Στην δυτική πλευρά του Παλαιοκάστρου, σχεδόν στη μέση της διαδρομής μεταξύ Αγίου Αντρέα και Κάστρου, σ' ένα μικρό πλάτωμα της βόρειας αντηρίδας, ο Θεόδωρος Τρουπής και τα αδέλφια Στέλιου Σχίζα πριν λίγα χρόνια, το 1985, ανήγειραν ένα μικρό εκκλησάκι του Άγιολιά.

 

Η θέση προσδιορίστηκε από το ομώνυμο αγιώνυμο, που κατά την παράδοση οφείλεται σε παλαιό ναό που είχαν κτίσει οι προγονοί μας πριν πολλά χρόνια στην περιοχή και ο οποίος καταστράφηκε από τους διαφόρους επιδρομείς και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.

 
agiolias_400_300 ekkl. agiolia_big
Το εξωκκλήσι του Αγιολιά παλιότερα Το εξωκκλήσι μετά την ανακαίνιση το 2007

Οι εκδοχές για τις ενδεχόμενες θέσεις του Ναού είναι: ότι ίσως να ήταν σε κάποια παλαιά σκήτη από τις πολλές που υπήρχαν στην βόρεια πλευρά του βουνού και η άλλη, η πιθανότερη, να ήταν στο κάστρο στην κορυφή του βουνού. Βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν άσχετη και η «αετοφωλιά» που επελέγη από τους κτήτορες.

Με δικά τους έξοδα κατασκευάστηκε, επεκτάθηκε και ο αμαξιτός δρόμος από τον Αγιαντριά μέχρι τον Ναό για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών και των πάσης φύσεως επισκεπτών [1]. Η θέα, η εξαίρετη, η επιβλητική, προς την βορειοδυτική Πελοπόννησο, κυρίως, αποζημιώνει τον επισκέπτη και ο πάνσεπτος λιτός Ναός ικανοποιεί τους προσκυνητές. Επί πλέον η προσπάθεια η ενέργεια, η πίστη των κτητόρων, ο εκτεταμένος ορίζοντας, η θέση στα 1235 μέτρα υπερθαλάσσιου ύψους, κοντά στους μύθους του κάστρου και του θρυλικού μοναστηριού, η βιογραφία του Προφήτη, δημιουργεί ένα παράξενο συναίσθημα σ' όλους τους ανερχόμενους προς τον Ναό, τους έλκει προς το ουράνιο, προς το «καθ' ομοίωσιν...»

Ο Ναός εορτάζει την 20η Ιουλίου. Απολυτίκιον:

Ο ένσαρκος άγγελος, των προφητών η κρηπίς [2], ο δεύτερος πρόδρομος της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας, Ελισαίου την χάριν, νόσους αποδιώκει και λεπρούς καθαρίζει δι ό και τοις τιμώσιν αυτόν βρύει ιάματα. ( ήχος δ΄. )

ΑΝΑΦΟΡΕΣ.

[1] Οι υπεύθυνοι , καθώς λέγεται, πρόκειται να προβούν σε ενέργειες επέκτασης του δρόμου, προς την κορυφή του βουνού μέχρι το Παλαιόκαστρο, στα 1285 μέτρα. Επιθυμούν να φέρουν το χωριό κοντά στο Κάστρο για να γνωρίσουν και οι νεότεροι τις ρίζες τους.

[2] Κρηπίς = βάση, θεμέλιο. Βρύω = παράγω αφθόνως.

Χ. Αθ. Μαραγκός.

♥♥♥

Συμπληρωματικά στοιχεία, από την εφημερίδα "Αρτοζήνος", για την επισκευή του Ναού.

Το 2007 οι Σχιζαίοι, με επικεφαλής το Ν. Στέλιου Σχίζα, μαζί με τους Νταραίους, κυρίως τα παιδιά του Ν. Δάρα, πήρανε την πρωτοβουλία να επισκεβάσουν το ναό και να φτιάξουν δρόμο από τον Αγιαντριά, ώστε να ανεβαίνει αυτοκίνητο. Σχετικά με την κατασκευή του δρόμου παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα "Αρτοζήνος" (φ. 162, 2007).

Opt.AGIOL_1_600
Ο ναός πάνω στο βράχο. Δυτιή πλευρά.

 

 

>

 

"...'Όπως μας πληροφόρησε ο Ν. Στ. Σχίζας ολοκληρώθηκε η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιαντριά μέχρι το εκκλησάκι του Αγιολιά. Επιπρόσθετα, ο χώρος δίπλα στο εκκλησάκι διαμορφώθηκε κατάλληλα (πλατεία), για στάθμευση και αναστροφή αυτοκινήτων. Με την ευκαιρία οι άνθρωποι που ανέλαβαν, οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν την διάνοιξη επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά τους ιδιοκτήτες των κτημάτων, από τα οποία πέρασε ο δρόμος, για την κατανόηση που επέδειξαν και την σύμφωνη γνώμη τους. (Κληρονόμοι Γ. Παπαγεωργίου, Κων/νος Γ. Γεωργακόπουλος και κληρονόμοι Στυλιανού Σχίζα). Επίσης θερμά ευχαριστούν τους πατριώτες που ενίσχυσαν οικονομικά την μέχρι τώρα προσπάθεια τους, ιδιαίτερα δε το Δ.Σ του Συλλόγου μας για την οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 1000 €. Ακόμη ευχαριστούν την Δασική Υπηρεσία Βυτίνας και ιδιαίτερα την προϊσταμένη κυρία Μαρία Καμαροπούλου- Χρονοπούλου, για την έγκριση της σχετικής άδειας διάνοιξης του δρόμου. Η δαπάνη για τη διάνοιξη ανήλθε στο ποσό των 3000 €, απομένει δε η αγορά των υλικών που απαιτούνται για την επισκευή του ναού.

Opt.AGIOL_2_600
Νοτιοδυτική πλευρά του Ν. του Προφήτη Ηλία.

 

 

 

 

Στο 162 φ. του Αρτοζήνου δημοσιεύεται και το παρακάτω κείμενο:

"Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής στο εκκλησάκι του Αγιολιά, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η περίφραξη για λόγους ασφαλείας και καθαριότητας. Μέχρι σήμερα συνολικά για την προσπάθειά μας είχαμε έσοδα 5.210 ευρώ και έξοδα 4.900 ευρώ "

Τα άτυπα εγκαίνεια του Ναού, με λειτουργία και πανηγυρισμό, έγιναν στις 20 Ιουλίου 2007.

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις.

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.