Το Σάββατο 15 Μαΐου έγινε η προγραμματισμένη εκδήλωση από το

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΗΡΑΙΑΣ «Η ΓΚΟΥΡΑ»  
«ΣΤΑ ΣΤΑΝΟΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΟΖΗΝΟΥ»

Agiodimitris_15-5-10
Agiodimitris_15-5-10_2
Στην πάνω φωτογραφία φαίνεται το ξωκκλήσι του Αγιοδημήτρη στον Αρτοζήνο, με τους επισκέπτες της 15-5-10. Κάτω από το εκκλησάκι διακρίνεται η βρύση, με αρκετό σήμερα γάργαρο νερό. Στην κάτω φωτογραφία φαίνεται η καταπράσινη λάκα, δίπλα στο εκκλησάκι και στο βάθος διακρίνονται τα αυτοκίνητα των επισκεπτών.

Rousias_15-5-10
Ο Γιάννης Κ. Ρουσιάς από του Σέρβου, δάσκαλος και κτηνοτρόφος με μεγάλη στάνη, είναι από τους πλέον γνήσιους συνεχιστές της παράδοσης των τσοπάνηδων του χωριού.

Επειδή ο καιρός ήταν βροχερός δεν έγινε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, που περιλάμβανε διαδρομή στο φαράγγι.

Το δεύτερο έγινε με κάποιες τροποποιήσεις, που θα διαβάσετε στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Ομίλου. (Αξιοθέατα-φαράγγι γκούρας-Εξόρμηση στα στανοτόπια του Αρτοζήνου).  Πάντως, ήταν μια εξαιρετική διαδρομή προς τον Αγιοδημήτρη και η ανθισμένη φύση προκαλούσε μια ψυχική ευεξία, που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Επίσης η διαδρομή από  Σέρβου μέχρι Λυκούρεση ήταν φανταστική, με την πυκνή βλάστηση, τα ψηλά δέντρα, τα ανθισμένα σπάρτα και την ατέλειωτη θέα προς το φαράγγι της Γκούρας και τις γύρω περιοχές. Όσο για τα ψητά αρνιά, που προσφέρανε οι τσοπάνηδες  της περιοχής, ...ούτε λόγος να γίνεται.

Τυχεροί όσοι μετείχαν της εκδήλωσης. Μπράβο στους οργανωτές και ας φροντίσουμε όλοι να συμμετέχουμε στην στην επόμενη εκδήλωση του Ομίλου. Αξίζει τον κόπο...

.

Εξόρμηση στα στανοτόπια του Αρτοζήνου

.

                                        ********

.

.

epimhmosini_216-5-10_Grias_SorosΤην επόμενη μέρα, Κυριακή 16 Μαΐου, έγινε στις «Γριάς το Σωρό» η προγραμματισμένη εκδήλωση του Συνδέσμου Σερβαίων.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση  στην προσπάθεια του Συνδέσμου να αναδείξει την  «Μάχη του Σέρβου», ενός αξιόλογου ιστορικού γεγονότος,  που δεν έχει γίνει ακόμη ευρύτερο γνωστό, όσο θα έπρεπε.

.

Xoros_bΤο πρωί έγινε θεία λειτουργία στο Ι. Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και στις 11.30 έγινε η εκδήλωση στης «Γριάς το Σωρό» με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου και ομιλία για το ιστορικό της μάχης  και στη συνέχεια δημοτικά τραγούδια, χορός και πλούσιο κέρασμα, κυρίως με ντόπιες νοστιμιές που πρόσφερε η οικογένεια του «τσελιγγοδάσκαλου» Γιάννη Κ. Ρουσιά και η Μαρίνα Ν. Τρουπή.

Λεπτομέρειες θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ που υπάρχει στην ενότητα ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΕΡΒΑΙΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, στην κατηγορία «Εκδηλώσεις».

Εκδήλωση Συνδέσμου στης "Γριάς το Σωρό"


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.