Διαβάζοντας την εφημερίδα «Γορτυνία» (την παίρνω από τότε που κυκλοφόρησε ως «Λάδωνας», πάνω από 50 χρόνια) σκέφτηκα να αναδημοσιεύσω περιληπτικά στο ιστότοπο servou.gr κάποιες ειδήσεις, που νομίζω πως θα ενδιέφεραν πολλούς πατριώτες Σερβαίους, αλλά και επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, με καταγωγή από τη Γορτυνία.

Ιδιαίτερα στο τελευταίο φύλλο γίνεται αναφορά και σε τέσσερις πατριώτες, καθένας των οποίων είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στο 425ο φύλλο (30 Απριλίου 2024):

*Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ προϋπολογισμός του Δήμου Γορτυνίας για το 2024, ποσού 31.796.032 ευρώ. Έξοδα χρήσεως 8.590.072, επενδύσεις 19.703.292, πληρωμές παρελθόντων οικ. ετών 3.444.447 και αποθεματικό 58.169.

*Αρκάδες υποψήφιοι ευρωβουλευτές:

Με τη ΝΔ. Τσιόδρας Δ. από Μάναρη. Μουρούτης Γ. από Καρδαρίτσι. Κοντοζαμάνης Β. από Κυνουρία. Νιόβη Χριστοπούλου από Παναγίτσα .

Με το ΣΥΡΙΖΑ Αικατερίνη Γιαννακά, από Ζυγοβίστι. .

Με το ΠΑΣΟΚ Δημόπουλος Παν. Από Σέρβου. Λαμπράκης Γρ. από Τεγέα. Τσουκαλάς Κ. από Παραλογγούς και Κοντοβάζαινα.

Για τον πατριώτη μας Σερβαίο Παναγιώτη Δημόπουλο γράφει:

«Καθηγητής Ιατρικής, βιολόγος και σήμερα καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους επιστήμονες στον χώρο του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με πλούσιο συγγραφικό έργο και ακαδημαϊκές διακρίσεις».

Με το ΚΚΕ αναφέρει τον Παπαδάκη Κ. που έχει καταγωγή από το Μοναστηράκι και έχει διατελέσει επί δύο 5ετίες ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

*Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους ήρωες του 1821 σε Παλούμπα και Αγιονέρι Ηραίας. .

*Χιλιάδες κόσμου στη Δημητσάνα για τις λαμπαδηδρομίες. 

*Στη 2η σελίδα της εφημερίδας, ο πατριώτης μας ιστοριοδίφης Ν. Γ. Παπαγεωργίου, δημοσιεύει κάθε μήνα, επί 39 συναπτά έτη, άρθρα για τη ζωή και τη δράση του ελευθερωτή των Ελλήνων, Θ. Κολοκοτρώνη. Το τελευταίο άρθρο αναφέρεται στον επιτάφιο που εκφώνησε ο Παν. Σούτσος, για τον αρχιστράτηγο της επανάστασης. .

*Στη σελ. 14, ο επίσης πατριώτης μας Αθανάσιος Στρίκος, ταξίαρχος ε.α., εκπαιδευτικός, διατυπώνει την άποψή του για το επίκαιρο των ημερών  ποίημα  (τροπάριο) της Κασσιανής. .

*Λειψυδρία το καλοκαίρι στη Γορτυνία. Ο φετινός χειμώνας με τις λίγες βροχές και σχεδόν καθόλου χιονοπτώσεις, υπολογίζεται πως θα έχει μείωση του νερού το καλοκαίρι τουλάχιστον κατά 50%. .

*Ανακαίνιση-εκσυγχρονισμός των 7 ΚΕΠ του Δήμου Γορτυνίας. .

*Ημερίδα ρομποτικής και τεχνικής νοημοσύνης πραγματοποιήθηκε στη Δημητσάνα, στις 27 Απριλίου 2024. .

*Ανάγκη έργων βατότητας δρόμου «Δημητσάνας-Λυκούρεση» Ο Σύλλογος Λυκουρεσιωτών με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, εκθέτει την ανάγκη βελτίωσης –ασφαλτόστρωσης- αυτού του δρόμου, που εξυπηρετεί πολλά χωριά της ΔΕ Ηραίας. . *Αφή Ολυμπιακής φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, 16-4-2024. Τη Γαλλία, που διοργανώνει φέτος τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκπροσώπησε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Κυβερνήσεως Μακρόν, Χρυσούλα Νικ. Ζαχαροπούλου, από Σέρβου.

Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )