διάθεσή σας".
Απάντηση: Αγαπητέ Γιάννη, ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες και για τις πληροφορίες.  Η αναφορά σου για την τήρηση της υπόσχεσης, περί επιγραφής που θα μνημονεύει τη δωρεά, μας βρίσκει σύμφωνους. Μάλιστα έχει συζητηθεί το θέμα σε προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις και έχει ληφθεί απόφαση για τον εντοιχισμό σχετικής πλάκας. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου αποφασίστηκε η πλάκα να εντοιχισθεί στο πέτρινο τοιχίο που θα χτιστεί στην πλευρά κήπου Δημητρόπουλου.  Για το ιστορικό της απόκτησης του οικοπέδου, της επέκτασης της πλατείας και την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου, προτιθέμεθα να γράψουμε ένα άρθρο, στο οποίο θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε όλους όσους συνέβαλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην δημιουργία αυτού του έργου. Συμπληρωματικά αναφέρουμε πως η δωρεάν παραχώρηση του μισού οικοπέδου στην τότε Κοινότητα έγινε επί προεδρίας (στο Σύνδεσμο) Ηλία Θ. Γιαννακόπουλου και η αγορά του άλλου μισού επί προεδρίας Νίκου Ι. Μαραγκού. Για την αγορά του οικοπέδου (4 εκατομμύρια δραχμές) πρόσφεραν από ένα εκατομμύριο ο Στάθης Δάρας και ο Νίκος Ι. Μαραγκός και μικρότερα ποσά άλλοι πατριώτες, που τα ονόματά τους αναγράφονται στον Αρτοζήνο εκείνης της εποχής, με το ποσόν προσφοράς".



Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )