Μακριά από τον ήλιο

Η πληγωμένη μέρα ανοίγει τα βλέφαρα,

το σκοτάδι χαμηλώνει το σπαθί του,

ο πόνος που δεν κουβεντιάζεται πνίγεται στα βουνά,

γίνεται ένα με το πέλαγο η κραυγή του,

μια κοπέλα με το αίμα της ποτίζει γαρίφαλα λευκά,

μιας γυναίκας το αίμα το ρουφάει η πέτρα,

σε έναν κόσμο ολοκόκκινο από γαρίφαλα και πέτρα,

το δάκρυ εξακολουθεί τον περίπατό του,

και η βελόνα στην καρδιά τον γδέρνει συθέμελα.

Αγνώ

.
Υ.Σ. Αφιερωμένο σε κάθε γυναίκα που υφίσταται οποιαδήποτε μορφή βίας.


Η Βία κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, της 17ης Δεκεμβρίου 1999, ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδειχθεί και να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. 

Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών αντιστοιχεί στον ορισμό που υιοθετήθηκε στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών, το 1995, και αναφέρεται στις παραγράφους 113, 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο.

Ο όρος "βία κατά των γυναικών" περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα, ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (παρ. 113).

"Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους" (παρ. 118). 

Ο όρος βία περιλαμβάνει τόσο τις διάφορες μορφές της ενδοοικογενειακής βίας, όσο και τη βία στα πλαίσια της κοινωνίας -βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία, κλπ.

Η βία κατά των γυναικών είναι επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε αφορά στην άμεση οικογενειακή βία είτε στη σφαίρα  του ευρύτερου κοινωνικού ιστού.

 

ΕΚΜ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )