Εορτασμός «Προφήτη Ηλία» στο χωριό μας Σέρβου.

.

 

Έγινε και φέτος θεία λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγιολιά, που βρίσκεται στην κορυφή σχεδόν του «Παλαιόκαστρου», στη βορειοδυτική πλευρά. Οι λίγοι κάτοικοι του χωριού ανηφόρησαν στην πλαγιά του βουνού και αφού πέρασαν το ιστορικό ξωκλήσι του Αγιαντριά, έφτασαν στον Αγιολιά, με την απεριόριστη θέα, προς κάθε κατεύθυνση. Παρόλο που ο παππάς που λειτουργεί στο χωριό ήταν σε άλλη εκκλησία, που επίσης λειτουργεί, οι κάτοικοι φρόντισαν και βρήκαν άλλο παππά, για τη δική τους λειτουργία.

AGIOL 1 300Τα παλιότερα χρόνια συμμετείχαν πολλοί πατριώτες στον εορτασμό, και γινόταν και το σχετικό πανηγύρι μετά τη λειτουργία, με γουρνοπούλα, χορό κλπ. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μόνο λειτουργία, αφού οι προσκυνητές είναι πια πολύ λίγοι και το κέφι πολύ περιορισμένο. Φέτος ήσαν 46 άτομα στον εορτασμό, περίπου τα μισά σε σχέση με πέρυσι. Ας σημειωθεί πως φέτος την ίδια ημέρα γινόταν στην Αθήνα και η εξόδιος ακολουθία για τη Στέλλα Π. Δημητρόπουλου, που τόσο πρόωρα   και αναπάντεχα έφυγε από τη ζωή. Πάντως και για τη Στέλλα έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον Αγιολιά, καθώς και για τον πρώτο κτήτορα του Ναού Μιχάλη Σςχίζα, τον Θ. Κ. Τρουπή, που επιμελήθηκε την ανακαίνιση πριν πολλά χρόνια, τον Ηλία Χειμώνα, που ήταν επί χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου και τον Νίκο Στ. Σχίζα, που φρόντιζε ιδιαίτερα αυτό το ξωκλήσι. Αιωνία η μνήμη σε όλους.

Χρόνια πολλά σε όσους πατριώτες γιόρτασαν του «Αγιολιός», και του χρόνου ευχόμαστε να είναι περισσότεροι προσκυνητές στη μνήμη του Αγίου.

Χ. Ι. Μαραγκός

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.