10.7.2008 Το φαράγγι της Γκούρας και το κυνήγι του αγριόχοιρου.

Στο 168 φύλλο της εφημερίδας "Αρτοζήνος" δημοσιεύθηκε το παρακάτω άρθρο  (από εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 1.7.2008), σχετικά με το κυνήγι στην περιοχή της Γκούρας.

"Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηραίας υπέβαλε αίτημα στο Δασαρχείο Βυτίνας να απαγορευτεί  το κυνήγι στο φαράγγι της Γκούρας, καθώς από τις περυσινές πυρκαγιές  και τη συρρίκνωση των   "ΑΚΑΥΤΩΝ  ΒΙΟΤΌΠΩΝ"  εκεί έχει βρει καταφύγιο τεράστιος αριθμός θηραμάτων.

Η απάντηση του δασαρχείου  ήταν αρνητική, με το αιτιολογικό όπως αναφέρεται στην εφημερίδα:

 "...Συνοψίζεται στο ότι λόγω των πυρκαγιών έχουν ήδη εκδοθεί απαγορευτικές διατάξεις για την άσκηση της θήρας σε αρκετές περιοχές , με αποτέλεσμα οι κυνηγοί να μην έχουν που να ασκήσουν το χόμπι τους...".  Και συνεχίζει: "Για τη λήψη της απόφασης ζητήθηκαν οι απόψεις  αρμοδίων Κυνηγετικών Οργανώσεων".

Στο άρθρο διαβάζουμε  ότι ο  πατριώτης μας αντιδήμαρχος κ. Θάνος Μπόρας δήλωσε προς τη ρεπόρτερ του δημοσιεύματος ότι:

"Εξαιτίας του περιορισμού των περιοχών προς άσκηση του κυνηγίου, έρχονται στη Γκούρα κυνηγοί απ' όλη την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να ξεμυτίσει, οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να βοσκήσουν τα ζώα τους, πόσο μάλλον τα  παιδιά να κάνουν βόλτα".

Για την απαγόρευση συμφωνούν και ευαίσθητοι κυνηγοί όπως ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, από του Ψάρι.  Η  εφημερίδα επανήλθε με  νέο άρθρο της στις 6.7.2008 και αναφέρει και τις  καθόλου πειστικές απαντήσεις υπαλλήλων του Δασαρχείου για της απόρριψη του αιτήματος του Δήμου Ηραίας.

Σχόλιο "Α".

Συγχαίρουμε το Δήμο για την πρωτοβουλία του  και εκφράζουμε τη γνώμη ότι τέτοιες αποφάσεις  θα έπρεπε  να  κοινοποιούνται  σε όλους τους Συλλόγους των χωριών του Δήμου μας, ώστε όλοι οι ευαίσθητοι πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους για ένα τέτοιο σκοπό προστασίας του οικοσυστήματος


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.