.

 

Συνεχίστηκε και φέτος η παράδοση εορτασμού, στη μνήμη του Προφήτη Ηλία στο ομώνυμο εκκλησάκι, που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού, κοντά στο ύψωμα του παλαιόκαστρου.

Την παραμονή έγινε περιποίηση του Ναού και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου, από ευσεβείς πατριώτες. Ανήμερα εψάλη θεία λειτουργία, που την παρακολούθησαν όλοι όσοι βρίσκονταν στο χωριό, κοντά στα 45-50 άτομα, λιγότερα από πέρυσι, που πρέπει να ήσαν περί τα 75 άτομα. Αναμενόμενο είναι, με τις συνθήκες της εποχής, κάθε χρόνο να συμμετέχουν λιγότεροι πατριώτες στον εορτασμό.

Το απολυτίκιον του Προφήτη:

 

"Ο ένσαρκος άγγελος, των προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος πρόδρομος της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας, Ελισαίου την χάριν, νόσους αποδιώκει και λεπρούς καθαρίζει δι ό και τοις τιμώσιν αυτόν βρύει ιάματα".

 

 

Πάντως, είναι σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται ακόμη εορτασμός και σε αυτό το εξωκκλήσι του χωριού. Τα προηγούμενα χρόνια (όχι τα πολύ πρόσφατα) γινόταν και ζωηρό πανηγύρι με χορό, με βραστή γίδα κλπ.

Χρόνια πολλά σε όσους συμμετείχαν, να είναι όλοι καλά και του χρόνου να γιορτάσουν ξανά τη μνήμη του Προφήτη.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Γεωργίου Ι. Τρουπή, που είναι εκκλησιαστικός Σύμβουλος και ψάλτης του χωριού. Του αξίζουν συγχαρητήρια για την συμβολή του στα εκκλησιαστικά πράγματα του χωριού μας, όπως και σε όλους όσους έχουν συμβάλλει ή συμβάλλουν σε αυτά, καθένας με τον τρόπο του.

Χ. Ι. Μαραγκός

.

ΓΔΤ-ΕΟΡΤΑΣ. ΑΓΙΟΛΙΟΣ-19Α
ΓΔΤ-ΕΟΡΤΑΣ. ΑΓΙΟΛΙΟΣ-19Β
ΓΔΤ-ΕΟΡΤΑΣ. ΑΓΙΟΛΙΟΣ-19Γ
ΓΔΤ-ΕΟΡΤΑΣ. ΑΓΙΟΛΙΟΣ-19Δ
 ΓΔΤ-ΕΟΡΤΑΣ. ΑΓΙΟΛΙΟΣ-19Η
 ΓΔΤ-ΕΟΡΤΑΣ. ΑΓΙΟΛΙΟΣ-19Ε
 ΓΔΤ-ΕΟΡΤΑΣ. ΑΓΙΟΛΙΟΣ-19Ζ
 Από αριστερά (όσους γνωρίζω).
*Παρασκευάς Στρίκος. Από τους πλέον συχνούς επισκέπτες του χωριού.
*Νίκος Θ. Τρουπής. Σχεδόν μόνιμος κάτοικος του χωριού.
*Δεν τον γνωρίζω
*Φανή Αθ. Παναγοπούλου, χήρα Μιχ. Μάνου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970
δεν θυμάμαι κάποια χρονιά,  να μην πήγε το καλοκαίρι στο χωριό, και όχι για λίγες μέρες.
 *Δεν τον γνωρίζω
*Μήτσιος Παναγή Στρίκος. και αυτός συχνός επισκέπτης του χωριού
 
 
 

                             ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ ΣΕΡΒΟΥ

                             2018. ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.