Μιλάμε Ελληνικά;

Greek Idol Live-                                                      L.A.P.D.

Talent Show-                                                           Taxi Girl

Chart Show – Your countdown-                     Traction

Extreme Make Over-                                             Master Chef

Dancing with the stars-                                       The Twenty

Exclucive-                                                                  That’s life

Stars System-                                                            Kid songs

Little people-                                                             TV Weekend

Lifestyle-                                                                      Love Bites

Wipe Out -                                                                   The X-factor

Με μία πρόχειρη ανάγνωση, οι περισσότεροι θα αναρωτιούνται τι είναι αυτά που έγραψα παραπάνω. Μερικοί δε θα καταλάβουν. Αλλά όσοι παρακολουθούν τακτικά τηλεόραση, γρήγορα θα αντιληφθούν ότι όλα τα παραπάνω είναι τίτλοι Ελληνικών εκπομπών, στα κυριότερα ιδιωτικά Ελληνικά κανάλια! Δεν αναφέρομαι σε κάποιο συγκεκριμένο κανάλι, αλλά σε όλα...

Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει μία σημαντική και ανησυχητική τάση για χρήση ξενόγλωσσων όρων στις διάφορες εκπομπές και ιδιαίτερα στις ψυχαγωγικές. Μία τάση που συμβαδίζει με τη γενικότερη φιλοσοφία του λαού μας να υιοθετεί ξενικά στοιχεία στη γλώσσα, στα ήθη και τα έθιμά του. Μία φιλοσοφία, όμως, που σε όλους τους τομείς του πολιτισμού μας, αλλά και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη γλώσσα μας, δεν είναι ορθή, δεν είναι λογική. Γιατί υποστηρίζω αυτή τη θέση;

Γιατί ένα από τα καλά και δυνατά στοιχεί του έθνους μας είναι η μοναδική σε πλούτο και ομορφιά γλώσσα του. Μία γλώσσα ζωντανή, με αναρίθμητες δυνατότητες και τεράστιο λεξιλογικό πλούτο, ο οποίος δύναται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε ανάγκη και απαίτηση. Θα περίμενε κανείς, ο λαός μας, με τόσο γλωσσικό πλούτο που διαθέτει, να απομονώνει τα ξενικά στοιχεία και να τα αντικαθιστά με ελληνικά. Αντί αυτού, όμως, διαβάζετε τους τίτλους εκπομπών, που ανέφερα παραπάνω.

Το θέμα δεν έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια. Αν και παλαιότερα οι Έλληνες είχαμε δείξει μία μοναδική ικανότητα αφομοίωσης όλων εκείνων των ξενικών στοιχείων στη γλώσσα μας (βλέπε περίοδο Τουρκοκρατίας), σιγά σιγά αρχίσαμε τις παραχωρήσεις. Αρχικά, εμφανίστηκαν λέξεις με μη Ελληνικές καταλήξεις, που χρησιμοποιήθηκαν πολύ σε διαφημιστικές πινακίδες ή επιγραφές καταστημάτων (πχ. ΣΥΡΤΕΞ, ΚΛΕΙΔΕΞ, ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤ, κ.α.), κυρίως για τις ανάγκες προβολής.

Αλλά σήμερα, αυτό που συμβαίνει στα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχει προηγούμενο! Οι τίτλοι πολλών ψυχαγωγικών κυρίως, εκπομπών, είναι ξενόγλωσσοι, εντελώς. Δε θυμίζουν, ούτε στο ελάχιστο, κάτι Ελληνικό. Και, όμως, επικράτησαν και διαιωνίζονται. Μία προσεκτικότερη προσέγγιση του θέματος, δείχνει ότι οι τίτλοι αναφέρονται σε εκπομπές που απευθύνονται κυρίως, αν όχι απόλυτα, στους νέους. Αυτό, άραγε, αποκαλύπτει μία γενικότερη προσπάθεια εκφυλισμού της Ελληνικής γλώσσας; Κανείς δεν ξέρει… Είναι, όμως, τουλάχιστον επικίνδυνη μία τέτοια πραγματικότητα, καθώς υπονομεύει ευθέως το μέλλον του έθνους μας. Ήδη υπάρχουν μελέτες πανεπιστημιακών, που δείχνουν ότι οι γλώσσα μας έχει συρρικνωθεί σημαντικά και η χρήση Ελληνικών λέξεων έχει περιοριστεί σε μερικές εκατοντάδες, μόνο.

Η αναφορά μου στην τηλεόραση δεν είναι τυχαία. Είναι το πιο κοινό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στην εποχή μας, με ιδιαίτερα μεγάλη διείσδυση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ιδιαίτερη σημασία έχει, όμως, η διείσδυσή της στην κατηγορία των νέων, οι οποίοι είναι και οι πιο επιρρεπείς. Έτσι, κάθε μήνυμα που απευθύνεται σε αυτούς εύκολα αφομοιώνεται και ασκεί σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και της συμπεριφοράς τους.

Το θέμα, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στους τίτλους των εκπομπών. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι και οι παρουσιαστές των εν λόγω εκπομπών υιοθετούν πολύ εύκολα ξενικούς όρους και λέξεις, που χρησιμοποιούν, δυστυχώς, συστηματικά πλέον. Για μένα, προσωπικά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό το φαινόμενο. Ο πλούτος και το βάθος της Ελληνικής γλώσσας επαρκούν απόλυτα, για να αντικαταστήσουν με επιτυχία και με απόλυτη ακρίβεια τους ξένους όρους, ώστε να αποδίδονται με πιστότητα στην Ελληνική γλώσσα. Κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να απομακρύνονται τέτοιοι άνθρωποι από την τηλεόραση…

Η σοβαρότητα του θέματος είναι μεγάλη και θεωρώ ότι τόσο η πολιτεία, όσο και οι επιφανείς και πνευματικοί άνθρωποι της πατρίδας και του έθνους μας, θα πρέπει να αναλάβουν την ανάλογη δράση, για να περιοριστεί –αν όχι εξαλειφθεί- το φαινόμενο…

Κωνσταντίνος Ιωάννου Παναγόπουλος

Πτυχιούχος Εργοθεραπείας

16.7.2010

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.