27.10.2012 Παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου (και πάλι!)

 

KazaniΠέρυσι εντρυφήσαμε στα μυστικά της παραδοσιακής απόσταξης του τσίπουρου, μάθαμε όλα τα εξαρτήματα του καζανιού, πειραματιστήκαμε στο σφράγισμα του με ζυμάρι και φυσικά δοκιμάσαμε την πρώτη στάλα.  Επίσης, διδαχτήκαμε ότι τα υλικά δεν κάνουν από μόνα τους καλό τσίπουρο, τα βράσιμο πάντα προϋποθέτει καλή παρέα, μεζέδες, ψήσιμο στα κάρβουνα και χορό.

Φέτος λέμε να το επαναλάβουμε διότι οι συμμετέχοντες το απόλαυσαν αλλά και  πολλοί συμπατριώτες μας, που δεν είχαν μπορέσει να παρευρεθούν, ζήλεψαν το ιδιότυπο αυτό «σεμινάριο». Έτσι, σας καλούμε στις 27 του Οκτώβρη να συναντηθούμε στο χωριό, πλάι στο καζάνι του Θύμιου Δημητρόπουλου, που με τη μαεστρία του μπαρμπά Νίκου Τρουπή, τελευταίου ενεργού αποστάκτη του χωριού, θα μας χαρίσει το αγαπημένο μας αγιονέρι. 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )