Στο 168 φύλλο της εφημερίδας "Αρτοζήνος" δημοσιεύθηκε το παρακάτω άρθρο  (από εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 1.7.2008), σχετικά με το κυνήγι στην περιοχή της Γκούρας.

"Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηραίας υπέβαλε αίτημα στο Δασαρχείο Βυτίνας να απαγορευτεί  το κυνήγι στο φαράγγι της Γκούρας, καθώς από τις περυσινές πυρκαγιές  και τη συρρίκνωση των   "ΑΚΑΥΤΩΝ  ΒΙΟΤΌΠΩΝ"  εκεί έχει βρει καταφύγιο τεράστιος αριθμός θηραμάτων.

Η απάντηση του δασαρχείου  ήταν αρνητική, με το αιτιολογικό όπως αναφέρεται στην εφημερίδα:

 "...Συνοψίζεται στο ότι λόγω των πυρκαγιών έχουν ήδη εκδοθεί απαγορευτικές διατάξεις για την άσκηση της θήρας σε αρκετές περιοχές , με αποτέλεσμα οι κυνηγοί να μην έχουν που να ασκήσουν το χόμπι τους...".  Και συνεχίζει: "Για τη λήψη της απόφασης ζητήθηκαν οι απόψεις  αρμοδίων Κυνηγετικών Οργανώσεων".

Στο άρθρο διαβάζουμε  ότι ο  πατριώτης μας αντιδήμαρχος κ. Θάνος Μπόρας δήλωσε προς τη ρεπόρτερ του δημοσιεύματος ότι:

"Εξαιτίας του περιορισμού των περιοχών προς άσκηση του κυνηγίου, έρχονται στη Γκούρα κυνηγοί απ' όλη την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να ξεμυτίσει, οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να βοσκήσουν τα ζώα τους, πόσο μάλλον τα  παιδιά να κάνουν βόλτα".

Για την απαγόρευση συμφωνούν και ευαίσθητοι κυνηγοί όπως ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, από του Ψάρι.  Η  εφημερίδα επανήλθε με  νέο άρθρο της στις 6.7.2008 και αναφέρει και τις  καθόλου πειστικές απαντήσεις υπαλλήλων του Δασαρχείου για της απόρριψη του αιτήματος του Δήμου Ηραίας.

Σχόλιο "Α".

Συγχαίρουμε το Δήμο για την πρωτοβουλία του  και εκφράζουμε τη γνώμη ότι τέτοιες αποφάσεις  θα έπρεπε  να  κοινοποιούνται  σε όλους τους Συλλόγους των χωριών του Δήμου μας, ώστε όλοι οι ευαίσθητοι πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους για ένα τέτοιο σκοπό προστασίας του οικοσυστήματος


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )