.

Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, οι βαλκανικοί πόλεμοι έγιναν από τέσσερες βαλκανικές χώρες (Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα) εναντίον της Τουρκίας.

Ο πόλεμος από ελληνικής πλευράς κράτησε περίπου 9 μήνες, από τον Οκτώβριο του 1912 μέχρι τον Ιούνιο του 1913, που υπεγράφη εκεχειρία.

Από το χωριό μας πήραν μέρος στον πόλεμο αυτό, 56 πατριώτες κληρωτοί (υπηρετούσαν τη θητεία τους) και επίστρατοι (είχαν απολυθεί και κλήθηκαν ξανά στο στρατό).

Από τους 56 έχασαν τη ζωή τους 5 και επέστρεψαν στο χωριό 51. Πολύ βαρύ το τίμημα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο υποστράτηγος ε.α. Χ. Αθ. Μαραγκός (υπάρχει σύνδεση στο τέλος αυτού του άρθρου)

Έπεσαν υπέρ Πατρίδος:

1) Στρτης, Σχίζας Γεώργιος του Αθανασίου, εκ Σέρβου

2) Στρτης, Σχίζας Μιχαήλ του Κωνσταντίνου, εκ Σέρβου

3) Στρτης, Δημόπουλος Χρήστος του Νικολάου, εκ Σερβου

4) Στρτης, Γκούτης Ιωάννης του Βασιλείου, εκ Σέρβου

5) Στρτης, Λιατσόπουλος Νικόλαος του Ηλία, εκ Σέρβου

ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ Π.

 

Στον πόλεμο αυτό πήρε μέρος και ο πατριώτης Κλεισούρας Παναγιώτης, 27 ετών, στον οποίο απενεμήθη μετάλλιο για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Ο ίδιος έλεγε πως είχε τη σφαίρα ακόμη στο σώμα του.

Δυστυχώς όμως σύνταξη δεν πήρε.

Επειδή αυτό το δίπλωμα περιήλθε σε γνώση μας θεωρήσαμε χρέος μας να το δημοσιεύσουμε.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Β. Δάρας (από εκεί και η φωτογραφία)

«…Ο Π. Κλεισούρας με τη γυναίκα του Κανέλλα Σχίζα απόχτησαν 5 παιδιά (Κωνσταντή, Μαρία που παντρεύτηκε τον Ν. Ηλ. Σχίζα όταν πέθανε η γυναίκα του, Νικολέτα, Χρυσούλα και Βασίλη).

Χήρεψε νωρίς και στάθηκε πρότυπο στοργικού πατέρα δίπλα στα παιδιά του βαδίζοντας το δρόμο της φτώχειας και του αγώνα για τον επιούσιο. Καλόκαρδος και γλυκομίλητος είχε κερδίσει την αγάπη και τη συμπάθεια όλων των πατριωτών του…»

.

.

ΚΛΕΙΣΟΥΡΟΠΑΝΑΓΗΣ

 

Προφανώς και άλλοι πολεμιστές Σερβαίοι σε αυτόν τον πόλεμο (και όχι μόνο) θα έχουν λάβει μετάλλια. Καλό θα είναι στη μνήμη τους να μας τα δώσουν οι συγγενείς να τα δημοσιεύσουμε.

Από τους βαλκανικούς πολέμους η Ελλάδα βγήκε πολύ κερδισμένη, με διπλασιασμό σχεδόν των εδαφών της (από   66 χιλ. τετραγ. χιλιομ. σε 120) και αύξηση του πληθυσμού της από 2,8 εκατ. σε 5 εκατομμύρια.

.

Χ. Ι. Μαραγκός.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.