12-5-2009 - Μπόρας Ηλίας "Ντόρος" (μήνυμα 1)

Ο συμπατριώτης μας Ηλίας Μπόρας -Ντόρος, που ζει στη Γερμανία, απευθύνθηκε στο Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό για να αντλήσει πληροφορίες για την τύχη του συγχωριανού μας Χρήστου Ν. Τρουπή, που εξαφανίστηκε κατά την εποχή της Γερμανικής κατοχής.
Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής πολλοί Έλληνες, με ή χωρίς τη θέλησή τους, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για να λειτουργούν τα εργοστάσια της.
Ο Χρήστος Νικ. Τρουπής (Καλπακίδη), άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες, μετέβη στη Γερμανία και έκτοτε δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής.
Το γράμμα του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού είναι το παρακάτω:
Troupis_X

Σε μετάφραση που μας έστειλε ο Ηλίας το Γερμανικό κείμενο λέει: .

.Μετάφραση του γράμματος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού
Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός
Γενική Γραμματεία
Υπηρεσία Αναζήτησης Μονάχου
Κύριον
Ηλίαν Μπόρα
Ausbau 12
16775 Löwenberger Land
Μόναχο, τη 04.05.2009
Τρουπής Χρήστος, ημερομηνία γεννήσεως: 1920
Αξιότιμε κύριε Μπόρα !
Για την ανωτέρω περίπτωση σας πληροφορούμε, ότι στους φακέλους του αρχείου της υπηρεσίας αναζήτησης του Ερυθρού Σταυρού Μονάχου αναφέρεται ένας Τρουπής Χρήστος, γεννηθείς την 14.04.1920.
Αυτός απεβίωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε την 21.03.1945 σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως για "Displaced Persons" (ο όρος στην αγγλική γλώσσα μου είναι άγνωστος) στην Linz/ Αυστρίας συνεπεία των κακουχιών του πολέμου.
Ο θάνατος του έχει καταχωρηθεί στο ληξιαρχείο της Linz.
Ως Θέση του τάφου αναφέρετε "Wegscheid, Bezh. Linz Oberösterreich, 7/464".
Στην Διεθνή Υπηρεσία Αναζήτησης του Ερυθρού Σταυρού στο Bad Arolsen, όπου είναι αρχειοθετημένα τα ντοκουμέντα των αναγκαστικών εργατών στην Γερμανία, αναφέρεται επίσης ο Χρήστος Τρουπής. Εκεί πιστοποιείτε επιπλέον ότι ο Χρήστος Τρουπής, γεννήθηκε στην Ελλάδα (πόλη η χωριό δεν καταχωρείτε) και σαν όνομα της πόλης που προέρχεται ως "Ebensee, Solavyl" αναφέρετε.
Λυπούμεθα για την τραγική πληροφορία.
Όσον αφορά την τύχη του Γεωργίου Κλεισούρα οι έρευνες στην Αυστραλία δεν έχουν τελειώσει ακόμη.
Με φιλικούς Χαιρετισμούς
Ι.Α. Μπρίττα Μπούσσε.
.
Displaced Persons = Εκτοπισμένα άτομα (πρόσωπα )


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.