Με εξαιρετική λαμπρότητα και ωραίο καιρό γιορτάστηκε και φέτος στο χωριό μας Σέρβου η εορτή της "Κοίμησης της Θεοτόκουnaos_koimisis_thotokou", με συμμετοχή πολλών πατριωτών και φίλων, από όλη σχεδόν την Ελλάδα αλλά και από χώρες του Εξωτερικού.  

Οι καλοί γνώστες των πραγμάτων λένε, πως το χωριό φέτος είχε περισσότερο κόσμο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

 

Την παραμονή έγινε κατανυκτικός εσπερινός με κατάμεστη την εκκλησία από κόσμο, χοροστατούντος του πρωτοπρεσβύτερου του χωριού πατέρα Σωτηρίου. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε περιφορά της εικόνας μέχρι το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Στη διπλανή φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από τη λιτανείαkoimisis_thotokou_b της εικόνας (στην πλατεία που στρίβουν τα λεωφορεία) διακρίνονται τα παιδιά με τα εξαπτέρυγα, ακολουθoύν οι δύο "νεαροί" κρατώντας την εορτάζουσα εικόνα της Παναγίας και στη συνέχεια ο Ιερέας με τους ψάλτες και το Χριστεπώνυμο πλήθος. Το βράδυ πολλοί πατριώτες κάθισαν στην πλατεία και γεύτηκαν ψητή γουρνοπούλα και μαγειρευτά "ζυγούρια" που είχαν ετοιμάσει τα μαγαζιά της πλατείας.

Ανήμερα της Παναγίας έγινε πανηγυρική θεία λειτουργία με στολισμό της εκκλησίας, αρτοκλασία και συμμετοχή πάρα πολλών πατριωτών. Μετά το πέρας της λειτουργίας οι εκκλησιασθέντες βγήκαν στο προαύλιο (επόμενη φωτογραφία) και εκεί βρήκαν την ευκαιρία να χαιρετηθούν, να ανταλλάξουν ευχές, να πουν λίγα λόγια και πολλοί να θυμηθούν κάποια από τα παλιά.

koimisis_thotokou_aΤο βράδυ έγινε το καθιερωμένο πανηγύρι στην κεντρική πλατεία, με συμμετοχή όλων σχεδόν των πατριωτών και φίλων που ήσαν στο χωριό. Τη μουσική με το συγκρότημα του κ. Ρέπα χρηματοδότησε ο Σύνδεσμος, το ΔΣ του οποίου έσυρε πρώτο το χορό. Όλοι έφαγαν την εξαιρετική γουρνοπούλα, χόρεψαν και διασκέδασαν με κέφι και "κρασοκατάνυξη" και πολλοί θυμήθηκαν τα παλιά. Ήταν μια θαυμάσια βραδιά, που σε αυτό βοήθησε και ο εξαιρετικός καιρός.

Οι νύφες του χωριού "οι ξενούλες", όπως χαϊδευτικά τις λένε κάποιες ντόπιες, έδωσαν δυναμικό παρόν τόσο στη φροντίδα του ναού και στο στολισμό της εικόνας, όσο και στο πανηγύρι, όπου επέδειξαν τις χορευτικές τους ικανότητας και δέχτηκαν τα κολακευτικά σχόλια πολλών.

Έτσι πέρασε ένα ακόμη δεκαπενταύγουστο χωριό. Και του χρόνου ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά, να είναι σε δράση ο Σύνδεσμος και να ξαναγιορτάσουμε της Παναγίας.

 

 X. I. Mαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.