Η Λαϊκή Συνέλευση το καλοκαίρι στο χωριό 13.08.2011

 

Με μοναδικό θέμα συζήτησης την τοποθέτηση προτομών στην κεντρική πλατεία συνήλθε στο χωριό, το Σάββατο στις 13 Αυγούστου και ώρα 11:00 π.μ. Λαϊκή Συνέλευση, σύμφωνα με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας και το Τοπικό Συμβούλιο.

Οι πατριώτες συμμετείχαν μαζικά και κατέκλυσαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, καταλαμβάνοντας όλα

τα καθίσματα και ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που παρακολούθησαν όρθιοι, δημιουργώντας το αδιαχώρητο, τις τοποθετήσεις των ομιλητών γι’ αυτό το θέμα που απασχόλησε τη Συνέλευση. Ένας πρόχειρος υπολογισμός τους εκτιμά σε περίπου 300-350 άτομα.

Πρόεδρος της Συνέλευσης ορίσθηκε ο καθηγητής της Ιατρικής Γεώργιος Τρουπής, ο οποίος προήδρευσε υποδειγματικά. Σε ένα κλίμα που πολλές φορές κινδύνευσε να φορτισθεί και να προκαλέσει εντάσεις έδρασε πυροσβεστικά, πάντα αντικειμενικός, με σθένος και δυναμική, καθώς διατήρησε τις ισορροπίες και τήρησε το “γράμμα του νόμου”. Γραμματέας που κράτησε τα Πρακτικά ήταν η υπάλληλος του Δήμου Γορτυνίας και συγχωριανή μας Βάσω Λιατσοπούλου.

Οι ομιλητές ήταν οι: Σχίζας Δ. Νικόλαος, Τρουπής Γ. Θεόδωρος, Γκούτης Κ. Αθανάσιος, Μπόρας Ι. Αθανάσιος, Μαραγκός Ι. Χρήστος, Μπόρας Ι. Ηλίας, Χρονόπουλος Η. Ιωάννης, Παναγόπουλος Π. Ιωάννης, Κωνσταντόπουλος Ν. Κωνσταντίνος, Ανδριόπουλος Ν. Ανδρέας, Δημητροπούλου Π. Στέλλα, Μπόρα Κ. Ελένη, Βέργος Ν. Ιωάννης, Βέργος Στ. Ιωάννης και Παναγοπούλου- Μάνου Φανή.

 Όλοι αυτοί ανέβηκαν στο βήμα και τοποθετήθηκαν είτε τασσόμενοι υπέρ των προτομών είτε κατά, είτε πρότειναν ενδιάμεσες λύσεις, προβάλλοντας τα ισχυρά επιχειρήματά τους και τεκμηριώνοντας την άποψή τους.

Η ψηφοφορία δι’ ανατάσεως της χειρός που αποπειράθηκε να πραγματοποιηθεί δεν κατέστη εφικτή καθώς λόγω του πλήθους των συμμετεχόντων ήταν αδύνατον να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Η λύση όμως ήρθε την κατάλληλη στιγμή και αποφασίστηκε ονομαστική ψηφοφορία για να εξασφαλισθεί η εγκυρότητα του αποτελέσματος.

Μπορεί ο χρόνος να ήταν αρκετός μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά στο τέλος τα αποτελέσματα ανέδειξαν 77 ψηφίσαντες κατά της τοποθέτησης προτομών και 76 ψηφίσαντες υπέρ.

Τα Πρακτικά της Λαϊκής Συνέλευσης βρίσκονται στη διάθεση των πατριωτών από την Ιστοσελίδα του Συνδέσμου.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )