Ναός Ζωοδόχου Πηγής, στο Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης

.

Παρασκευή σήμερα 10-5-2019. Πριν από 15 ημέρες γιορτάσαμε πανηγυρικά, στο χωριό μας, Σέρβου,  τη Ζωοδόχο Πηγή, που είναι ο πρώτος Ναός που χτίστηκ εκεί, στο πάνω μέρος του χωριού. 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Ζ. ΠΗΓΗΣ ΣΕΡΒΟΥ 2019.

Επειδή ο ναός αυτός πιθανότατα έχει σχέση με τον ιστορικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται έξω από την Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή "Μπαλουκλή" (πρωτοχτίστηκε τον 5ο μ.χ. αιώνα), σας προτείνουμε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο, στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://www.dogma.gr/diafora/zoodochos-pigi-mpaloukli-ti-symvainei-me-tin-panagia-tis-polis-kai-ta-misotiganismena-psaria/101694/

(ΧΙΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.