19-5-2009 - Από Σοφία Κατσαντώνη

19-5-2009.

Παρακαλώ, θα ήθελα να με ενημερώσετε από που μπορώ να προμηθευτώ το βιβλίου του Β. Δάρα "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΕΡΒΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ".

Με εκτίμηση
Σοφία Κατσαντώνη
.

Απάντηση: Αγαπητή κυρία Κατσαντώνη. Την πληροφορία που μας ζητάτε θα την πάρετε από τον ίδιο τον συγγραφέα. Το βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΕΡΒΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ που κυκλοφόρησε το1988, είναι ιδιωτική έκδοση του κ. Δάρα (όπως είναι και όλες οι εκδόσεις των Σερβαίων λογοτεχνών και Συγγραφέων)και ο Σύνδεσμο Σερβαίων δεν έχει καμία σχέση, ούτε έχει αντίτυπα για να σας εξυπηρετήσει. Η διεύθυνση και το τηλέφωνο του κ Β. Δάρα είναι Βύρωνος 28, ΤΚ 15231, Κ. Χαλάνδρι, τηλ 2106744567και της κόρης του Μαρίας (επειδή με τον κ. Δάρα ενδεχομένως δεν θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε, λόγω ηλικίας του), είναι Ιλιάδος 22, ΤΚ 15231, Κ. Χαλάνδρι, τηλ 2106713137. Θα μας ενδιέφερε ιδιαίτερα, αν θέλατε να μας πληροφορήσετε αν έχετε κάποια σχέση με το Σέρβου ή τους Σερβαίους. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε άλλη πληροφορία. Με εκτίμηση. Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας.

---------------
22-5-2009
Καλημέρα,
Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας στο προηγούμενο ερώτημά μου. Επικοινώνησα με την κα Μαρία Δάρα για το βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΕΡΒΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, η οποία με ενημέρωσε ότι έχουν εξαντληθεί τα αντίτυπα του σχετικού βιβλίου.
Υπάρχει καμία προοπτική να εκδόσει ο σύλλογος νέα αντίτυπα του ανωτέρω βιβλίου;
Ο λόγος που θέτω το ερώτημα είναι ότι πολύ πρόσφατα ανακάλυψα ότι περιλάμβάνεται σε αυτό το βιβλίο το γενεολογικό μου δέντρο, από την πλευρά της μητέρας μου.
Συγκεκριμένα είμαι δισέγγονη του Παπα Στρίκου, δηλαδή εγγονή της Άννας Στρίκου που παντρεύτηκε το Γεώργιο Ανδρικόπουλο και έκανε δύο κόρες. Η μητέρα μου είναι η Δήμητρα, μία από τις δύο κόρες της Άννας Στρίκου.
Με εκτίμηση Σοφία Κατσαντώνη.
.

Απάντηση. Αγαπητή Σοφία, χαιρόμαστε για το ενδιαφέρον σου για το γεννεαλογικό σου δένδρο, που από την πλευρά της μητέρας σου έχειτις ρίζες του στου Σέρβου. Στις προθέσεις του Συνδέσμου είναι να εκδόσει στο μέλλονένα βιβλίο που να περιλαμβάνει τα γεννεαλογικά δένδρα που αναφέρονται στο βιβλίο του κ. Δάρα, με τις αναγκαίες διορθώσεις για τους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά να προστεθούν και τα ονόματα όσων δεν περιλαμβάνονται (όπως π.χ. εσύ) και τα ονόματα γενικά αυτών που γεννήθηκαν μετά την έκδοση του βιβλίου το 1988.Πάντως θα μπορούσε να γίνει φωτοτυπία του βιβλίου, από αντίτυπο που έχουμε στο γραφείο του Συνδέσμου. Με την ευκαιρία ας γνωρίσεις και ένα συγγενή σου, μέσω της ιστοσελίδας μας. Ο γράφων που είναι μέλος της επιτροπής διαχείρησης της ιστοσελίδας (Χ. Μαραγκός)είναι δεύτερος ξάδερφος της μητέρας σου. Η μητέρα του Αγγελική (είναι 90 χρονών σήμερα, θυμάται πολύ καλά και είναι υπερήφανη για το θείο της τον παπα-Δημήτρη, στον οποίο συχνά αναφέρεται) ήταν κόρη του Χρήστου Στρίκου, αδερφού του παπα-Δημήτρη.Συνεπώς αγαπητή Σοφία είσαι ανηψιά μου και μπορώ να σε αποκαλώ με το μικρό σου όνομα. Θα χαρώ να σε γνωρίσω και από κοντά. Στόχος της ιστοσελίδας μας, μεταξύ των άλλων, είναι να γνωριστούνοι συγγενείς και οι πατριώτες μεταξύ τους.Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.