Στις 18.6.2016 ημερήσια απογευματινή εφημερίδα είχε ένθετο βιβλίο με τίτλο «Τα  Κάστρα». Διαβάζοντάς το, μου ήρθε στη μνήμη  το «Κάστρο» στην τοποθεσία «Πετροκόπου» στον Αρτοζήνο.

Είναι ο ομώνυμος  λόφος στην κορυφή του οποίου υπάρχει κυκλικό τείχος με τεράστιες πέτρες  που είναι ορατό και ευδιάκριτο από τους χάρτες της Google. Η τοποθεσία είναι τέτοια με πανοραμική ορατότητα και εποπτεία των περιοχών «Αγιώργηδες»,  Αγιάννηδες», «Κρυάβρυση» μέχρι και τη Δημητσάνα.

Γράφω το κείμενο αυτό με την ελπίδα πως κάποιος ειδικός μελετητής να δείξει ενδιαφέρον για έρευνα με δεδομένο ότι ιστορικά υπήρξε χωριό με το όνομα Αρτοζήνος, που πιθανά να είχε και «Κάστρο» για την ασφάλειά του.

Στις τρεις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά το τείχος του Κάστρου,  τα χωράφια στου Πετροκόπου και Αγιώργηδες, και η ευρύτερη περιοχή μέχρι τη Δημητσάνα.

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της κορυφής του λόφου είναι :

37ο 37΄50.79΄΄Β     22ο 01΄59.60΄΄ Ε   και σε υψόμετρο  1.256 μέτρων.

CASTLE ARTOZINOS

 

 Castle5

 

Castle Petrokopou

 

 

Το ξεκλήρισμα του Αρτοζήνου.

Βουνό και χωριό Αρτοζήνος

Τα καλοκαίρια στον Αρτοζήνο

Ο Αρτοζήνος

 

 

Θοδωρής Γ. Τρουπής (Γκράβαρης).

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.