Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.thetravelbook.gr/article.asp?catid=29864&subid=2&pubid=64326798
Κείμενο: Γιάννης Μαντάς 
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής
 

Με πόσους τρόπους μπορεί μια βιβλιοθήκη να επηρεάσει τις τύχες ενός ολόκληρου λαού; Δες τη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.

 

 

dimitsana1Π

Πρωτολειτούργησε το 1764, απότοκο της προσπάθειας δύο μοναχών και για τα επόμενα πενήντα χρόνια απέκτησε φήμη χάρη στον πλούτο του αρχείου της, κοντά 5.000 τόμοι. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Μονή Φιλοσόφου, που λειτουργούσε τότε ως ιερατική σχολή. Αυτά τα βιβλία μελέτησαν προσωπικότητες όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε'.

Οταν ξέσπασε η Επανάσταση, ο ρόλος της Βιβλιοθήκης επεκτάθηκε. Δεν αρκούσε πια να φωτίζει τα μυαλά, χρειάζονταν κι άλλα. Μεγάλο μέρος των βιβλίων της χρησιμοποιήθηκε ως χαρτί για να κατασκευαστούν φυσέκια για τον Αγώνα. Τι ακριβώς χάθηκε δεν είναι γνωστό, μα χαλάλι.

dimitsana2

 
 
 

Σήμερα η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το Δημοτικό Σχολείο της Δημητσάνας. Από το παλιό της αρχείο διασώζει σήμερα περίπου 700 τόμους. Μαζί με τα νέα βιβλία που συνεχώς εμπλουτίζουν τις προθήκες της, ο αριθμός φτάνει τους 15.000.

dimitsana3

Η συλλογή της περιλαμβάνει χειρόγραφους κώδικες, παλαιότυπα βιβλία του 16ου αι., ιστορικό αρχείο καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Τεύθιδα (δεν είναι επισκέψιμα για το κοινό). Θα δεις ακόμα τη σέλα του οπλαρχηγού Παπαφλέσσα καθώς και τη λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού. 

 

(Θ.Γ.Τ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.